• Turnaj „Dajme Spolu Gól“

          • Dňa 25.5.2023 sa uskutočnil v telocvični základnej školy v Belej futbalový turnaj materských škôl, ktorý bol vyvrcholením projektu s názvom „Dajme spolu gól“. Na turnaji sa zúčastnili materské školy: SMŠ Oravská Žilina, MŠ Teplička nad Váhom, MŠ Dolná Tižina, MŠ Lysica, MŠ Terchová a naša materská škola, ktorá postavila na turnaji dva tímy MŠ Belá modrí a MŠ Belá oranžoví. Celkovo sedem tímov si zmeralo futbalové zručnosti systémom každý s každým na dvoch ihriskách s mantinelmi. Atmosféra po každom góle bola elektrizujúca a deti prežívali športové chvíľky šťastia. Každý hráč si z turnaja okrem športových zážitkov odniesol aj medailu a malú sladkosť. Koordinátor DS

          • Vyprevádzanie hráčov MŠK Žilina

          • Dňa 26.05.2023 naši chlapci z mladšej prípravky vyprevádzali hráčov MŠK Žilina na zápas sezóny o miestenku do Európskej konferenčnej ligy UEFA proti tímu Ružomberka. Naši malí futbalisti zažili jedinečnú atmosféru štadióna, kde stretli známych futbalistov našej fortuna ligy a priviedli všetkých aktérov stretnutia na úvodné zahájenie futbalového zápasu. Pri nástupe bola prítomná aj televízia RTVS, a tak sa chlapci mohli vidieť aj v športových správach na STV1. Tréner.

          • Peter Murárik – úspešný boxer

          • Počas posledných dvoch mesiacov sa Peťko Murárik z 9.B triedy zúčastnil 3.,4.,5. kola slovenskej ligy boxu. Boxoval v hmotnostnej a vekovej kategórii mladší dorastenci do 46 kg. Vo všetkých troch kolách sa Peťkovi podarilo zvíťaziť. 3.kolo Slovenskej ligy boxu sa konalo v Leviciach, kde sa mu podarilo zvíťaziť jednoznačne na body. Boxoval so súperom z BC Nové Mesto nad Váhom. V 4.kole slovenskej ligy boxu dostal veľmi kvalitného súpera z Maďarska. Bol to zápas vo vysokom tempe, kde padlo veľa úderov. Tento zápas vyhral na body v pomere 3:0. 5.kolo Slovenskej ligy boxu sa konalo v Galante. V tomto kole sa boxovalo dva dni, kde bol Peťko opäť úspešným víťazom. Zvíťazil bez boja, pretože súper nenastúpil na zápas. Trénerovi sa ale podarilo vybaviť exhibíciu s vicemajstrom Európy, s ktorým Peťo odboxoval celé tri kolá. Výsledok bol remíza. Peťovi gratulujeme! Mgr. Tatiana Cabadajová

          • Slovíčka v malíčku – Môj slovník z reality

          • Skvelá správa, v súťaži Slovíčka v malíčku alias Môj slovník z reality sa žiačka našej školy, Natálka Sarah Boráková, umiestnila v celoslovenskom finále na krásnom 2. miesto so svojím rusko-slovenským slovníkom. Za krásne slovníky treba pochváliť aj Emku Ťažku (ANJ) a Majku Kováčovú (NEJ).

            GRATULUJEME! 

          • Beseda o korálovke sedlatej

          • Vo štvrtok 18.5.2023 mali žiaci 3.B v triede hosťa a nie jedného. Navštívil ich totiž ocino nášho bývalého žiaka, aby im porozprával o korálovke sedlatej, ktorú priniesol so sebou. Dozvedeli sme sa o nej veľa nových a zaujímavých informácií aj to, ako sa tento druh hada chová. Okrem toho sme si mohli hada chytiť a presvedčiť sa, že jeho koža je suchá a chladná. Deti pozorovali zvlečenú kožu a prirovnávali ju k iným materiálom. Prekvapením bola zvlečená schránka vtáčkara, ktorú si mohli deti prezrieť aj chytiť úplne bez obáv. Ďakujeme pánovi Milanovi Stročkovi za trpezlivosť pri odpovedaní na zvedavé otázky a jeho čas strávený s tretiakmi. P. uč. Holubková

          • Jakubko Pechota – úspešný karatista

          • V sobotu 13.5.2023 sa v Žiline konal ďalší ročník tradičného turnaja v karate - Grand Prix Žilina. Na turnaji organizovanom Karate Klubom Žilina sa zúčastnilo 571 súťažiacich z 55 klubov SR a ČR. Aktívnym členom a športovcom tohto klubu je Jakub Pechota z 9.A triedy. Po piatich vyhratých zápasoch obsadil vo svojej kategórii Kumite starší dorastenci 14-15 rokov do 57 kg 1. miesto. O týždeň neskôr, v sobotu 20.5.2023, Jakub reprezentoval svoj klub v Zell Am See v Rakúsku. Predstavilo sa tu 788 športovcov zo 126 klubov Európy. Po štyroch vyhratých zápasoch a jednej prehre obsadil vynikajúce 3. miesto. Jakubkovi gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov! Mgr. Ďuranová Monika

