• IQ olympiáda

          • Táto súťaž nie je o meraní IQ. Ukazuje ako objaviť a využívať vrodenú logiku, kreativitu, zlepšiť ich priestorovú orientáciu, pamäť či kritické myslenie.

            Všetci žiaci z 5. – 9. ročníka, ktorí máte záujem o riešenie školského kola IQ olympiády sa môžete registrovať na https://test.iqolympiada.sk/vstup_pre_ziakov/?registrace=1

            Registrácia je už spustená a prebieha do 31. 3. 2021. Zaberie vám 5 minút vášho času, ale je tam podmienka, že musí vašu účasť odsúhlasiť rodič (bez toho sa nemôžete zúčastniť). Keď však poviete rodičom, že chcete súťažiť, tak určite vás podporia a pri súťaži budú držať palce.

            Registrácia z minulého školského roka neplatí, pretože sa z dôvodu nútenej prestávky IQ olympiáda neuskutočnila.

            Tento 10. ročník bude prebiehať online:

            Školské kolo: 12.4 – 18.4.2021 (môžete sa do toho pustiť kedykoľvek v tomto termíne)

            Regionálne kolo: 5.5.2021 online

            Celoslovenské kolo: 1.6.2021

            Okrem toho, že sa zabavíte, otestujete svoju logiku, dôvtip v konkurencii žiakov 2. stupňa a možno sa zapíšete ako ďalší úspešný žiak v tejto súťaži našej školy (jedného sme už mali).

            Pre koho by to stále nebolo dosť, tak ďalšia motivácia: notebook, tablety, knihy, inteligentné hodinky, logické hry, ...

            Kto sa nevie rozhodnúť a potrebuje viac info, tak kuk na stránku https://www.iqolympiada.sk/.

            Nájdete tu aj dôležité informácie ohľadom súťaže. V prípade nejakých otázok ma kontaktujte na e-mail vacvalovap@ssbela.sk.

            Mgr. Petra Vácvalová

          • Čitatelia z 3. A, 4. A a 4. B

          • Vďaka finančnej podpore Rodičovského združenia pri Spojenej škole Belá prišli aj do našich tried 3. A, 4. A a 4. B knižné balíky v rámci projektu „Naša trieda číta“. Tento čitateľský projekt  podporuje vydavateľstvo Martinus. Deti sa bez váhania ponorili do spoznávania nových kníh, listovali v nich, pozerali si úžasné ilustrácie, užívali si prvý dojem s krásnymi knihami. V čítaní nových kníh pokračujú aj doma. Súčasťou každého balíka bol veselý plagát „10 práv čitateľa“. Tie sme si hneď prečítali a plagáty prilepili na dvere tried.

            Aj keď sú počítačové hry a filmy moderné, kniha je klasika. Učebná pomôcka, kamarátka, na ktorú sa dá spoľahnúť, aj keď vypadne elektrický prúd alebo internet. Kniha je skvelý spoločník a umožňuje nám čítať čokoľvek a kdekoľvek. Mgr. Jana Pechotová

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Ako každý rok, tak aj tento rok sa na našej škole tradične uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže pod názvom Hviezdoslavov Kubín. Svoj talent v recitačnom umení si mohli netradičnou online formou vyskúšať žiaci druhého stupňa. Žiaci sa predstavili v prednese nielen poézie, ale i prózy. Po ťažkom rozhodovaní sa porota súťaže zhodla, že našu školu pôjdu do obvodného kola reprezentovať v prednese poézie Nikola Kubíková a v prednese prózy Alexandra Vráblová z 5.A. 

            V kategórii 5. – 6. ročník v prednese poézie sa umiestnila 1. Nikola Kubíková a v prednese prózy sa umiestnila na 1. mieste Alexandra Vráblová, 2. miesto patrí Markovi Frnčovi.

            V kategórii 7. – 9. ročník sa v prednese poézie umiestnil 2. Sebastián Beňo. V prednese prózy patrí 2. miesto Veronike Tőrőkovej a 3. miesto Klaudii Poliakovej.

