• MAREC - mesiac venovaný knihám

          • Ideálne je, keď deti vnímajú knihy ako svojich priateľov. Nie každý však čítanie obľubuje,  a preto tretiaci robili vo svojej triede také činnosti, ktoré ich povzbudzovali a motivovali k tomu, aby mali knihy a čítanie radi. V triede majú svoju triednu knižnicu, knihy si môžu kedykoľvek zobrať do rúk, prelistovať, prečítať. Knižným mesiacom sa  prelúskali rôznymi čitateľskými aktivitami, rozprávali o svojich obľúbených knihách, vyrábali knižné obaly, tvorili ilustrácie, riešili rozprávkové hádanky...

            Verím, že aktivity motivovali žiakov do ďalšieho čítania nových kníh. Pechotová      

          • Hrdinovia literárnych diel na hodinách literatúry

          • Marec. Mesiac, ktorý  si už tradične rok čo rok spájame s knihami, a tak si pripomíname  Marec – mesiac knihy. Aj tento rok si žiaci z 5.C, 7.A, 9.A, 9.B  v priebehu celého mesiaca na hodinách literárnej výchovy navzájom predstavovali svoje NAN knihy, vyberali a čítali úryvky z kníh, predstavovali hlavných hrdinov. Na hodiny k nám zavítala sedemnásťročná Lou z knihy Zlaté nebo, výnimočne nadané  Dahlovo dievčatko Matilda, Beatrice, ktorá sa musí rozhodnúť, či zostane so svojou rodinou, alebo ju navždy opustí, sedemnásťročný tínedžer Holden, ktorý sa búri proti pretvárke a skostnateným názorom. Čítaním kníh si žiaci rozširujú nielen slovnú zásobu o nové slová, ale taktiež rozvíjajú kreativitu, trénujú koncentráciu a sústredenosť, odbúravajú stres, rozvíjajú kritické myslenie. Postačujúce dôvody, aby sme vynaložili naše úsilie a motivovali deti k čítaniu kníh, a to nielen v mesiaci marec, ale  aj počas celého roka,  pretože TEN, KTO VEĽA ČÍTA, VEĽA VIE. Mgr. Tatiana Cabadajová

          • Medzinárodný deň detskej knihy

          • Medzinárodný deň detskej knihy sa  slávi 2. apríla, v deň narodenia veľkého rozprávkara dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena. Prvoradým cieľom tohto svetového dňa je podnietiť lásku detí ku knihám a ich čítaniu, ako aj upriamiť pozornosť na tvorbu kníh pre deti a mládež. Žiaci triedy 5.B a 7.A sa zapojili do projektu „NAŠATRIEDAČÍTA“, kde  získali 20 kníh i vďaka finančnej podpore Rodičovského združenia pri Spojenej škole Belá. Počas mesiaca marec sa intenzívnejšie  venovali čítaniu kníh podľa vlastného výberu                 (Tigrí tím – Brezina, Záhada ohnivého oka – Brezina, Keby som bola bosorka – Gabriela Futová, Strom - Alexandra Salmela, Psia škola kocúra Červenochvosta - Gabriela Futová, Očko špehúň – Gabriela Futová, Emil z Lönnebergy - Astrid Lindgrenová a mnohé iné).

            „Čítam, pretože si sama môžem utvoriť predstavu, ako to vyzerá na rozdiel od filmu.“

            „Rada čítam, baví ma to, môžem sa vcítiť do danej postavy. Zároveň je to relax.“

            „Každý príbeh má nejaké tajomstvo, vždy sa teším, keď ho rozlúsknem.“

            Mgr. Zuzana Remenárová, Mgr. Tatiana Cabadajová

          • Divadlo v 1.B

          • V mesiaci marec má svoj sviatok aj divadlo, a to hneď dvakrát. Keďže do divadla sa momentálne ísť nedá, prvácke Sovičky sa preniesli do divadla priamo zo svojej triedy. Pozreli si bábkové divadielko O troch prasiatkach a „navštívili“ aj divadlo Portál z Prešova, ktoré ich potešilo svojim predstavením O hlúpej žene. Pozorovali rozdiely medzi oboma divadlami, rozprávali sa o správaní sa počas predstavenia a napokon sa samy stali hercami či bábkohercami a skúsili si divadlo zahrať. Išlo im to výborne, ale zhodli sa, že hrať divadlo je veľmi náročné. Už teraz sa všetci tešia, keď sa spoločne vyberieme do Bábkového divadla v Žiline. PaedDr. Holubková

