• Informácie riaditeľa Spojenej školy Belá

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            dovoľte pár informácií ohľadom celoplošného zatvorenia všetkých škôl, ktoré vyhlásilo MŠVVaŠ SR pre šírenie vírusu COVID-19:

            - Spojená škola Belá ostane zatvorená až do odvolania.

            - Ruší sa aj Testovanie-9, teda monitor.

            Prihlášky na stredné školy je možné podať do 15. mája a k prihláške sa nebude vyžadovať potvrdenie od lekára. 

            - Prijímacie pohovory na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna

            - Zápis prvákov do základnej školy by sa mal uskutočniť v druhej polovici apríla, od 15. do 30. apríla, ale bez osobnej prítomnosti detí. Naša škola bude mať zápis 29.apríla 2020. Rodičom budú zaslané poštou pozvánky s presným časom zápisu. Prosíme o dodržanie týchto časov.

            - Podávanie žiadostí do materských škôl bude prebiehať od 30. apríla do 31. mája 2020.

            - Minister už v súvislosti s prerušenou výučbou na školách rokoval s riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom. Vyučovacie programy na Dvojke sa predĺžia zo súčasných 45 minút na 100 minút s dôrazom na žiakov so špeciálnymi vzdelávaco-výchovnými potrebami.

            - Rovnako predstavil novú platformu na dištančné vzdelávanie – webovskú stránku www.ucimenadialku.sk, kde nájdu učitelia, žiaci, ale aj rodičia materiály na digitálne vzdelávanie a ďalšie dôležité informácie. Stránka bude k dispozícii v najbližších dňoch.

            Mgr. Peter Boháč - riaditeľ školy

          • Príhovor riaditeľa Spojenej školy Belá

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            chcem sa Vám prihovoriť prostredníctvom Belských novín ohľadom celoplošného zatvorenia všetkých škôl, ktoré vyhlásilo MŠVVaŠ SR pre šírenie vírusu COVID-19. Dnes nevie nikto povedať, ako dlho ostanú školy zatvorené. Je to situácia, akú slovenské školstvo ešte nezažilo, a preto aj ďalší postup nie je úplne jasný ako ďalej...

            Na začiatku školského roka sme sa na pedagogickej rade uzniesli, že prechádzame  v základnej škole na elektronickú školskú dokumentáciu a elektronickú komunikáciu medzi žiakmi a rodičmi pomocou aplikácie EDUPAGE. Na prvom stupni sme ešte ponechali učiteľské webstránky. Teraz už môžeme smelo povedať, že to bol správny krok. Chcem aj touto cestou apelovať na rodičov, ktorí sa elektronickej komunikácii bránia, že je už nevyhnutné, aby si edupage.app nainštalovali do svojich smartphonov. Heslá a prihlasovacie mená do aplikácie boli odoslané v septembri do emailových schránok, ktoré ste poskytli škole. V aplikácii nájdete potrebné informácie o škole a momentálne všetky úlohy, ktoré majú žiaci vypracovať.

            Spomínanej situácii sa teraz javí ako kľúčový aj náš úspešný projekt cez nadáciu KIA. Je ním komplexný inteligentný vzdelávací systém SMARTBOOKS, ktorý zabezpečuje elektronické vzdelávanie doma. Umožňuje rodičom i učiteľom kontrolovať, koľko sa deti učia doma a ako vypracovali domáce úlohy. Ak si nevedia poradiť s úlohou, Smartbooks im to ešte raz vysvetlí. A je toho omnoho viac, čo všetko Smartbooks, ale aj Kozmix ponúka.

            Obraciam sa na Vás, vážení rodičia, s prosbou, aby Ste práve teraz využili voľný čas na to, aby Ste ho trávili spoločne so svojimi deťmi pri takých aktivitách, na ktoré za normálnych okolností nemáte čas. Spoločne sa podieľať na domácich prácach, realizovať sa v záhrade alebo doma. Vhodné sú aj vychádzky do prírody alebo spoločenské hry. Jednoducho hľadať to pozitívne na tomto ťažkom a nepredvídateľnom období. Chcem Vám veľmi pekne poďakovať za Vašu snahu, trpezlivosť a pomoc pri domácom vzdelávaní detí.

