• Návrat žiakov 8. - 9. ročníka do školy

          • Rozhodnutím ministra sa od budúceho pondelka 19. apríla 2021 vrátia k prezenčnej forme výučby žiaci ôsmeho a deviateho ročníka základnej školy. O týždeň nato – od 26. apríla sa celé školstvo prepne do „regionálneho Covid automatu“, a tým sa predpokladá návrat všetkých žiakov základnej školy. Účasť na vyučovaní bude štandardne podmienená pretestovaním zákonného zástupcu a testuje sa aj žiak na 2. stupni ZŠ (testovanie rodiča a žiaka 2. stupňa ZŠ nie je dobrovoľné, ale PODMIENKA!). Všetky potrebné informácie a dokumenty nájdete v sekcii Návrat do škôl.

          • Medzinárodné výtvarné súťaže

          • Túžba letieť do vesmíru ľudstvo fascinuje, vo svojej nekonečnosti ponúka tajomstvá, ktoré sú skvelou témou na umelecké  spracovanie. Na počesť Jurija Gagarina, ktorý bol prvým človekom vo vesmíre vyhlásilo mesto Lučenec  umeleckú súťaž pod názvom „Človek vo vesmíre“.  Zároveň Krajská hvezdáreň v Žiline pripravila medzinárodnú výtvarnú súťaž s názvom „ Rozprávkové nebo“ a celoslovenskú „Vesmír očami detí“. Cieľom spomínaných súťaží je zvýšiť záujem detí o astronómiu a prírodné vedy. Svoje vesmírne predstavy stvárnili ľubovoľnými technikami aj naši šikovní prváci, tretiaci a štvrtáci. Zapojeným žiakom držíme palce pri vyhodnocovanía želáme im veľa výtvarných nápadov. Pechotová, Holubková, Bielková

          • Biblická olympiáda

          • V stredu 10.3.2021 sa online uskutočnila Biblická olympiáda Varínskeho dekanátu. Zúčastnila sa jej i naša škola.  Žiaci  si museli naštudovať 2 knihy zo Starého zákona Jonáš,  Exodus a Evanjelium podľa Jána z Nového zákona. Nájsť medzi nimi súvislosť a prepojenie. Bolo to nemalé sústo, ale  žiaci 8. B triedy Radka Frnčová, Adamko Chabada a Sebastiánko Beňo sa jej zhostili veľmi dobre. Ako nováčikova v tejto súťaži získali hneď umiestnenie 3. miesto. Ďakujeme im a prajeme, aby získané poznatky vnášali do  života. Mgr. Janka Chabadová

          • Návrat žiakov 5. - 9. ročníka do školy

          • Vážení rodičia,

            na základe zlepšujúcej sa epidemiologickej situácie MŠVVaŠ SR predpokladá, že od 19. 04. 2021 nastane zmena, a s veľkou pravdepodobnosťou sa začne riadiť nie celoslovenským, ale regionálnym covid automatom. Tým by sa otvorila možnosť plnohodnotného obnovenia prezenčného vyučovania na 2. stupni v základných školách.

            Podmienkou nástupu žiakov 5. - 9. ročníka na prezenčné vyučovanie je ich pravidelné testovanie na COVID-19 a testovanie jedného zákonného zástupcu. Spojená škola Belá ponúka možnosť pravidelného PCR testovania kloktacími  testami pre žiakov 5. - 9. ročníka ZŠ. Spôsob a priebeh tohto typu testovania si môžete pozrieť TU.

            V prípade nesúhlasu s týmto typom testovania môžu byť žiaci 5. - 9. ročníka ZŠ naďalej testovaní antigénovými testami. Avšak je potrebné, aby rodič napísal e-mail triednej pani učiteľke najneskôr do 11. 04. 2021 do 20:00 hod., že jeho dieťa bude testované antigénovým testom.

            Postup prihlásenia sa na PCR testovanie kloktacím testom:

            1. Zákonný zástupca vypíše prílohu: Príloha č.1A "Súhlas dotknutej osoby".rtf a prinesie ju do školy podpísanú v deň testovania žiaka. O termíne testovania budú rodičia informovaní cez edupage.

            2. Zákonný zástupca vypíše prílohu: Príloha č. 1B "Zber údajov".docx, ktorá je potrebná pre vykonanie testovania a vypísanú prílohu odošle elektronicky na e-mail triednej pani učiteľky najneskôr do 11. 04. 2021 do 20:00 hod.