          • Objavujeme povolania

          • V druhom ročníku sa žiaci zdokonaľujú v písaní a pracujú v pracovnom zošite, kde ústredným motívom sú povolania. Keďže dnešná doba nám neumožňuje exkurzie a návštevy na pracoviská, využívame dostupné a zaujímavé povolania aj u nás na škole. Niektorí chemici pracujú v laboratóriu, vo výskumnom prostredí, iní pracujú v teréne, niektorí chemici učia - ako naša pani učiteľka Krištofíková, ktorá ukázala Školienkam jednoduché chemické pokusy, učebňu chémie a svoj chemický kabinet. Ďalším zaujímavým povolaním, s ktorým sa deti oboznámili, je povolanie logopéd. Pani učiteľka Krajčiová predviedla Školienkam, ako pomáha deťom s poruchami reči, ukázali si správne dýchanie, artikulačné cvičenia, rôzne pomôcky a hry na rozvíjanie rečových a motorických zručností. Veľmi pekne ďakujeme obom pani učiteľkám za ich čas, ktorý strávili s nami. Možno aj z nejakej Školienky bude raz slávna chemička alebo logopedička pomáhajúca deťom. Mgr. Irena Kolčáková

          • Úspešná Sophia Peknušová

          • Sophia Peknušová reprezentuje v plávaní nielen našu školu, ale aj Plavecký kub TENAX, v ktorom pôsobí. Hoci sa nachádzame v nepriaznivom období plnom obmedzení, tak aj napriek tomu, pokiaľ to situácia dovolí, Sophia na sebe neustále pracuje a zúčastňuje sa plaveckých sústredení a súťaží.  Veľká drina v podobe tréningov, skorého vstávania prináša aj svoje ovocie. Počas troch dní v mesiaci február sa zúčastnila kontrolných pretekov starších a mladších žiakov  v Šamoríne a z celkových 12 štartov si odniesla 11 umiestnení. Sophia dobývala Šamorín naďalej, a to  počas predĺženého víkendu (5. - 7. 3. 2021) na 50 m bazéne, kde sa konal v poradí už 59. ročník Veľkej ceny Slovenska.  Síce nezískala prvotné umiestnenie, no veľkým úspechom bolo to, že si vyplávala B finále.

            Sophii gratulujeme a želáme veľa úspechov aj v ďalších súťažiach!

            Mgr. Tatiana Cabadajová

          • Deň vody na 1.stupni

          • V pondelok 22. marca oslávila naša planéta Svetový deň vody. Aj žiaci 1.B, 3.A, 4.A a 4.B  nezabudli na tento deň a venovali mu celé dopoludnie v podobe projektového tematického vyučovania.  Každá vyučovacia hodina sa niesla v duchu vodných skupinových aktivít, ktoré nám pripomínajú jej vzácnosť  a nenahraditeľnosť.  Prváci plnili zadané úlohy v skupinách, zdramatizovali kolobeh vody v prírode, vytvorili spoločné leporelo o Kvapke Kamile. Tretiaci sa venovali znečisťovaniu vôd, zlepšeniu ochrany pitnej vody, vyhľadávali vodné toky na mape Slovenskej republiky. Štvrtáci sa rozprávali o kolobehu vody v prírode, porovnávali sladké a slané vodné toky, vyrábali EKO plagát. Deti svoje tvorivé vodné nápady výtvarne zobrazili a predstavili spolužiakom. Tak ako ovplyvňuje voda každého z nás, ovplyvňujeme ju aj my, spôsobom nášho života. Počúvajme a rešpektujme vodu a ona nám prinesie zdravie, silu, krásu i šťastie! Pechotová, Holubková, Bielková, Majerová

          • Návrat žiakov 9. ročníka do školy

          • Vážení rodičia,

            na základe zlepšujúcej sa epidemiologickej situácie MŠVVaŠ SR predpokladá, že po veľkonočných prázdninách nastane zmena, a s veľkou pravdepodobnosťou sa začne riadiť nie celoslovenským, ale regionálnym covid automatom. Tým by sa otvorila možnosť plnohodnotného obnovenia prezenčného vyučovania na 2. stupni v základných školách, a to nasledovne: ak bude okres v III. stupni varovania, obnoví sa vyučovanie v 9. ročníku základných škôl, v prípade II. stupňa varovania v okrese by mohlo dôjsť k otvoreniu celého 2. stupňa základných škôl prezenčnou formou vzdelávania.

