• Dištančné vyučovanie - 6.A

          • Vážení rodičia,

            žiaci 6.A triedy od pondelka (25. 10. 2021) prechádzajú na dištančnú formu vyučovania do odvolania (vydania rozhodnutia RÚVZ) a zostávajú v domácej karanténe na základe podozrenia na ochorenie Covid-19.

          • Dištančné vyučovanie - 3.B

          • Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline rozhodol o zákaze prevádzky v triede 3.B základnej školy od 22. 10. 2021 do 29. 10. 2021 na základe hlásenia potvrdeného prípadu nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 spôsobujúcim ochorenie COVID-19. Táto trieda pokračuje v dištančnej forme vyučovania a zostáva v karanténe.

            Rozhodnutie_RUVZ_3.B.pdf

          • Oznam ŠJ

          • Žiaci 1. - 4. ročníka ZŠ, ktorí sú v karaténe sú povinní sa odhlásiť z obedov telefonicky alebo elektronicky u vedúcej školskej jedálne.

          • Zatvorenie MŠ

          • Riaditeľstvo Spojenej školy Belá a Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline rozhodol o zákaze prevádzky  Materskej školy  od 22.10.2021 – 29.10.2021 na základe preventívnych opatrení z dôvodu podozrenia nákazy koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID – 19 a iných viróz.

            Nástup detí do materskej školy je 02.11.2021.

            Prosíme rodičov detí, ktoré navštevujú povinné predprimárne vzdelávanie (predškolský ročník), aby si priebežne sledovali stránku materskej školy. Na stránke budú zverejnené materiály k výučbe a informácie k online vyučovaniu.

            Za pochopenie ďakujeme.

            Rozhodnutie__MS_Bela.pdf

            Viac tu: https://msbela.webnode.sk/

          • Vyučovanie 1. - 4. ročníku ZŠ a zákaz prevádzky v ŠKD

          • Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline rozhodol o zákaze prevádzky v ŠKD a prezenčného vzdelávania žiakov 1. - 4. ročníka ZŠ, ktorí navštevujú ŠKD od dnes 20. 10. 2021 (streda) do 29. 10. 2021 na základe hlásenia potvrdeného prípadu nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 spôsobujúcim ochorenie COVID-19. Títo žiaci sa učia dištančnou formou vyučovania a zostávajú v karanténe.

            Žiaci, ktorí neboli v ŠKD dva dni - pondelok a utorok (18.10.2021 a 19.10.2021), môžu pokračovať od zajtra (21.10.2021 - štvrtok) v prezenčnej forme vyučovania bez prevádzky v ŠKD a doprovodu na obed v ŠJ.

            V prípade otestovania dieťaťa PCR testom a potvrdením negatívneho výsledku z NCZI, môže žiak nastúpiť na prezenčnú formu vyučovania od pondelka (25.10.2021).  

            Rozhodnutie_Bela_SKD.pdf

          • Dištančné vyučovanie v 1. - 4. ročníku ZŠ

          • Riaditeľ Spojenej školy Belá nariaďuje dištančné vzdelávanie v 1. - 4. ročníku ZŠ z dôvodu podozrenia na ochorenie Covid-19 od zajtra 20.10. 2021 do odvolania a zákaz prevádzky v ŠKD. Žiaci sa učia dištančne podľa schváleného rozvrhu.    

          • Rozhodnutie RÚVZ - 5.A a 5.B

          • Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline rozhodol o zákaze prevádzky v triedach 5.A a 5.B  Základnej školy od 18. 10. 2021 do 23. 10. 2021 na základe hlásenia potvrdeného prípadu nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 spôsobujúcim ochorenie COVID-19. Tieto triedy pokračujú v dištančnej forme vyučovania a zostávajú v karanténe.

            Rozhodnutie_RÚVZ_ZS_5AB.pdf

          • Dištančné vyučovanie v 5. ročníku

          • Vážení rodičia,

            žiaci 5. ročníka (5.A a 5.B) od 18. 10. 2021 - od pondelka pokračujú v dištančnej forme vyučovania a zostávajú v domácej karanténe na základe potvrdeného prípadu nákazy u žiaka novým koronavírusom SARS-CoV-2 spôsobujúcim ochorenie COVID-19. Vedenie školy odporúča všetkým rodičom pretestovať deti  Ag samotestami a výsledky testovania odoslať cez EduPage.