            Z našej strany Vám môžem sľúbiť, že ak sa prerušenie školskej dochádzky predĺži viac ako o mesiac, urobíme všetko preto, aby sme zabezpečili alternatívne online vzdelávanie. Črtá sa možnosť aj webinárov, pomocou aplikácií Webex meetings alebo Microsoft teams, ale podľa môjho názoru tieto programy nie sú zvládnuteľné pre všetkých žiakov základnej školy. Uvidíme, aké dostaneme usmernenie z ministerstva školstva a podľa toho zvolíme ďalší postup.

            Milí žiaci, k vám len to, čo vás zaujíma asi najviac. Školský rok by sa mal podľa nového ministra školstva skončiť ako bol plánovaný a to je k 30.6.2020. Systematicky si  plňte svoje povinnosti z domu a úlohy si nenechávajte na „zajtra“ a majte predovšetkým na pamäti, že úlohy nerobíte ani tak pre učiteľov ako sami pre seba. Moderná doba nám ponúka rôzne formy komunikácie, a tak využite tieto benefity a komunikujte s učiteľmi pomocou správ cez aplikáciu Edupage, e-mailom alebo iným dohodnutým spôsobom.

            Držme si všetci palce, aby sme šíriaci sa vírus zodpovedným prístupom spolu dokázali poraziť. Teším sa na stretnutie opäť v škole pri bežných problémoch...

            Mgr. Peter Boháč - riaditeľ školy

          • Informácia ohľadom vzdelávania žiakov

          • Touto cestou prosíme všetkých rodičov a žiakov, aby počas celoplošného zatvorenia škôl v SR sledovali priebežne svoje e-mailové adresy, Edupage, smartbooks a triedne stránky, kde budú žiakom zadávané úlohy na doma, ktoré sú povinné.

          • Riaditeľské voľno Spojenej školy Belá

          • Riaditeľ Spojenej školy, Oslobodenia č. 165, 013 05  Belá  podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a podľa  § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009  o  podrobnostiach o organizácii školského  roka na   základných školách, na stredných školách, na základných  umeleckých školách, na  praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách informuje, že udeľuje na základe dohody starostov obcí Terchovskej doliny v rámci prevencie vírusom COVID-19 dňa 13.3.2020 – piatok riaditeľské voľno pre tieto zložky a súčasti Spojenej školy Belá, t.j. základná škola, materská škola, základná umelecká škola a centrum voľného času.

            Od 16.03.2020 sú na celom území SR zatvorené všetky školy na 14 dní. 

          • Majstrovstvá stredoslovenského kraja – dlhé trate

          • Dňa 1.3.2020 sa v Žiline konali Majstrovstvá stredoslovenského kraja v plávaní na dlhé trate. Na pretekoch opäť nechýbala ani naša žiačka Sophia Peknušová, ktorá neodišla naprázdno a „vyplávala si“ až tri prvotné pozície. Výsledky: 400 m voľný spôsob -  1. miesto, 800 m voľný spôsob -  2. miesto a 1500 m voľný spôsob – 1. miesto. GRATULUJEME!!!