            3. Výsledky testov rodičom doručí KLINICKÁ BIOCHÉMIA s.r.o., so sídlom V.Spanyola 47A, 010 01 Žilina  vo forme sms správy alebo e-mailu najneskôr do 72 hodín od termínu vyzdvihnutia vzoriek zo školy.

          • Voľby do Rady školy pri Spojenej škole Belá

          • Rada školy je iniciatívnym, poradným a samosprávnym orgánom, ktorý vyjadruje a presadzuje verejné záujmy i záujmy žiakov, rodičov, pedagogických zamestnancov a ostatných zamestnancov školy v oblasti výchovy a vzdelávania.

            Plní tiež funkciu verejnej kontroly, posudzuje a vyjadruje sa k činnosti školy a školských zariadení.

            Riaditeľ Spojenej školy Belá, Oslobodenia č. 165, 013 05 Belá, na základe výzvy obce Belá z 31. 03. 2021 ako zriaďovateľa školy, oznamuje v súlade so zákonom NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení a s vyhláškou Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v znení neskorších predpisov konanie volieb do Rady školy pri Spojenej škole Belá v termíne od 19. 04. 2021 do 21. 04. 2021 .

            Rada školy sa volí na funkčné obdobie rokov 2021-2025. Radu školy tvorí 11 členov:

            2 zástupcovia rodičov ZŠ,

            1 zástupca rodičov MŠ,

            1 zástupca rodičov ZUŠ,

            1 zástupca pedagogických zamestnancov ZŠ,

            1 zástupca pedagogických zamestnancov MŠ,

            1 zástupca ostatných zamestnancov školy,

            4 delegovaní zástupcovia zriaďovateľa školy.

            Voľby zástupcov pedagogických zamestnancov ZŠ, pedagogických zamestnancov MŠ a ostatných zamestnancov školy do RŠ sa uskutočnia dňa 19. 04. 2021 od 10:30 do 15:30 hod. v budove základnej školy.

            Voľby zástupcov rodičov ZŠ do RŠ sa uskutočnia dňa 20. 04. 2021 od 16:00 do 16:30 hod. v budove základnej školy.

            Voľby zástupcu rodičov MŠ do RŠ sa uskutočnia dňa 21. 04. 2021 od 07:00 do 08:00 hod. v budove materskej školy.

            Voľby zástupcu rodičov ZUŠ do RŠ sa uskutočnia dňa 21. 04. 2021 od 16:00 do 16:30 hod. v budove základnej umeleckej školy.

            Do RŠ bude zvolený jeden zástupca pedagogických zamestnancov ZŠ z uchádzačov, ktorí podajú riaditeľovi školy prihlášku: Prihláška o členstvo v RŠ za zástupcu pedagogických zamestnancov ZŠ.docx.

            Do RŠ bude zvolený jeden zástupca pedagogických zamestnancov MŠ z uchádzačov, ktorí podajú riaditeľovi školy prihlášku: Prihláška o členstvo v RŠ za zástupcu pedagogických zamestnancov MŠ.docx.

            Do RŠ bude zvolený jeden zástupca ostatných zamestnancov školy z uchádzačov, ktorí podajú riaditeľovi školy prihlášku: Prihláška o členstvo v RŠ za zástupcu ostatných zamestnancov školy.docx.

            Do RŠ budú zvolení dvaja zástupcovia rodičov ZŠ z uchádzačov, ktorí podajú riaditeľovi školy prihlášku: Prihláška o členstvo v RŠ za zástupcu rodičov ZŠ.docx.

            Do RŠ bude zvolený jeden zástupca rodičov MŠ z uchádzačov, ktorí podajú riaditeľovi školy prihlášku: Prihláška o členstvo v RŠ za zástupcu rodičov MŠ.docx.

            Do RŠ bude zvolený jeden zástupca rodičov ZUŠ z uchádzačov, ktorí podajú riaditeľovi školy prihlášku: Prihláška o členstvo v RŠ za zástupcu rodičov ZUŠ.docx.

            Prihlášky o členstvo v RŠ je potrebné odoslať poštou /na adresu: Spojená škola Belá, Oslobodenia č. 165, 013 05 Belá/, osobne alebo naskenované e-mailom /e-mail: riaditel@ssbela.sk/ najneskôr do 14. 04. 2021.