          • Dištančné vyučovanie v 5. ročníku

          • Riaditeľ Spojenej školy Belá nariaďuje dištančné vzdelávanie v piatom ročníku (5.A a 5.B) z dôvodu podozrenia na ochorenie Covid-19 od zajtra 14.10. 2021 do odvolania. Žiaci sa učia dištančne podľa schváleného rozvrhu. Všetky predmety sa budú vo štvrtok a v piatok vyučovať dištančne (nie online) z dôvodu prerušenia distribúcie elektriny. Vyučujúci jednotlivých predmetov žiakom pošlú materiály a úlohy cez EduPage, ktoré si žiaci vypracujú dodatočne v popoludňajších hodinách.  

          • Vyučovanie v 6. ročníku počas prerušenia dodávky elektriny

          • Vážení rodičia,

            dňa 14.10.2021 - 15.10. 2021 (štvrtok, piatok) bude v našej obci prerušená distribúcia elektriny. Z uvedeného dôvodu sa online vyučovanie v 6.A, 6.B a 6.C neuskotoční. Žiaci si učiteľom zadené úlohy vypracujú dodatočne v popoludňajších hodinách.

          • Európsky týždeň športu v ŠKD

          • V týždni od 23.09.2021 do 30.09.2021 sa náš školský klub už po tretí krát zapojil do Európskeho týždňa športu. ETŠ sme zahájili predvedením sa jednotlivých oddelení so svojimi názvami a maskotmi. Fyzickú aktivitu si deti zmerali v rôznych športových disciplínach ako beh, cvičenie, rôzne kruhové a štafetové hry. Už tradične si deti zmerali sily vo florbalovom turnaji a nechýbalo nám ani tanečné popoludnie, kde sa deti naučili niekoľko tancov s praktikantkou Natálkou, za čo jej ďakujeme. Na záver dostali deti medailu za účasť a aktivitu v ETŠ. Kolektív ŠKD

          • Hravé pokusy v 7. B

          • Dňa 24. 9. 2021 sa uskutočnil už 15. ročník akcie s názvom Noc výskumníkov. Ako minulý rok, tak aj tento rok sa kvôli pandémii uskutočnilo podujatie online. Mottom tohto ročníka bolo: „Vyskúšaj to! Je to veda.“

            Naša škola sa zapojila do sprievodného podujatia s názvom Vedecký kuriér Fyzika. Táto aktivita pozostávala s rôznych pokusov. Tento rok (27. 9. 2021) si ich vyskúšala trieda 7. B.

            Žiaci overovali správanie sa látok v rôznych kvapalinách. Donútili plastelínu plávať, zisťovali, ako sa správa magnet, vyrábali elektromagnet, kompas. Zistili, aký silný je tlak vzduchu.

            Niektoré pokusy dokázali žiaci na základe už nadobudnutých poznatkov aj vysvetliť. Pracovali v skupinách podľa návodu. Navzájom si pomáhali, čítali s porozumením, riešili problémy, experimentovali, hrali sa – jedným slovom BÁDALI.

            Mgr. Petra Vácvalová

          • Finančná gramotnosť na 2. stupni ZŠ

          • Finančná gramotnosť je súbor vedomostí a zručností, ktoré človeku umožňujú porozumieť financiám a efektívne s nimi zaobchádzať v rôznych životných situáciách s cieľom zaistiť celoživotné finančné zabezpečenie seba a svojej domácnosti. Je to neustály proces, kedy človek reaguje na nové osobné udalosti a neustále meniace sa ekonomické prostredie. 8. 9. sa stal Dňom finančnej gramotnosti a mesiac september sa považuje za mesiac finančnej gramotnosti. Cieľom finančného vzdelávania je získanie kompetencií nevyhnutných pre zodpovedné finančné správanie v celoživotnej perspektíve – existenčné zabezpečenie seba, svojich blízkych, aktívne používanie finančných produktov a služieb. V našej škole sme si ho tiež pripomenuli spolu so žiakmi na jednotlivých predmetoch.

            Niekoľko príkladov:

            V 5. A sa žiaci na hodine matematiky oboznámili s históriou euromeny, nominálnymi hodnotami bankoviek a mincí. Pracovali v tímoch na rôznych úlohách z oblasti finančníctva, súťažili medzi sebou.