            Našim víťazkám držíme palce v ďalšom kole.  Mgr. Terézia Šeligová

          • Testovanie na COVID-19 - 07. 03. 2021

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľstvo Spojenej školy Belá Vám oznamuje, že testovanie sa uskutoční v nedeľu - 07. 03. 2021 nasledovne: 

            Odberné miesto: budova ZŠ v Belej

            Termín: 07. marec 2021 (nedeľa)

            Rozpis:

            08:00 – 12:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná 11:45h)

            12:00 – 12:45 – obedná prestávka

            12:45 – 18:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná o 17:30h)

            Na testovanie je potrebné priniesť občiansky preukaz. Žiadame Vás, aby Ste dodržali všetky hygienické a epidemiologické nariadenia. 

          • Usmernenie riaditeľa Spojenej školy Belá k nástupu žiakov do ZŠ a detí do MŠ platné od 08. 03. 2021

          • Riaditeľ v spolupráci so zriaďovateľom určuje tieto pravidlá nástupu žiakov do ZŠ a detí do MŠ od 08. 03. 2021.

            Žiaci 5. – 9. ročníka ZŠ naďalej pokračujú dištančnou formou vyučovania.

            Na základe uznesenia vlády SR zo dňa 28. 02. 2021 sa sprísňujú pravidlá nástupu detí na prezenčné vyučovanie. Z dôvodu zníženia mobility sa vedenie Spojenej školy rozhodlo, že sa bude na 1. stupni ZŠ vyučovať hybridným spôsobom (kombinácia prezenčného a online dištančného vzdelávania), a to za podmienky, ak bude viac ako 5 žiakov na dištančnom vzdelávaní.  

            Prezenčné vyučovanie bude prednostne pre deti MŠ a ZŠ, ktorých rodičia pracujú mimo domu. Dieťa pri nástupe prinesie nasledovné tlačivá:

            1a - Čestné vyhlásenie rodičov, ktorí pracujú mimo domu

            Kópia negatívneho výsledku testu na Covid-19 nie starší ako 7 dní, alebo potvrdenie o výnimke

            V prípade, ak dieťa MŠ a ZŠ nemá podmienky na dištančné vzdelávanie, môže zákonný zástupca požiadať riaditeľa školy o výnimku na prezenčné vyučovanie.

            Žiadosť o udelenie výnimky - 2b je potrebné odoslať na adresu riaditel@ssbela.sk do 05. 03. 2021 (piatok) do 22:00 hod.

            O vybavení žiadosti bude rodič informovaný spätným e-mailom od riaditeľa školy. Ak bude žiadosť kladne vybavená, dieťa môže nastúpiť v pondelok 08. 03. 2021 na prezenčné vyučovanie.

             V tomto prípade dieťa pri nástupe do školy odovzdá triednemu učiteľovi nasledovné tlačivá:

            2a - Čestné vyhlásenie rodičov, ktorí žiadajú o výnimku

            Kópia negatívneho výsledku testu na Covid-19 nie starší ako 7 dní, alebo potvrdenie o výnimke

            Deti MŠ sa netestujú. Žiaci ZŠ sa netestujú, aj keď presiahli vek 10 rokov.

            ŠKD prebieha v bežnom režime.

            Deti, ktoré nenastúpia do školy, rodič odhlási z obedov elektronicky, alebo na t.č. 041/5693311 u vedúcej školskej jedálne.

          • Naša trieda číta

          • Presne týmto sloganom sa môžu pochváliť zatiaľ deti z 1.B a 2.B triedy, ktoré tento týždeň čakalo veľké prekvapenie. V rámci projektu „Naša trieda číta“ a vďaka podpore vydavateľstva Martinus si mohli vo svojich triedach rozšíriť triedne knižnice o 20 knižných titulov a zaplatiť polovičnú sumu. Knižky sú pripravené pre rôzne úrovne čitateľov, rýchlo sa rozobrali a začali čítať. Druhákom nestačila v ten deň jedna hodina, čítali aj cez prestávky, rozprávali si o nich, niektoré sa dostali aj do domácností na domáce čítanie. Touto cestou chceme opäť veľmi pekne poďakovať Rodičovskému združeniu pri Spojenej škole Belá za možnosť zakúpiť knihy. Veríme, že toto nadšenie z kníh, vydrží deťom čo najdlhšie. Mgr. Irena Kolčáková

          • Hurá von!