            S veľkou pravdepodobnosťou predpokladáme, že po veľkonočných prázdninách sa náš okres bude nachádzať v III. stupni varovania, a tým by sa na našej škole od 12. 04. 2021 obnovila prezenčná výučba v 9. ročníku základnej školy.

            Podmienkou nástupu žiakov 9. ročníka na prezenčné vyučovanie je ich pravidelné testovanie na COVID-19. Spojená škola Belá ponúka možnosť pravidelného PCR testovania kloktacími  testami pre žiakov 9. ročníka ZŠ. Spôsob a priebeh tohto typu testovania si môžete pozrieť TU.

            V prípade nesúhlasu s týmto typom testovania môžu byť žiaci 9. ročníka ZŠ naďalej testovaní antigénovými testami. Avšak je potrebné, aby rodič napísal e-mail zástupkyni školy (zastupca@ssbela.sk ) najneskôr do 29. 03. 2021 do 14:00 hod., že jeho dieťa bude testované antigénovým testom.

            Postup prihlásenia sa na PCR testovanie kloktacím testom:

            1. Zákonný zástupca vypíše Príloha č.1A "Súhlas dotknutej osoby".rtf a prinesie ju do školy podpísanú v deň testovania žiaka. O termíne testovania budú rodičia informovaní cez edupage.

            2. Zákonný zástupca vypíše Príloha č. 1B "Zber údajov".docx, ktorá je potrebná pre vykonanie testovania a vypísanú prílohu odošle elektronicky na e-mail: zastupca@ssbela.sk najneskôr do 29. 03. 2021 do 14:00 hod.

            3. Výsledky testov rodičom doručí KLINICKÁ BIOCHÉMIA s.r.o., so sídlom V.Spanyola 47A, 010 01 Žilina  vo forme sms správy alebo e-mailu najneskôr do 72 hodín od termínu vyzdvihnutia vzoriek zo školy.

          • Testovanie na COVID-19 - 28. 03. 2021

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľstvo Spojenej školy Belá Vám oznamuje, že testovanie na COVID-19 sa uskutoční v nedeľu - 28. 03. 2021 nasledovne: 

            Odberné miesto: budova ZŠ v Belej

            Termín: 28. marec 2021 (nedeľa)

            Rozpis:

            08:00 – 12:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná 11:45h)

            12:00 – 12:45 – obedná prestávka

            12:45 – 18:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná o 17:45h)

            Na testovanie je potrebné priniesť občiansky preukaz. Žiadame Vás, aby ste dodržali všetky hygienické a epidemiologické nariadenia. 

          • Svetový deň divadla pre deti a mládež v 5.C

          • Dňa 20.03.2021 sme si spoločne so žiakmi z 5.C triedy pripomenuli Svetový deň divadla pre deti a mládež. Pri tejto príležitosti nám Karinka a Alicka Olbrichtové spestrili hodinu literatúry bábkovým predstavením s názvom Nová rozprávka. Prostredníctvom bábok poukázali na ľudské vlastnosti, spolupatričnosť a vytrvalosť. Do predstavenia vniesli veľkú ,,dávku” humoru a všetkým ukázali svoj famózny herecký talent. Dievčatám ďakujeme za perfektný kultúrny zážitok.  Tatiana Cabadajová

          • Ponožková výzva

          • V marci prebieha po celom Slovensku Ponožková výzva , do ktorej sa zapojili aj Sovičky z 1.B. Vyjadrili tak solidaritu a podporili ľudí s Downovým syndrómom. Prváci oslávili krásu ľudskej jedinečnosti aj prostredníctvom knihy Elmer, ktorá jedinečnosť približuje v zaujímavom príbehu o slonovi, ktorý je  už na prvý pohľad úplne odlišný od všetkých ostatných slonov. Na konci knihy sa slony raz za rok na Elmerovu počesť všetky pomaľujú  a sú pestrofarebné.  Najkrajším posolstvom knihy sú však priatelia, ktorí majú  Elmera radi takého, aký je. PaedDr. Holubková

          • Nástup žiakov do ZŠ od 29. 03. 2021

          • Vyučovanie v 5. - 9. ročníku ZŠ bude naďalej prebiehať od 29. 03. 2021 (pondelok) dištančné.