            Voľby zabezpečí riaditeľ školy v spolupráci s menovanou volebnou komisiou. Voľba zástupcov do rady školy sa uskutočňuje tajným hlasovaním.

            Počas volieb Vás žiadame, aby ste dodržiavali všetky hygienické a epidemiologické nariadenia.

          • Veľká noc v ŠKD

          • Posledný marcový týždeň bol v ŠKD naozaj tvorivý, pretože sa opäť raz konali Veľkonočné tvorivé dielne. Radosť detí z prichádzajúcej sa Veľkej noci a šibačky znásobilo zdobenie vajíčok, siatie žitka a jeho výzdoba, tvorba a písanie veľkonočných pozdravov, maľovanie maľovaniek a ozdôb zo slaného cesta. Nesmieme zabudnúť na šikovných chlapcov, ktorí zvládli na koberci vyskladať obrovskú stavebnicovú kraslicu. Pri tvorbe výtvorov nesmel chýbať rozhovor o zvykoch a tradíciách, ktoré sú typické pre spomínané sviatky. Klubkáči si vďaka ponuke aktivít precvičili nielen svoju jemnú motoriku, trpezlivosť a šikovnosť, ale aj spoluprácu, keďže v prípade potreby vedeli poskytnúť kamarátovi „pomocnú ruku“. Nakoniec, po veľkonočných prázdninách, dievčatá čakala poriadna šibačka a chlapcov sladká odmena, ktorú si za veršovačky naozaj zaslúžili. Mgr. Michaela Bednárová.

          • Testovanie na COVID-19 - 11. 04. 2021

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľstvo Spojenej školy Belá Vám oznamuje, že testovanie na COVID-19 sa uskutoční v nedeľu - 11. 04. 2021 nasledovne: 

            Odberné miesto: budova ZŠ v Belej

            Termín: 11. apríl 2021 (nedeľa)

            Rozpis:

            08:00 – 12:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná 11:45h)

            12:00 – 12:45 – obedná prestávka

            12:45 – 18:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná o 17:45h)

            Na testovanie je potrebné priniesť občiansky preukaz. Žiadame Vás, aby ste dodržali všetky hygienické a epidemiologické nariadenia. 

          • Nástup žiakov do ZŠ od 12. 04. 2021

          • Rozhodnutím ministra školstva z 8. apríla 2021 sa od 12. apríla 2021 (pondelok) plošne otvára 1. stupeň ZŠ a materské školy pre deti všetkých rodičov. Bližšie informácie uviedlo MŠVVaŠ SR v tlačovej správe.

            Vyučovanie v 5. - 9. ročníku ZŠ bude naďalej prebiehať od 12. 04. 2021 (pondelok) dištančne.

            Vyučovanie v 1. - 4. ročníku ZŠ bude naďalej prebiehať od 12. 04. 2021 (pondelok) prezenčne.

            Žiaci pri nástupe do školy prinesú nasledovné tlačivá:

            Čestné vyhlásenie rodičov.docx

            Kópiu negatívneho výsledku testu na Covid-19 nie staršieho ako 7 dní

            Žiaci, ktorí neprinesú uvedené tlačivá, nebudú môcť vstúpiť do budovy školy.

            Ďalšie informácie o nástupe žiakov do školy budú prezentované ministerstvom školstva v pondelok 12. apríla 2021, kedy ministerstvo školstva oznámi, ako budú fungovať školy od 19. apríla 2021.

          • Európsky kvíz o peniazoch

          • Dňa 25.3.2021 sa uskutočnilo národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch. Tento kvíz je zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti 13. – 15. žiakov základných a stredných škôl hravou a zábavnou formou prostredníctvom online platformy Kahoot!

            Aj žiaci našej školy sa zapojili. Záujem prejavili žiaci 8. B. Pôvodne mali aj chceli súťažiť ako jeden tím, ale v dôsledku celoslovenskej situácie sa pravidlá zmenili a súťažili ako jednotlivci.

            S touto zmenou sa popasovali a v konkurencii asi 1 000 žiakov sa nestratili. V súťaži išlo o odpovede a aj o rýchlosť zadávania správnych možností.

            Naším najúspešnejším reprezentantom školy sa stal Sebastián Beňo, ktorý skončil na výbornom 84. mieste s len jednou nesprávnou odpoveďou.

            Aj ostatní Kristián Peknuša, Radoslava Frnčová, Mário Púček, Adam Chabada, Tatiana Tomášová sa umiestnili v prvej polovici rebríčka.

