• Usmernenie riaditeľa školy k otvoreniu ZŠ

          • Ministerstvo umožňuje otvorenie prvého až piateho ročníka základných škôl  od 15. 6. 2020 bez obmedzených počtov žiakov v triedach a otvorenie prvého až deviateho ročníka základných škôl od 22.6. 2020. Na základe rozhodnutia ministerstva školstva, Spojená škola, Oslobodenia č.165, Belá vydáva nasledovné usmernenia:

            • Vyučovanie 1. až 5. ročníka od 15.6.2020 do 19.6.2020 bude prebiehať podľa usmernenia platného od 1.júna 2020. Zmena nastáva len v tom, že nebude povinné meranie teploty žiakov pri vstupe do školy a rušia sa tiež mimoriadne obmedzenia na maximálny počet žiakov v triede alebo skupine. Učitelia opäť zlúčia žiakov do jednej triedy (týka sa to žiakov 3.B).
            • Žiaci , ktorí nepôjdu do školy od 15.6. 2020 do 19.6. 2020 a žiaci z vyšších ročníkov, budú mať naďalej dištančné vzdelávanie.
            • Od 22. júna 2020 riaditeľ základnej školy umožňuje otvorenie prvého až deviateho ročníka základnej školy. Organizácia vyučovania od 22.6. 2020 do 30.6. 2020 v prílohe č.1.
            • Žiaci budú prichádzať do školy v čase od 7.40 do 8.00 hod. Pri vstupe do budovy školy bude zabezpečený každodenný ranný zdravotný filter: dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.
            • Žiak bude nosiť rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, okrem svojej triedy v interných a externých priestoroch školy, kde prebieha výchovno-vzdelávací proces.
            • V miestnosti, v ktorej sa zdržujú žiaci, bude zabezpečené časté a intenzívne vetranie.
            • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy.
            • Ak žiak v priebehu dňa bude vykazovať niektorý z možných príznakov COVID-19, bude nutné umiestniť ho do samostatnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 základná škola bude informovať príslušný RÚVZ tak, ako je to v prípade iných infekčných ochorení.
            • Zákonný zástupca žiaka zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk). Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky. Žiak si v šatni do skrinky odloží rezervné rúško (pre prípad znečistenia svojho používaného rúška). Žiak predloží pri prvom nástupe  do základnej školy, písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o tom, že neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie – VYHLÁSENIE: https://zsbela.edupage.org/text38/ .  V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, zákonný zástupca bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

            Školský klub detí bude v bežnej prevádzke bez obmedzení od 22.júna 2020 (ranná a poobedná družina).

            Školská jedáleň bude v bežnej prevádzke bez obmedzení od 22.júna 2020.

            Materská škola bude od 15.06.2020 do 30.06.2020 prebiehať podľa usmernenia platného od 01.06.2020.

             

            Príloha č. 1

            Organizácia vyučovania od 22. júna 2020

             

             

            1. Pondelok (22.6.2020)               - 1.st. ZŠ – Didaktické hry – 4 vyučovacie hodiny

                                                                           - 2.st. ZŠ – Účelové cvičenia – teoretická časť – 5 vyučovacích hodín

            2. Utorok (23.6.2020)                    - 1.st. ZŠ – Projektové vyučovanie – 4 vyučovacie hodiny

                                                                           - 2.st. ZŠ – Účelové cvičenia – praktická časť – 5 vyučovacích hodín

            3. Streda (24.6.2020)                     - 1.st. ZŠ - Čistenie tried a učebníc – 4 vyučovacie hodiny

            - 2.st. ZŠ – Čistenie tried a učebníc – 5 vyučovacích hodín

            4. Štvrtok (25.6.2020)                    - 1.st. ZŠ – Výmena učebníc medzi triedami - 4 vyučovacie hodiny

                                                                           - 2.st. ZŠ - Výmena učebníc medzi triedami - 5 vyučovacích hodín

                                                                           - rozlúčka deviatakov so žiakmi

            5. Piatok (26.6.2020)                      - 1.st. ZŠ – Aktivity s triednou učiteľkou (výlet, prechádzka, ...)

                                                                                           - 4 vyučovacie hodiny

                                                                           - 2.st. ZŠ – Aktivity s triednou učiteľkou (výlet, prechádzka, ...)