          • Ľudové remeslo hrnčiarstvo ožilo u nás v Školskom klube

          • Dňa 27. apríla k nám do školského klubu zavítala ľudová remeselníčka pani Anna Číčková z keramickej dielne AC Keramika, ktorá deťom predviedla čo dokáže, ale hlavne deťom sprostredkovala ľudové remeslo- hrnčiarstvo, ktoré už v dnešnej dobe nie je veľmi bežné a niektoré deti ho ani nepoznajú. Deti si samé vyskúšali , ako na hrnčiarskom kruhu vznikajú výrobky a každé dieťa si vyrobilo svoj vlastný výrobok, ktorý darovalo mamičke ku Dňu matiek. Možno niektoré z detí  vďaka tejto aktivite takéto remeslo osloví a bude sa mu chcieť v budúcnosti venovať. Budeme sa tešiť na ďalšiu spoluprácu s pani Aničkou a tešíme sa , že vďaka takýmto ľudovým remeselníkom sa na tieto tradičné remeslá nezabúda a sú takouto formou pre nás stále živé.

          • Bezplatný denný tábor Automobilová Junior Akadémia

          • Vážení rodičia,

            Nadácia Kia Slovakia organizuje pre žiakov 6., 7., a 8. ročníka ZŠ bezplatný denný tábor Automobilová Junior Akadémia. Spolu so Žilinskou univerzitou v Žiline a strednými odbornými školami pripravili pre žiakov jedinečný program na podporu manuálnych zručností a technického myslenia. Náklady na tábor znáša Nadácia Kia Slovakia. Všetky informácie sú uvedené na stránke https://www.nadaciakia.sk/#news-detail-1638.

            Termín tábora: 10. - 14.júl 2023.

          • „Potulky po Slovensku“ - Denný letný tábor pri Spojenej škole Belá

          • Milí rodičia, nakoľko sa letné prázdniny nezadržateľne blížia, Spojená škola v Belej pripravila aj v tomto roku pre Vaše deti Denný letný tábor, ktorý bude od 10.07.2023 do 14.07.2023. Náš Denný letný tábor je opäť veľmi pestrý a zaujímavý. Deti v ňom zažijú množstvo zábavy. Celý program si môžete prečítať TU. V prípade záujmu si môžete vytlačiť prihlášku TU alebo vypýtať u pani učiteliek a popoludní u pani vychovávateliek.

          • Okresné kolo súťaže SLÁVIK SLOVENSKA

          • Dňa 17. mája sa konalo okresné kolo súťaže Slávika Slovenska 2023. Z našej školy sa zúčastnili Lujza SUŠIENKA a Alexandra VRÁBLOVÁ. V silnej konkurencii si Lujza Sušienka vyspievala krásne 3. miesto v I. kategórii. Obe nádejné speváčky predviedli skvelý výkon, za čo im ďakujeme. Svojim spevom potešili porotu i divákov. Mgr. Majerová, Mgr. Prílepková Mariašová

          • Deň matiek!

          • Druhá májová nedeľa už tradične patrí našim mamám, starým mamám, babkám. S týmto mesiacom sa spája krásny sviatok - Deň matiek. Aj naše deti základnej školy  si pre ne pripravili  kultúrny program ako prejav vďaky a uznania. ĽÚBIME VÁS! 

             

            Ľúbim kvety, ľúbim vtáčky,

            každú hračku maličkú,

            lež najväčšmi zo všetkého

            ľúbim svoju mamičku.

          • Súťaž o dvojhodinovku so športovou osobnosťou a profesionálnymi trénermi

          • Splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport - Karol Kučera - vyhlasuje súťaž o dvojhodinovku so športovou osobnosťou a profesionálnymi trénermi pre každý kraj samostatne. Tentokrát hráme o 2 hodiny TaŠV s Jánom Ďuricom, Barborou Mokošovou, Tomim "Kidom" Kovácsom, Vladimírom Moravčíkom alebo Rasťom Staňom. Súťaž prebieha do 1.6.2023! 

            Čo potrebujeme na to aby sme vyhrali? Nazbierať najviac hlasov pre našu školu v rámci svojho kraja v tomto formulári: https://bit.ly/sutazSVKosobnost2023. Vo formulári treba hľadať názov našej školy: Oslobodenia č.165 Belá ZŠ s MŠ pri SŠ. V každom kraji vyhráva práve 1 škola, ktorá nazbiera najviac hlasov vo svojom kraji. Po odoslaní formuláru si môžete pozrieť aký je aktuálny stav hlasov. 

            ĎAKUJEME!