            Žiaci 6. A a 6. B na hodine matematiky pracovali v tímoch, riešením úloh si opakovali a učili sa základné pojmy z finančníctva, diskutovali o výdavkoch domácnosti.

            Žiaci 7. A sa na hodine matematiky zahrali na výrobcov a predajcov koláčov. Riešili finančnú otázku predaja, ako sú vstupné náklady, zisk z predaja, trhová cena, ...

            Žiaci 7. B sa na hodine matematiky zmenili na uchádzačov vo verejnom obstarávaní. Formou hry a diskusie sa dozvedeli o princípoch a postupoch nákupov za verejné peniaze.

            Žiaci 8. A sa na hodine matematiky ako tímy zúčastnili kvízu z finančnej gramotnosti, kde si mohli overiť svoje vedomosti, rýchlosť zadávania správnych odpovedí a posilniť tímového ducha. Ďalšia aktivita bola zameraná na rôzne prípady nekalých obchodných praktík, s ktorými sa v dnešnej dobe neustále stretávame.

            Žiaci sa zaujímavým, hravým spôsobom dozvedeli nové poznatky, oprášili už získané vedomosti.

            Mgr. Petra Vácvalová, Mgr. Silvia Mariašová, Mgr. Gabriela Lodňanová

          • Rozhodnutie RÚVZ o zákaze prevádzky v 6.A, 6.B a 6.C

          • Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline rozhodol o zákaze prevádzky v triedach 6.A, 6.B a 6.C Základnej školy od 06. 10. 2021 do 15. 10. 2021 (vrátane) na základe hlásenia potvrdeného prípadu nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 spôsobujúcim ochorenie COVID-19. Tieto triedy prechádzajú na dištančnú formu vyučovania.

            Rozhodnutie_RUVZ_ZS.pdf​​​​​​​

          • Prevzatie Ag samotestov

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že tí rodičia, ktorí si objednali Ag samotesty, môžu si ich prevziať osobne na podpis dňa 08.10.2021 ( piatok) pred budovou základnej školy v čase od  11:45 hod. do 16:00 hod.

            Povinnosťou rodiča je:

            -  oboznámiť sa s textom preberacieho protokolu, ktorý spolu so samotestami obdrží,

            - oboznámiť sa s návodom výrobcu na použitie:  Samodiagnostický test-návod na použitie.pdf

            V prípade pozitívneho výsledku ihneď telefonicky kontaktovať riaditeľa školy!!! 

          • Rozvíjanie finančnej gramotnosti na 1. stupni

          • September sa spája nielen s príchodom jesene, ale aj s vedomosťami zo sveta financií. V deň finančnej gramotnosti – 8. septembra– si každoročne pripomíname dôležitosť schopnosti rozumieť peniazom a robiť správne finančné rozhodnutia.  Nebolo tomu inak ani na našej škole. Žiaci prvého stupňa počas celého mesiaca svoje zručnosti, vedomosti a skúsenosti s peniazmi rozvíjali pomocou rôznych aktivít  alebo tematických dní zameraných na prácu s peniazmi. Prváci vyrábali bankovky, nakupovali nimi, hrali sa interaktívnu hru a rozprávali sa o šetrení svojho majetku i majetku školy.  Aj druháci sa v rámci tematického dňa pohrali s eurami.  Po rýchlej zoznamke, zisťovali ochranné prvky euro bankoviek, vyrábali peňaženky, počítali , pomáhali Kozmixovi  a nakoniec nakupovali v obchode “Pre každého niečo”.  Žiaci 3.B v rámci projektových dvoch dní vytvorili Slovník finančnej gramotnosti, spoznávali hodnotu peňazí, zistili, že hodnota jedného eura je rovnaká, ako hodnota 100 centov. Postupne vypĺňali stovkovú tabuľku mincami 1, 2, 5, 10, 20 a 50 centov, vyskúšali si, aké je nosiť jedno euro a aké nosiť sto jednocentoviek a napokon jednotlivé kôpky s rovnakou hodnotou 1 € vážili. Vyrobili si nákupné tašky a uskutočnili svoje prvé nákupy podľa vopred stanovených pravidiel. Štvrtáci sa na chvíľu stali manažérmi obchodného domu. Pracovali v piatich skupinách, tvorili cenovú ponuku produktov vylosovanému odchodu, zaoberali sa reklamou a zľavami a napokon spoločne vytvorili veľký obchodný dom so všetkým, čo k tomu patrí.  Aj prostredníctvom takýchto aktivít sa snažíme ukázať možnosti a cesty, ktorými je možné sa k finančnej gramotnosti detí nielen priblížiť, ale ju aj úspešne rozvíjať. Pani učiteľky 1. stupňa