                                                                                            - 5 vyučovacích hodín

                                                                           - deviatacký večierok

            6. Pondelok (29.6.2020)               - 1.st. ZŠ – Aktivity s triednou učiteľkou (výlet, prechádzka, ...)

                                                                                             - 4 vyučovacie hodiny

                                                                           - 2.st. ZŠ – Aktivity s triednou učiteľkou (výlet, prechádzka, ...)

                                                                                            - 5 vyučovacích hodín

            7. Utorok (30.6.2020)                    - Slávnostné ukončenie školského roka 8,30 hod.

             

            Poznámka:

            „Žiaci, ktorí nenastúpia od 22.6. 2020 do školy sú povinní 25.6.2020 (štvrtok) prísť do školy a priniesť vyčistené učebnice, zobrať si nové učebnice a svoje osobné veci z triedy a skrinky v čase od 8,00 hod. do 12,00 hod. alebo to musia za nich urobiť ich zákonní zástupcovia v ten deň v dohodnutom čase.“

          • Úspech v súťaži Čitateľský oriešok 6

          • Aj v tomto roku sa naši žiaci zapojili do súťaže Čitateľský oriešok 6.  Na konci januára, dokedy musia žiaci dva prečítané príbehy pomocou svojej fantázie a výtvarných zručností premeniť do podoby jedného jediného výkresu, sme zaslali na adresu nakladateľstva RAABE. Vo februári odborná porota z vyše 35 000 výkresov vybrala 333 prác za každý ročník, medzi nimi boli aj práce našich žiakov. Medzi finalistami boli Lilianka Kubíková, Paľko Vrábel, Timka Ďurinová, Danko Mahút, Peťka Martošová – 2.A, Samko Pražiak, Jakubko Dvorščák -3.B , Jakubko Kubík, Janko Šmehýl, Rastík Púček, Sianka Mariašová, Violka Judáková, Zarka Drengubiaková, Paťka Zuziaková, Nelka Pecková a Linduška Cabadajová- 4.B. Čitateľský oriešok okrem verejnosti hodnotili aj profesionálni výtvarníci – Zuzana a Rastislav Lukáčovci, ktorí sa venujú exteriérovej maľbe, ale rovnako tak aj maľbe portrétov, zátiší či ilustrovaniu kníh. V apríli boli vyhlásení víťazi a Sianka Mariašová zo 4.B získala krásne 3. miesto. „Hravé dielko, v ktorom sa bohato odohráva všetko z príbehu, pritom si zachováva čistý výtvarný prejav,“ takto okomentovala porota obrázok. Vzhľadom na aktuálnu situáciu nebolo možné slávnostné odovzdávanie cien, ale výhra bola doručená Sianke priamo domov. Gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov. PaedDr. Holubková

          • Vydávanie rozhodnutí v listinnej podobe

          • Vážení rodičia!

            V zmysle zákona č.305//2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente) oznamujeme, že rozhodnutia vydané základnou školou v Belej, na ktoré sa vzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní v zmysle zákona č. 71/1967 Vám budú zasielané do elektronickej schránky spôsobom doručenia do vlastných rúk. Rozhodnutia budú autorizované kvalifikovaným elektronickým podpisom vytvoreným mandátneho certifikátu a s pripojenou elektronickou časovou pečiatkou. V prípade, že nemáte aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie, rozhodnutia Vám budú doručené formou listinného rovnopisu, ktorého súčasťou je doložka o autorizácii v zmysle Vyhlášky č. 85/2018 Z. z. Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o spôsobe vyhotovenia a náležitostiach listinného rovnopisu elektronického úradného dokumentu. Mgr. Peter Boháč