          • Šiestaci a Rosenfeldov palác

          • Marec je nielen prvým jarným mesiacom, ale pre nás všetkých aj mesiacom knihy. Pri tejto príležitosti navštívili naši šiestaci knihársku dielňu s dlhou rodinnou tradíciou, ktorá sa nachádza v priestoroch Rosenfeldovho paláca v Žiline. Dielňu vedie Lida Mlichová, ktorá deťom porozprávala o jej histórii a predovšetkým o samotnej ručnej výrobe kníh. Videli sme množstvo knižných skvostov, ktoré majú pre pani knihárku nevyčísliteľnú hodnotu. Do svojej práce vkladá kus svojho srdca, výsledkom čoho sú ocenenia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Z dielne sme sa presunuli do útrob  paláca, kde veľmi  pútavým rozprávaním doplnené o zaujímavé otázky adresované našim deťom sme sa dozvedeli  o jeho histórii. V podkroví nás očaril tajomný svet bábok. Deti si tu rozšírili vedomosti o nové, vyskúšali si vodenie bábok, vymysleli si bábkovú hru, ktorú potom aj zahrali. Posledným stanovišťom bola samostatná tvorivosť našich detí. Ich úlohou bolo vytvoriť plagát alebo pozvánku na zadaný názov divadelnej hry.  Príjemne strávené dopoludnie, pozitívna spätná väzba od našich detí a pozvanie od pani knihárky vytvoriť si svoju vlastnú knihu znamená, že palác navštívime opäť. Ďakujeme!    Mgr. Tatiana Cabadajová, Mgr. Martina Ďurinová

          • Environmentálne úlohy Cestovateľov zo 4.C

          • Cestovatelia zo 4.C triedy počas Mikulášskeho dňa riešili environmentálne súťažné úlohy z časopisu Maxík. Podarilo sa im vyriešiť všetky úlohy a tento mesiac boli redakciou ocenení. Veľmi pekne ďakujeme Maxíkovi, Cestovatelia zo 4.C triedy a pani učiteľka Mgr. Irena Kolčáková

          • Miško Janík a Ninka Ťasková v Zem spieva

          • Miško Janík z 1.B triedyNinka Ťasková z 8.B triedy (Tibor Papánek a Viktória Papánková- naši bývalí žiaci) účinkovali v prvom semifinále Zem spieva so skvelým Terchovským orchestrom ľudových nástrojov - Bobáňovci. V sobotu, 7. marca sme na obrazovkách Jednotky odvysielali veľkolepé prvé semifinále. Doň postúpili súťažiaci na základe hlasovania odbornej poroty. V semifinále je už všetko inak. Do stoličiek hodnotiacich zasadli patrioti - Peter Dvorský, Ľubica Čekovská a Ján Ďurovčík, ktorí majú poradný hlas a do finále môžu posunúť jedného vystupujúceho. Najväčšiu silu majú v rukách televízni diváci. Vďaka SMS hlasom od divákov nakoniec do finále postúpili Folklórny súbor Podpoľanec, Labirsky Beťare, Bobáňovci - Terchovský orchester ľudových nástrojov, Natália Lettrichová a patrioti do finále posunuli zoskupenie Ondro a kamaráti.“(RTVS) Držme im všetci palce vo finále😊 Mgr. Irena Kolčáková

          • Sophia Peknušová – Plavec roka 2019

          • Sophia Peknušová, žiačka 6.B triedy, sa venuje plávaniu štyri roky. Navštevuje Klub plaveckých športov Nereus  v Žiline, kam chodí 5-krát týždenne na tréningy. Pre Sophiu je to veľmi náročné, pretože si musí zmenežovať čas tak, aby nevynechala ani jeden tréning a popri plávaniu zvládala aj ďalšie aktivity ako spev, klavír, hodiny angličtiny a samozrejme aj školské povinnosti. Napriek časovej vyťaženosti Sophia dosahuje v škole výborné výsledky a to, že jej to aj veľmi dobre pláva nás už presvedčila svojimi triumfami vo viacerých  súťažiach v rámci Slovenska, ale aj v zahraničí. Plavecký klub na konci každého roka rekapituluje  dosiahnuté výsledky  svojich členov a nebolo to inak ani na konci roka 2019. Za svoju neskutočnú drinu, vytrvalosť a húževnatosť  získala aj Sophia od plaveckého klubu tieto dve ocenenia: Plavec roka 2019 – v kategórii B žiačky a Diplom za vzornú reprezentáciu klubu. Sophii patrí veľká gratulácia a želáme jej, aby aj tento rok bol pre Sophiu taký úspešný, ako ten uplynulý!!!J   Mgr. Tatiana Cabadajová