          • Takto sa ozvalo v 2.B triede, keď sme si išli vonku vytvoriť kostru človeka. V Prvouke v 2. ročníku sa deti učia o človeku, o kostre a svalstve. Keďže máme výbornú učebňu biológie, využili sme jej priestory a pani učiteľka Kvočková (odborník z biológie) deťom odpovedala na zvedavé otázky. Pozreli sme si modely rastlín, preparované zvieratá, modely ľudských orgánov, mikroskop a naučila nás, ako sa volajú jednotlivé časti našej kostry. Svoje poznatky sme si precvičovali vonku a vytvorili sme dreveného kostlivca – kostru z prírodnín (vetvičiek, šišiek, kameňov, kôry). Aj takto sa dá zaujímavo vyučovať vonku a kreatívne využiť dostupné prírodniny. Mgr. Irena Kolčáková

          • Vo svete komiksových hrdinov

          • Žiaci 5.A a 5.C triedy počas mesiaca február pracovali na tvorbe komiksov s pomocou nástroja Pixton pre školy. Tento webový nástroj umožňuje naplno uplatniť fantáziu a tvorivú iniciatívu žiaka. Práca v užívateľskom prostredí je intuitívna, žiaci pracovali samostatne, vytvárali nápadité komiksy, pričom postupne zisťovali, že vytvorenie skutočne kvalitného komiksu vyžaduje určitú literárnu zručnosť a sústredenosť. Projekt sme ukončili súťažou o najlepší komiks, v ktorej hlasovali žiaci cez edupage. Víťazom o NAJ-komiks sa stal Filip Brezáni z 5.C triedy (komiks s názvom Dinosaury vs. matika). Témy komiksov boli ovplyvnené aj dnešnou dobou, týkali sa kamarátstva, korony, cestovania v čase, online vyučovania, dokonca aj politiky, ... Mgr. Irena Kolčáková

          • Vyučovanie od 03. 03. 2021

          • Vážení rodičia!

            Na základe aktuálnych informácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR zo dňa 02. 03. 2021 si Vás dovoľujeme informovať, že od 03. 03. 2021 do 05. 03. 2021 bude prebiehať prezenčné vyučovanie v nezmenenej forme pre všetkých žiakov 1. - 4. ročníka ZŠ.

            Ohľadom nástupu žiakov do školy a organizácie vyučovania  od 08. 03. 2021 (pondelok) Vás budeme priebežne informovať na webovej stránke školy. 

          • Testovanie 28. 02. 2021

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľstvo Spojenej školy Belá Vám oznamuje, že testovanie sa uskutoční v nedeľu - 28. 02. 2021 nasledovne: 

            Odberné miesto: budova ZŠ v Belej

            Termín: 28. február 2021 (nedeľa)

            Rozpis:

            08:00 – 12:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná 11:45h)

            12:00 – 12:45 – obedná prestávka

            12:45 – 18:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná o 17:30h)

            Na testovanie je potrebné priniesť občiansky preukaz. Žiadame Vás, aby Ste dodržali všetky hygienické a epidemiologické nariadenia. 

          • Poďakovanie

          • V mene všetkých detí 1. stupňa veľmi pekne ďakujeme Rodičovskému združeniu pri Spojenej škole Belá za zakúpenie kníh, ktoré sme objednali do všetkých triednych knižníc tried 1. stupňa. Rozžiarené očká detí pri odovzdávaní kníh do ich rúk nás dospelých presvedčili o tom, že aj v dnešnej dobe tabletov a mobilov sa vedia deti tešiť z možnosti čítania a učenia sa niečoho nového. Ďakujeme, Mgr. Irena Kolčáková

          • Lopárovanie v ŠKD

          • Napriek prichádzajúcej jari sa deti zo školského klubu stihli pred jarnými prázdninami vyšantiť v snehu.  Pri lopárovaní sa najskôr spúšťali jednotlivo, potom vo dvojiciach a na záver si zasúťažili celá skupinka naraz. Kto bude najrýchlejší a najďalej zájde? Vyzerá to tak, že sneh si opäť v ŠKD užijeme až ďalšiu zimu. Na čo sa už veľmi tešíme. Mgr. Ľubica Hriníková