            Všetci zúčastnení si zaslúžia gratuláciu a pochvalu za snahu, odvahu sa zapojiť do súťaže, ktorú sme predtým ešte na škole nemali a za úsilie, ktoré vynaložili pri príprave nad rámec svojich školských povinností. Kiežby sme mali do budúcnosti takýchto žiakov viac. Mgr. Petra Vácvalová

          • Knižné dobrodružstvá Školienok

          • Školienky nielen v marci, ale aj počas celého roka venujú veľkú pozornosť rozprávkovým knižkám. V jesennom období, počas Dňa knižníc, si navzájom predstavovali svoje prečítané knižky, ktoré si zapisujú do čitateľských denníkov. Na triednom stretnutí čítali knižky svojim plyšovým zvieratkám a od začiatku marca máme ranné čítanie, pri ktorom aj raňajkujeme. Pokračujeme v tvorbe čitateľských denníkov a zapojili sme sa do čitateľského prieskumu Deti čítajú, v rámci ktorého nám poslalo Kníhkupectvo Na korze zadarmo Čitateľský zápisník Knižkomila. Naši kamaráti z 5.C triedy nám predstavili vo svojich videách ich obľúbené knižky a píšeme si navzájom listy o knihách, ktoré sme prečítali, a chceme tak nimi inšpirovať ostatných. Mgr. Irena Kolčáková

          • Čítame si navzájom

          • Pri príležitosti mesiaca kníh sa aj naše Slniečka a Smejkovia zo 4. ročníka vybrali na potulky s rozprávkovými postavičkami PSÍČEK A MAČIČKA od známeho českého spisovateľa  Josefa Čapka. Počas vyučovania si prečítali rozprávku Ako psíček a mačička piekli tortu, pozreli si ju aj na krátkom videu, vytvorili zaujímavé výtvarné dielo. Nálada počas dňa bola znamenitá, aktivita žiakov priam ukážková. Štvrtáci boli spokojní a opäť sa tešia na ďalšie spoločné chvíle, ktoré budú tráviť s niektorou ďalšou rozprávkovou postavičkou. Mgr. Mária Bielková, Mgr. Mária Majerová

          • Deň vody – Voda, voda, vodička...

          • V školskom klube si naše deti každoročne pripomínajú aká je dôležitá voda pre náš život. Počas projektového dňa v škole plnia rôzne úlohy z matematiky, slovenského jazyky, prírodovedy a vždy si niečo pekné vytvoria. My v ŠKD sa snažíme, aby si tieto vedomosti o dôležitosti vody pre náš život deti rozšírili a upevnili rôznymi kvízmi, hádankami, zážitkovým učením o Kolobehu vody v prírode a zábavno-pohybovými hrami napr. Na žabky, Kvapôčkovým behom, Chytaním rybičiek a Kto prenesie viac vody na lyžičkách, pričom v tejto aktivite bola  veľmi súťaživá atmosféra. Na záver sa deti v bublinkovej paráde zahrali s bublifukmi z čoho sa tiež veľmi tešili. Mgr. Ľubica Hriníková

          • Čo ukrýva les?

          • V mesiaci marec si pripomíname Deň lesov. Prváčikovia v ŠKD si rôznymi aktivitami priblížili aké stromy rastú v lesoch a aké zvieratká tam žijú. Prečítali sme si veršovaný príbeh z Lesnej školy o tom čím chcú byť zvieratká? Na tabuli mali deti pripravený malý lesík, v ktorom poupratovali a tým zistili, čo do lesa patrí a čo nie. Zahrali sa hru „Ako rastie les“ a porozprávali sme sa, čo všetko potrebujú rastlinky pre svoj život, aby mohli rásť. Mgr. Ľubica Hriníková

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • V stredu 31.3.2021 mali žiaci 1.B a 3.A  veľkonočné tvorivé dielne. Počas nich si tretiaci mohli vyrobiť rôzne veľkonočné pozdravy a vyzdobiť kraslice rôznymi technikami. Prváci si skúsili upiecť veľkonočného barančeka, chlapci sa učili pliesť korbáče, zdobili vajíčka a vyrábali  veselé kuriatka. Všetky pripravené aktivity sa žiakom  veľmi páčili, tešili sa z pekných výtvorov, ktoré si mohli odniesť domov. Prváci zakončili deň šibačkou, aby vyskúšali svoje upletené korbáčiky, na ktoré im potom dievčatá uviazali mašle a potom sa už len hostili na sladkej dobrote, ktorú si upiekli. Poďakovanie patrí predovšetkým p. uč. Katke Chabadovej  za „lekcie“  pletenia. Holubková, Pechotová