          • Súťaž o naj-srdiečko

          • Pri príležitosti sviatku Dňa matiek sme v škole súťažili o naj-srdiečko pre mamičku. Malou pozornosťou sme chceli ukázať, ako veľa pre nás naše maminky znamenajú. Srdiečka deti nielen maľovali, lepili, kreslili, zdobili, ale aj piekli. Preto touto cestou ďakujeme nielen všetkým súťažiacim, ale aj naším veľmi šikovným učiteľským asistentkám Miške, Alicke, Veronike a Alžbetke ;)

            Vyhodnotenie Súťaže o najkrajšie srdiečko pre mamičku :

            1.miesto : Magdalénka Krištofová 5.A, Julinka Kubíková 9.B

            2.miesto : Adamko Mahút 3.B, Miška Blažeková 2.B, Tamarka Šmehýlová 3.A, Rastík Kvočka 1.B, Barborka Dávidíková 3.B

            3.miesto : Miška Marunová, Sárka Krížová, Saška Majerová 3.B

            4.miesto : Miško Kubala, Tadeáško Sekerka, Lukáško Bárdy 3.B

            MAMA – úžasná, starostlivá, milujúca, jedinečná, neoceniteľná...krásnych prívlastkov k tomuto nádhernému podstatnému menu by sa našlo strašne veľa. Preto milé mamičky buďte hrdé na to, kým ste. Ďakujeme Vám za všetko. Mgr.Hudecová

          • Beseda o dospievaní

          • Na konci apríla sa žiaci 5. a 6. ročníka zúčastnili výchovno-vzdelávacieho programu o dospievaní. Dievčatá absolvovali prednášku s názvom: „Dospievam alebo život plný zmien“. 

            Prednáška pre chlapcov mala názov: „Na štarte k mužnosti“.  

            Obe prednášky žiakom citlivou a veku primeranou formou ozrejmili nastávajúce telesné a emocionálne zmeny v období puberty, dozvedeli o správnych hygienických návykoch, dotkli sa aj dôležitosti správnej životosprávy a taktiež rozoberali vplyv hormónov na zmeny v správaní v tomto citlivom období. Žiaci sa aktívne zapájali a verím, že si odniesli veľa dôležitých informácií. Mgr. Lodňanová

          • SLÁVIK SLOVENSKA

          • Dňa 27.04.2023 sa školou ozývali hlasy najtalentovanejších žiakov z jednotlivých tried. V tento deň sa u nás konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenska. O tom, že o folklór a ľudové piesne je stále záujem, nás presvedčil aj výber krásnych slovenských ľudových piesní. V jednotlivých kategóriách získali ocenenia:

            I. kategória: 1. miesto – Lujza SUŠIENKA, 2. miesto – Barborka DÁVIDÍKOVÁ, 3. miesto – Bianka BOHÁČOVÁ

            II. kategória: 1. miesto – Miško JANÍK, 2. miesto – Alicka CHOVANCOVÁ, 3. miesto – Matúško MELIŠÍK

            III. kategória: 1. miesto – Saška VRÁBLOVÁ, 2. miesto – Jakubko Vrábel

            Všetkým zúčastneným patrí naše uznanie za účasť, výhercom gratulujeme a držíme palce na okresnom kole.

            Mgr. Mária Majerová

          • Projekt „digitálny žiak“

          • Vážení rodičia, dovoľujeme si Vás informovať o projekte digitálny žiak (https://digitalnyziak.sk/). Projekt je v podmienkach našej školy určený pre:

            • žiakov, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiakov, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiakov, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe)

            Zapojením sa do projektu získa žiak príspevok vo výške 350,00 Eur na zakúpenie digitálneho zariadenia. Zapojiť sa do projektu je možné do 30.06.2023.

            Podrobnejšie informácie: https://digitalnyziak.sk/rodicia/

            V prípade, že spadáte, do niektorej z uvedených kategórii a zapojíte sa do projektu informujte triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy na e-mail: riaditel@ssbela.sk.

          • Virtuálna realita v ŠKD

          • Činnosťami v školskom klube sa snažíme o rozvíjanie dôležitých zručnosti dieťaťa pre život v spoločnosti, obohacujeme ho o dôležité vedomosti a rozvíjame jeho fantáziu. V utorok 9.5. si deti z ŠKD vďaka pani Gabriele Gabajovej zo Žilinskej univerzity - Katedra priemyselného inžinierstva, mali možnosť vyskúšať virtuálnu realitu. „Virtuálna realita je prostredie, ktoré je vymodelované prostriedkami počítača, stimuluje skutočnosť a tým vytvára u detí hlavne vizuálny zážitok.“ Veľká vďaka patrí pani Gabike, ktorá venovala svoj čas našim deťom a svojou prítomnosťou spestrila popoludnie v ŠKD. Deťom sa veľmi páčilo. Ďakujeme! Kolektív ŠKD