          • Valentín v ŠKD

          • V školskom klube sa tomuto sviatku venujeme hlavne z dôvodu, že pripraviť darček pre rodičov, súrodencov, starých rodičov, kamarátov robí deťom veľkú radosť. To je aj náš cieľ. Učiť deti mať rád svojich blízkych, ale i kamarátov. Vedieť sa podeliť, obdarovať. Mať radosť z radosti ostatných. Mgr. Ľubica Hriníková

          • Fašiangový týždeň v ŠKD

          • Deti sa v školskom klube pred jarnými prázdninami zabávali pri rôznych veselých aktivitách. Počas celého týždňa si pripravovali masky, škrabošky, fašiangové rúška, zvieratká z balónov, aby sa na záver mohli spoločne zabaviť. Nakoľko sa nemiešame v skupinkách, tak každé oddelenie malo svoj vlastný program a posedenie pri sladkostiach a fašiangových šiškách. Individuálne alebo v malých skupinkách sa deti zabavili pri veselom chytaní rybičiek, presnosť si vyskúšali v strele na šaša, zahrali si farebný labyrint, stoličkový tanec a iné hry. Keďže sa deti veľmi dlho nevideli, tak aj obyčajná hra s balónmi bola pre ne neskutočne zábavná. Takto pekne a veselo sme sa s deťmi rozlúčili z tohtoročným fašiangovým obdobím. Mgr. Ľubica Hriníková

          • Večerné čítanie alebo čítanie na dobrú noc v 2.B

          • Keď sa deti učia samostatne čítať, potrebujú veľa povzbudenia. Čítanie je totiž ozaj ťažká práca a stojí veľa námahy a drilu. Zároveň ale vieme, že keď sa učia čítať, potrebujú nekonečný zdroj tipov na knihy, ktoré sadnú ich čitateľskému veku, aby mohli trénovať mimo čítanky, budovať svoje čitateľské sebavedomie a teda postupne odvahu do stále náročnejších textov. Počas jarných prázdnin sme mali v triede Školienok online Večerné čítanie alebo čítanie na dobrú noc. Účasť detí bola dobrovoľná, nakoľko sa čítanie organizovalo vo večerných hodinách. Teší ma, že sa deti pripájali na ZOOM, poniektoré už v pyžamkách a vo svojich postieľkach a večerné čítanie mohlo začať. Každý večer sme si predstavili knižku, ktorú máme v triednej knižnici, prečítaním dvoch alebo troch príbehov z nej. V tom najnapínavejšom sme zastavili čítanie a deti vedeli, že pokračovanie príbehu si budú môcť prečítať v knihe, ktorú nájdu v knižnici. V pondelok po prázdninách v 2.B triede nastal veľký čitateľský ruch. Školienky rozprávali o knihách, ktoré prečítali počas jarných prázdnin, a so záujmom si vyberali knihy, ktoré začali čítať aj počas prestávok. Mgr. Irena Kolčáková

          • Online literárny kvíz LITeráčik

          • Knižného Vševedka, ktorý bol realizovaný minulý školský rok a zúčastnili sa ho dievčatá zo 4.C triedy, kvôli vzniknutej situácii tento školský rok Krajská knižnica v Žiline nerealizovala. Rozhodla sa ale vytvoriť online literárny kvíz LITeráčik. Do súťaže sa zapojil Filipko Brezáni z 5.C triedy, podarilo sa mu vyriešiť online úlohy a usmialo sa na neho šťastie pri žrebovaní. Získal vecné ceny a zápisné do knižnice zadarmo pre seba a svojho ľubovoľného kamaráta. Blahoželáme a prajeme úspešné zapájanie sa do súťaží. Mgr. Irena Kolčáková

          • Fašiangový deň Školienok

          • „Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúšok, zima mu bude...“ Zaiste každému z nás rezonuje táto obradová pesnička v pamäti a pripomíname si ju obzvlášť v tomto období, kedy si zima a jar vymieňajú svoju stráž, kedy sa končí čas zábav a začína obdobie pôstu. V triede Školienok, posledný deň pred jarnými prázdninami, sa uskutočnil Fašiangový deň. Nebol to náš tradičný projektový deň, kedy deti pracujú v skupinách, ale na fašiangových úlohách žiaci pracovali samostatne a svojím tempom. Úlohy si vyberali podľa svojho zamerania, záľub a vopred mali stanovené netradičné fašiangové kritéria hodnotenia. Nechýbali fašiangové masky, sladké pohostenie, za ktoré ďakujeme rodičom, a rôzne drobnosti, ktoré nahradili tradičné známky. Mgr. Irena Kolčáková