          • Návšteva Slovenského orloja v Starej Bystrici

          • Aj v tomto školskom roku si deti z krúžkov Spoznávame Slovensko a Krížom krážom po Slovensku po ročnej prestávke opäť zbalili batôžky a vyrazili na výlet. Čakala nás turistika  na vyhliadku Bobovec a Slovenský orloj v Starej Bystrici. Cestou na vyhliadku sme ale narazili na čerstvé medvedie stopy, ktoré naše plány trochu pozmenili, a tak sme si vyhliadku pozreli len z diaľky z námestia pred orlojom.  Vôbec nám to však nevadilo, pretože sme cestou obdivovali  nádherné výhľady a viacero živočíchov, pri ktorých sme sa zastavovali.  Po cyklotrase cez most sme prešli do Starej Bystrice, kde sme navštívili Slovenský orloj – jeden z najmladších a najpresnejších orlojov na celom svete, tiež považovaný za najväčšiu drevenú sochu na Slovensku. Deti si mohli pozrieť aj strojovňu, ktorej súčasťou boli figúrky apoštolov vyrobené z dreva. Nechýbali ani hranolky a koláčik pod orlojom, ani zábava na ihrisku. Deti sa už teraz tešia na ďalšie výlety, ktoré spoločne podnikneme. Holubková, Hriníková

          • Školská súťaž na tréningových vozíkoch

          • Európsky týždeň športu rozhýbal aj naše deti. Po dlhej dobe žiaci mohli opäť zažiť súťažnú atmosféru v priestoroch telocvične. Osemčlenné družstvá každej triedy súperilo na tréningových vozíkoch v štyroch kategóriách. Veríme, že pri takýchto akciách sa budeme stretávať častejšie . PaedDr. Anna Babišová

            Výsledky:

            Kategória 1. – 2. ročník

            1. 2.A, 2. 2.B, 3. 1.B, 4. 1.A

            Kategória 3. – 4. ročník

            1. 3.B, 2. 4.A, 3. 3.A

            Kategória 5. – 6. ročník (dve prvé miesta)

            1. 6.A, 1. 6.B, 2. 5.A, 3. 6.C, 4. 5.B

            Kategória 7. – 9. ročník

            1. 9.A, 2. 8.A, 3. 9.B, 4. 7.A tím1, 5. 7.A tím2, 6. 7.B

          • Podpora čitateľskej gramotnosti – rozvojový projekt „Čítame radi 2

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci so Združením vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky vyhlásilo výzvu na podávanie žiadostí o rozvojový projekt „Čítame radi 2“. Cieľom projektu bolo, aby deti čítali rady a mali atraktívnu a veku primeranú literatúru. Naša škola bola v rámci projektu úspešná, a tak získala maximálnu výšku finančných prostriedkov 800 €. V uvedenej sume bola zakúpená atraktívna beletria pre 1. aj 2. stupeň základnej školy. V škole na dolnej chodbe nám vyrástol krásny drevený „Strom prianí“, ktorý vo svojich útrobách ukrýva veľa tajomstiev v podobe krásnych kníh, a to je výzva pre naše deti, pretože si môžu pod stromom posedieť, prečítať knihu alebo si ju požičať. Za krásne umelecké dielo by som chcela poďakovať zhotoviteľovi projektu pánovi Bačinskému Jankovi, pre ktorého bol môj návrh výzvou, no konečný výsledok je balzamom nielen pre oči, ale aj dušu. Stromu vdýchol život svojím maliarskym umením aj pán Anton Holienka, ktorému tiež patrí veľká vďaka. V neposlednom rade patrí veľká vďaka aj p. učiteľke Majke Holubkovej, ktorá mi bola po celý čas nápomocná pri realizácii projektu, a taktiež pani učiteľkám Janke Pechotovej a Terezke Šeligovej za pomoc pri finálnych úpravách. Dúfame, že aj takto deti motivujeme k čítaniu kníh, ktoré im otvárajú bránu k múdrosti a, samozrejme, robia ich aj lepšími ľuďmi. Mgr. Cabadajová Tatiana