          • Sladké pečenie druhákov a detí z ŠKD

          • Pečenie je tradíciou, ktorú si treba uchovať. Preto sa aj deti z 2. A v rámci krúžku spolu s deťmi z ŠKD pod vedením pani vychovávateľky stretávali v školskej kuchynke. Piekli tradičné a zároveň chutné dobroty z lístkového cesta, fašiangové šišky, či sladučké palacinky. Na ozdobu použili džem, šľahačku a nutellu. Sladká vôňa sa šírila po celej škole.  Usilovní cukrári mali z prípravy i pečenia výborný pocit. Vlastnoručne pripravené a ozdobené sladké dobroty všetkým chutili a z tohto sladkého zážitku, ktorým sme prevoňali celú školu, sme boli všetci nadšení. Práca v kuchynke bola zábavná a tak sme sa dohodli, že ju čoskoro opäť navštívime a pre zmenu ukuchtíme slané dobroty. Pechotová, Hriníková

          • Tatry- Štrbské pleso a Poliankovo

          • Počas jarných prázdnin sa deti z krúžkov Spoznávame Slovensko a Malí turisti vybrali do Tatier. Zubačkou sa zo Štrby vyviezli na Štrbské Pleso, odkiaľ sa pešo prešli okolo zamrznutého a zasneženého plesa. Pozreli si bežkársky areál, skokanské mostíky, lanovku na Solisko, občerstvili sa dobrotami v stánkoch, nakúpili suveníry a pokračovali v ceste do Tatranskej Polianky. Tam sa nachádza digitálna galéria Poliankovo, ktorá je unikátom v celej strednej Európe. Vďaka výstave „Dialóg s planétou“ vytvorenou v spolupráci s cestovateľom Pavlom Barabášom sa deti mohli zahrať na bádateľov a dobrodruhov, zlaniť najvyšší vodopád, prebádať neprístupnú časť jaskyne Domica alebo splaviť dravú africkú rieku. Ďalšou zaujímavosťou bola výstava obrazov, ktoré nám vďaka rozšírenej realite ožívali pred očami. PaedDr. Holubková, Mgr. Hriníková 

          • Biologická olympiáda

          • V piatok 14.2. a v utorok 18.2. sa v našej škole konalo školské kolo biologickej olympiády. Zúčastnilo sa ho 49 detí spolu z 5.až 9.ročníka. Piataci určovali podľa obrázkov 110 rodových a druhových názvov rastlín-kvitnúcich i nekvitnúcich – bylín aj drevín, húb, lišajníkov a živočíchov – lesných i vodných-stavovcov aj bezstavovcov. Šiestaci a siedmaci najskôr riešili praktickú úlohu, kde pracovali s mikroskopom a pripravovali mikroskopický preparát. Pozorovali stavbu koreňa mrkvy a trávy,deviataci a ôsmaci rastlinu póru, zhotovovali nákresy a v závere zhodnocovali svoje zistenia na základe pozorovania v praktickej úlohe a osvojených vedomostí. Po skončení praktickej úlohy pokračovali v riešení teoretických úloh. Úlohy boli rôznorodé, veľa z nich bolo zameraných na čitateľskú gramotnosť. Úspešných v riešení olympiády bolo 28 detí . Najšikovnejší žiaci v jednotlivých ročníkoch (5.roč.- Miško Kubík, Klárka Kováčová; 6.roč.- Evelyn Púčková,Dávid Kováč; 7.roč.- Kristián Peknuša, Radka Frnčová; 8.roč.- Alexandra Raganová, Valentína Ničová; 9.roč.- Natália Chabadová,Nina Komačková) skúsia šťastie v apríli v okresnom kole v Žiline. Mgr. Anna Hudecová