          • E-testovania ZIMA 2021

          • NÚCEM pripravil aj pre našich žiakov ponuku elektronických testov v systéme e-Test. Sú vhodné pre školy, ktoré vzdelávajú žiakov prezenčne aj dištančne. Testy vytvára NÚCEM (z databázy úloh a testov v e-Teste vytvorených učiteľmi v projekte), ale zadáva ich učiteľ na vyučovacej hodine v termíne, ktorý mu vyhovuje. Testy vyhodnocuje centrálne NÚCEM, žiakom poskytne výsledky (úlohy s výberom odpovede sú vyhodnotené okamžite po ukončení testovania), pričom úlohy s otvorenou odpoveďou vyhodnocujú hodnotitelia v NÚCEM-e. Školy dostanú po ukončení testovaní porovnávacie štatistiky. V období od 22. februára do 26. februára 2021 sú pre žiakov 5. a 7. ročníkov v systéme e-Test pripravené elektronické testy z matematickej gramotnosti a pre žiakov 8. ročníka testy z čitateľskej gramotnosti a zo slovenského jazyka a literatúry. Čas na vypracovanie všetkých testov je 40 minút. Cieľom testu z MAT je poskytnutie spätnej väzby a precvičenie vybraných vedomostí a zručností kľúčového učiva z matematiky a geometrie. Cieľom testu zo SJL je overiť vedomosti a zručnosti zo slovenského jazyka a literatúry. Mgr. Irena Kolčáková, koordinátorka e-testovania

          • Pečenie fašiangových šišiek

          •  

            Fašiangy  sa končia začiatkom pôstneho obdobia a sú tým pádom aj obdobím, kedy sa veľa hoduje, varí a pečie. Medzi najobľúbenejšie fašiangové jedlá patria šišky, bez ktorých sa nemohli zaobísť žiadne oslavy. Sovičky z 1.B si v piatok pred prázdninami vyskúšali ako sa také šišky pečú, naplnili ich lekvárom, a keďže sa blížil Valentín, ozdobili ich aj čokoládovým srdiečkom. Nezabudli ani na svojich rodičov, ktorým vyrobili Valentínku a prepísali do nej peknú básničku.  Po práci už len hodovali. Sladká pochúťka sa vydarila a nálada bola super. PaedDr. Mária Holubková

          • Návrat do školy 22. 02. 2021

          • Vážení rodičia, 

            od 22. 02. 2021 (pondelok)  žiaci 1. -  4. ročníka ZŠ pokračujú v prezenčnom vzdelávaní. Žiaci 5. - 9. ročníka ZŠ pokračujú v dištančnom vzdelávaní.

            Podmienkou vstupu žiaka 1. - 4. ročníka ZŠ do školy bude podpísané čestné vyhlásenie, že má rodič negatívny test na COVID 19. V prípade uvedenia nepravdivých skutočností a následných komplikácií spojených s ich uvedením nesie dôsledky svojho konania. Negatívny test (RT-PCR /antigénový) nesmie byť starší ako 7 kalendárnych dní.

            Čestné vyhlásenie a súhlas so spracovaním údajov si môžete stiahnuť na stránke školy v menu pod názvom COVID-19, ktoré je zvýrazné červeným písmom alebo  TU.  

            V prípade, že sa rodič odmietne zúčastniť testovania a pri vstupe do školy žiak nepredloží čestné vyhlásenie rodiča, žiakovi nebude umožnený vstup do školy. Dieťa zostáva doma na dištančnom vzdelávaní, a to spôsobom zasielania úloh, ktoré bude doma vypracovávať. On-line vzdelávanie v tomto prípade nebude realizované. Vyučovanie bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa.  Škola eviduje neprítomnosť žiaka ako ospravedlnenú absenciu. 

            Rodič nemá nárok na pandemickú OČR.

            Zároveň Vám oznamujeme, že v prevádzke bude aj Školský klub detí  od 6:40 do 7:40 hod. a od 11:35 do 17:00 hod. a Školská jedáleň.

            Vstup žiakov 1. - 4. ročníka do budovy školy, ktorí nenavštevujú ranný ŠKD, bude umožnený od 7:30 hod.