            Vyučovanie v 1. – 4. ročníku ZŠ bude prebiehať od 29. 03. 2021 (pondelok) podľa usmernenia riaditeľa školy platného od 08. 03. 2021 - prezenčne.

            Žiaci, ktorých rodičia pracujú mimo domu, pri nástupe do školy opäť prinesú nasledovné tlačivá:

            1a - Čestné vyhlásenie rodičov, ktorí pracujú mimo domu

            Kópia negatívneho výsledku testu na Covid-19 nie starší ako 7 dní, alebo potvrdenie o výnimke

            Žiaci, ktorých rodičia pracujú z domu, pri nástupe do školy opäť prinesú nasledovné tlačivá:

            2a - Čestné vyhlásenie rodičov, ktorí žiadajú o výnimku

            Kópia negatívneho výsledku testu na Covid-19 nie starší ako 7 dní, alebo potvrdenie o výnimke

            Žiaci, ktorí neprinesú uvedené tlačivá, nebudú môcť vstúpiť do budovy školy.

            Rodičia, ktorí už podali žiadosť o udelenie výnimky u riaditeľa školy, nemusia túto žiadosť opätovne podávať.

          • Školské ovocie

          • Program „Školské ovocie“ je pravidelné zabezpečovanie dodávok ovocia alebo vybraných výrobkov z ovocia do škôl. Aj v  školskom roku 2020/2021 dodávateľ Zdravo a Chutne.com, s.r.o, zabezpečuje pre žiakov našej školy zdravé jabĺčka a ovocné výrobky, na ktorých si deti cez prestávky pochutnávajú. 

            Cieľom  programu je zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny u detí, zmeniť stravovacie návyky už v rannom školskom veku, podporiť zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o výživovej hodnote jednotlivých druhov ovocia. Ovocie obsahuje  dôležité látky pre ľudský organizmus, ktoré zlepšujú našu kondíciu, posilňujú náš imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie. Tak s chuťou do toho! 

          • Online literárny kvíz Vševedko, Nevedko a Ja!

          • Krajská knižnica v Žiline realizovala pre žiakov online literárny kvíz Vševedko, Nevedko a Ja! Do súťaže sa zapojilo 27 žiakov a z toho 15 žiakov našej školy. Žiaci 5.A triedy: Daniel Hriník, Peter Chabada, Nikolka Kubíková, Michal Lahuta, Michal Poliak, žiaci 5.C triedy: Filip Brezáni, Karolínka Marunová, Terezka Muráňová, Alicka Olbrichtová, Karinka Olbrichtová, Janka Orlická, Emka Ťažká, Miška Ťažká, Danielka Vlková, Romanka Hanuliaková. Koleso šťastia vytočilo Alicku, Terezku, Miška Poliaka, Filipka a Emku - až 5 detí z našej školy, ktorí si mohli vybrať knižnú odmenu. Blahoželám, Mgr. Irena Kolčáková

          • Čitateľská pevnosť

          • Staromestská knižnica Bratislava vyhlásila prvý ročník súťaže Čitateľská pevnosť. Súťaž bola vymyslená pre obdobie epidemiologických opatrení. Úlohou detí bolo postaviť si doma skrýšu, v ktorej si budú čítať či už samy, alebo so súrodencami, rodičmi, domácimi zvieratkami alebo aj hračkami a napísať, aké knižky by odporúčali ostatným, aby si prečítali. Súťaže sa zúčastnilo 42 jednotlivcov (z toho niekoľko súrodeneckých dvojíc a trojíc), 1 kolektív, dokonca aj domáce zvieratá – pes a kocúr. Do súťaže sa zapojili nielen deti z Bratislavy a okolia, ale aj z Kútov, Žiliny a Prahy. Z našej školy sa súťaže zúčastnili Alicka Chovancová a Lea Brezániová z 2.B triedy, Filip Brezáni z 5.C triedy. Školienky z 2.B triedy za svoju účasť v súťaži získali špeciálne ocenenie. Blahoželáme, Mgr. Irena Kolčáková

          • Čitateľský oriešok 7

          • Aj v tomto roku sa žiaci 1.B, 3.A, 4.A a 4.B zapojili do súťaže Čitateľský oriešok, ktorá prebieha už 7. rok. Jej cieľom je rozvíjať u detí čítanie s porozumením, prácu s textom, ich kreatívne zručnosti, predstavivosť, fantáziu, vnímanie medzipredmetových vzťahov… Súťaž má okrem textovej časti aj výtvarnú, v ktorej deti namaľujú spoločné dobrodružstvo kamarátov z už prečítaných dvoch príbehov.