          • Karnevalový deň Školienok a Cestovateľov

          • 21. februára Školienky z 1.B a Cestovatelia zo 4.C triedy prežili opäť spoločný deň. Nakoľko bol v ten deň KARNEVAL, deti prišli do školy v krásnych karnevalových maskách. Ako nám deti prezradili, niektoré masky mali požičané, alebo vyskladané z oblečenia, ktoré našli doma. Opäť sa potvrdila tvorivosť rodičov, ktorí pripravili pre svoje ratolesti krásne masky- vyrobené z rôzneho materiálu alebo ušité. Školienky a Cestovatelia navzájom hlasovali o najkrajšie masky, nechýbala módna prehliadka masiek, z ktorej majú deti na triednych stránkach módnu videovizitku. Ďakujeme babke a tete Karolínky zo 4.C triedy za výborné čokoládové mafinky pre všetky detičky a rodičom za krásne karnevalové masky. Mgr. Irena Kolčáková

          • Cestovatelia zo 4.C v Škole ochrany prírody vo Varíne

          • Škola ochrany prírody vo Varíne je súčasťou Správy Národného parku Malá Fatra. Zameriava sa na výchovu k ochrane prírody, vzdelávanie a propagáciu v tejto oblasti. 20. februára Cestovatelia zo 4.C triedy absolvovali výukový program MRAVČEKOVIA, kde hravou formou spoznávali život mravcov. Veľmi pekne ďakujeme Ing. Miriam Balciarovej za odbornosť a aktuálnosť poskytovaných informácií, rozvíjanie tvorivosti, komunikácie a tímovej práce Cestovateľov. Mgr. Irena Kolčáková

          • Súťaž Expert

          • Dňa 12. 02. 2020 sa na škole konalo vyhodnotenie celoslovenskej súťaže Expert. Zapojiť sa mohli žiaci piateho až deviateho ročníka školy a mohli si otestovať svoje vedomosti v konkurencii rovesníkov z celej Slovenskej republiky. Súťaž sa uskutočnila 28. 11. 2019 a zapojilo sa do nej takmer 14 000 žiakov. Našimi najúspešnejšími riešiteľmi sa stali Adam Chabada zo 7. B. a Tatiana Tomašová zo 7. B. Ďalší zúčastnení boli: Marko Frnčo, Michal Tomašov (5. A), Dominika Pálešová (5. B), Tatiana Hazdová (6. A), Natália Boráková, Mária Kováčová, Evelyn Púčková (6. B), Radka Frnčová, Kristián Peknuša, Mário Púček (7. B), Milan Chabada, Natália Chabadová, Sebastián Chodúr, Samuel Labant, Emma Majerová, Katarína Stráska, Barbora Vráblová (9. A). Všetci zúčastnení si okrem pochvaly za snahu odniesli diplom, sladkú odmenu a malú pozornosť zo spoločnosti Talentída. Mgr. Vácvalová

          • Súťaž Všetkovedko

          • Dňa 12. 02. 2020 sa na škole uskutočnilo vyhodnotenie vedomostnej súťaže Všetkovedko. Zapojiť sa mohli žiaci druhých až štvrtých ročníkov školy a mohli si zmerať sily vo svojich kategóriách s rovesníkmi z celej Slovenskej republiky. Súťaž sa konala 28. 11. 2019 a zapojilo sa do nej 22 000 žiakov. Našimi školskými Všetkovedkami sa stali: Linda Cabadajová zo 4. B. a Ema Ťažká z 3. A. Linda zároveň získala aj titul Všetkovedko školy ako najúspešnejšia žiačka našej školy. Všetkovedkovia si vybojovali aj vecnú cenu. Ale ani ostatní zúčastnení: Marek Mahút, Diana Šuštiaková (2. A), Dorothea Remenárová, Karolína Sekerková, Ema Žídeková (3. A), Samuel Boháč, Karin Franeková, Matyas Klich, Adam Kvočka, Samuel Pražiak, Ján Zuziak, Marián Zuziak (3. B), Alexandra Holubková (4. A), Filip Chovanec, Siana Mariašová, Nela Pecková, Patrícia Zuziaková, (4. B) a Dominik Labant (4. C) nemuseli byť smutní. Okrem pochvaly za snahu získali diplom účastníka, sladkú odmenu a malú pozornosť zo spoločnosti Talentída. Mgr. Vácvalová