          • Rozprávkový marec v 1.B

          • Marec už tradične patrí knihám a nebolo tomu inak ani v 1.B triede. Sovičky sa hneď 2. marca pripojili na online besedu spisovateľky Gabriely Futovej, ktorá zaujímavo rozprávala o svojich knihách,  aj o tom, čo práve pre čitateľov chystá .  Deti si hneď jednu knihu  vybrali na ranné čítanie, ktoré v sovičkovej triede prebieha každodenne . Svoje obľúbené knihy nám predstavili aj žiaci 5.B triedy Linduška, Paťka, Nelka, Sianka, Oliver, Dávidko a Majko, cez aplikáciu ZOOM, ukázali nám svoje čitateľské denníčky ešte z 1. stupňa a porozprávali nám o knihách, ktoré čítajú práve teraz. Prváčikovia kládli zvedavé otázky, na ktoré im piataci trpezlivo odpovedali.  Počas rozprávkového dňa sa premenili na rozprávkové postavy, ktoré si hľadali svojich kamarátov, pracovali v skupinách na rôznych úlohách, kde potrápili svoje hlavičky, aby v escape room oslobodili princeznú,  poskladali rozsypané puzzle a usporiadali do časovej postupnosti, spojili ilustráciu s hádankou a priradili názov rozprávky, zahrali sa na ilustrátorov, či vyriešili rozprávkové sudoku.  O tom, že rozprávky majú radi svedčí aj to, že  do konca tohto mesiaca spoločne prečítali už takmer 50 kníh. Dúfam, že kniha zostane ich verná kamarátka, ktorá im prinesie veľa pekných chvíľ. PaedDr. Holubková

          • Nástup žiakov do ZŠ od 07. 04. 2021

          • Vyučovanie v 5. - 9. ročníku ZŠ bude naďalej prebiehať od 07. 04. 2021 (streda) dištančne.

            Vyučovanie v 1. – 4. ročníku ZŠ bude prebiehať od 07. 04. 2021 (streda) prezenčne.

            Žiaci pri nástupe do školy prinesú nasledovné tlačivá:

            Čestné vyhlásenie rodičov

            Kópiu negatívneho výsledku testu na Covid-19 nie staršieho ako 7 dní

            Žiaci, ktorí neprinesú uvedené tlačivá, nebudú môcť vstúpiť do budovy školy.

          • Testovanie na COVID-19 - 03. 04. 2021

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľstvo Spojenej školy Belá Vám oznamuje, že testovanie na COVID-19 sa uskutoční v sobotu - 03. 04. 2021 nasledovne: 

            Odberné miesto: budova ZŠ v Belej

            Termín: 03. apríl 2021 (sobota)

            Rozpis:

            08:00 – 12:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná 11:45h)

            12:00 – 12:45 – obedná prestávka

            12:45 – 18:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná o 17:45h)

            Na testovanie je potrebné priniesť občiansky preukaz. Žiadame Vás, aby ste dodržali všetky hygienické a epidemiologické nariadenia. 

          • Týždeň s vodou u Školienok

          • Školienky ani tento rok nezabudli na sviatok vody. Počas celého týždňa (od 22. marca do 26. marca) plnili projektové aktivity, ktoré mali na týždennej mape mysle. Po každom dni kontrolovali splnenie aktivít. Zahrali sa na rozprávkarov (ktorí vymysleli rozprávku o kolobehu vody podľa obrázkov),  hudobníkov (ktorí vytvorili pieseň a zahrali ju na heligónke),  maliarov (ktorí namaľovali kolobeh vody), detektívov (ktorí vyhľadali v encyklopédii zaujímavosti o vode), hercov (ktorí nám zahrali kolobeh vody). Na vzdelávacom portáli KOZMIX sa dozvedeli o význame vody a ako ju treba chrániť. Výsledným produktom našej týždennej práce je video o kolobehu vody, knižka, plagát a pieseň. Verím, že aj takýmito aktivitami si Školienky uvedomia dôležitosť vody a ochrany prírody. Mgr. Irena Kolčáková