            Čitateľský oriešok  sme v marci, dokedy musia žiaci dva prečítané príbehy pomocou svojej fantázie a výtvarných zručností premeniť do podoby jedného výkresu zaslali na adresu nakladateľstva RAABE. Teraz budeme netrpezlivo čakať, či niektoré z našich prác vyberie odborná porota do ďalšieho kola. Holubková, Pechotová, Bielková, Majerová

          • Testovanie na COVID-19 - 21. 03. 2021

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľstvo Spojenej školy Belá Vám oznamuje, že testovanie na COVID-19 sa uskutoční v nedeľu - 21. 03. 2021 nasledovne: 

            Odberné miesto: budova ZŠ v Belej

            Termín: 21. marec 2021 (nedeľa)

            Rozpis:

            08:00 – 12:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná 11:45h)

            12:00 – 12:45 – obedná prestávka

            12:45 – 18:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná o 17:45h)

            Na testovanie je potrebné priniesť občiansky preukaz. Žiadame Vás, aby ste dodržali všetky hygienické a epidemiologické nariadenia. 

          • Nástup žiakov do ZŠ od 22. 03. 2021

          • Vyučovanie v 1. – 4. ročníku ZŠ bude prebiehať od 22. 03. 2021 (pondelok) podľa usmernenia riaditeľa školy platného od 08. 03. 2021.

            Žiaci, ktorých rodičia pracujú mimo domu, pri nástupe do školy opäť prinesú nasledovné tlačivá:

            1a - Čestné vyhlásenie rodičov, ktorí pracujú mimo domu

            Kópia negatívneho výsledku testu na Covid-19 nie starší ako 7 dní, alebo potvrdenie o výnimke

            Žiaci, ktorých rodičia pracujú z domu, pri nástupe do školy opäť prinesú nasledovné tlačivá:

            2a - Čestné vyhlásenie rodičov, ktorí žiadajú o výnimku

            Kópia negatívneho výsledku testu na Covid-19 nie starší ako 7 dní, alebo potvrdenie o výnimke

            Žiaci, ktorí neprinesú uvedené tlačivá, nebudú môcť vstúpiť do budovy školy.

            Rodičia, ktorí už podali žiadosť o udelenie výnimky u riaditeľa školy, nemusia túto žiadosť opätovne podávať.

          • Testovanie na COVID-19 - 14. 03. 2021

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľstvo Spojenej školy Belá Vám oznamuje, že testovanie sa uskutoční v nedeľu - 14. 03. 2021 nasledovne: 

            Odberné miesto: budova ZŠ v Belej

            Termín: 14. marec 2021 (nedeľa)

            Rozpis:

            08:00 – 12:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná 11:45h)

            12:00 – 12:45 – obedná prestávka

            12:45 – 18:00 – testovanie verejnosti (posledný odber sa vykoná o 17:30h)

            Na testovanie je potrebné priniesť občiansky preukaz. Žiadame Vás, aby Ste dodržali všetky hygienické a epidemiologické nariadenia. 

          • Nástup žiakov do ZŠ od 15. 03. 2021

          • Vyučovanie v 1. – 4. ročníku ZŠ bude prebiehať od 15. 03. 2021 (pondelok) podľa usmernenia riaditeľa školy platného od 08. 03. 2021.

            Žiaci, ktorých rodičia pracujú mimo domu, pri nástupe do školy opäť prinesú nasledovné tlačivá:

            1a - Čestné vyhlásenie rodičov, ktorí pracujú mimo domu

            Kópia negatívneho výsledku testu na Covid-19 nie starší ako 7 dní, alebo potvrdenie o výnimke

            Žiaci, ktorých rodičia pracujú z domu, pri nástupe do školy opäť prinesú nasledovné tlačivá:

            2a - Čestné vyhlásenie rodičov, ktorí žiadajú o výnimku

            Kópia negatívneho výsledku testu na Covid-19 nie starší ako 7 dní, alebo potvrdenie o výnimke

            Žiaci, ktorí neprinesú uvedené tlačivá, nebudú môcť vstúpiť do budovy školy.

            Rodičia, ktorí už podali žiadosť o udelenie výnimky u riaditeľa školy, nemusia túto žiadosť opätovne podávať.