          • Odhlasovanie stravy počas júna 2020

          • Odhlasovanie stravy počas júna 2020

            Školská jedáleň v Belej oznamuje  stravníkom, ktorí sa budú počas júna 2020 stravovať, že možnosť odhlásenia sa zo stravy bude iba telefonicky, a to deň vopred do 14.00 hod.  Internetové odhlasovanie z technických dôvodov nebude počas tohto mesiaca možné. V prípade ochorenia stravníka, bude v prvý deň choroby  možnosť odobrať obed do jednorázového obedára, ktorý si zákonný zástupca prinesie zo sebou alebo ho dostane k dispozícii v ŠJ a to za poplatok 0,50 Eur za 1 obal na polievku a 1 obal na hlavné jedlo. 

            Postup odobratia tohto obeda:

            1. zákonný zástupca ohlási telefonicky  odobratie obeda zo ŠJ,

            2. pri vstupe do budovy školy odobratie obeda ohlási dozor konajúcemu pedagogickému pracovníkovi, ktorý bude prítomný v areále školy t.j na chodbe. Zákonný zástupca má zakaz vstupovať do školskej jedálne,

            3. pracovníčka ŠJ naloží tento obed do jednorázového obedára a vloží do igelitovej tašky,

            4. naložený obed odovzdá zákonnému zástupcovi dozor konajúci pedagogický pracovník.

             

          • Tajní hostia na online vyučovaní v 4.C triede

          • Cestovatelia zo 4.C triedy si vďaka online vyučovaniu prehlbovali vedomosti z rôznych predmetov, plnili rôzne tematické výzvy a každý piatok (alebo vo štvrtok) v mesiaci máj ich vyučovanie navštívil TAJNÝ HOSŤ. Za pomoci rôznych indícii a otázok museli odhaliť tajného hosťa, ktorý ich videl, počul, ale deti jeho tvár nevideli. Ukázal sa im, až keď uhádli indíciu. Prvým tajným hosťom bola pani učiteľka angličtiny Emília Krištofíková, ktorá sa zároveň s deťmi porozprávala po anglicky. Druhým tajným hosťom bola pani učiteľka geografie a biológie, ktorá učí na ZŠ Hamuliakovo. Žiačka 6. ročníka z tejto školy si pripravila pre nich krátke video, v ktorom im predstavila, čo všetko ich čaká na 2. stupni, pani učiteľka im ukázala zaujímavé pokusy a projekty, ktoré robia ich žiaci v rámci predmetov biológie a geografie. Tretím tajným hosťom bola maminka Karolínky Marunovej, ktorá je povolaním biochemička. Keďže Karolínka bola už druhý týždeň u babky v Poprade, aj pre ňu bola radosť a hlavne prekvapenie vidieť svoju mamu, nakoľko nemala ani potuchy, kto bude tajným hosťom. Pani Marunová deťom prezentovala svoju prácu v laboratóriu, ukazovala vzorky baktérii, ktoré sa nachádzajú vo vode, ktorá nie je pitná. Posledným tajným hosťom bol stomatológ, ktorý sa s deťmi porozprával o hygiene, ukázal pomôcky a správne čistenie zubov, ktoré si deti spoločne vyskúšali. Veľmi pekne ďakujem Milke, Barborke, Patrikovi a pani Marunovej za poučné a zážitkové spríjemnenie online vyučovania mojich štvrtákov. Ani štvrtáci nezaháľali a pripravili si videá o svojej obľúbenej knižke, ktoré som prezentovala počas online vyučovania zasa mojim prvákom. Ďakujem Cestovatelia. Mgr. Irena Kolčáková

          • Tieňová a písmenková výzva v 1.B triede

          • V mesiaci máj sme začali online vyučovanie aj v 1.B triede. V rámci predmetu prvouka sme sa venovali téme Svetlo a tiene. Vznikol nápad, aby sa deti zahrali spolu so svojou rodinou s tieňmi a vytvorili tak napr. chobotnicu coronu. Vznikli krásne fotografie, ktoré sa oplatí vidieť. Keďže už prváci prebrali všetky písmenká, zapojili sa aj do Písmenkovej výzvy a vytvorili krásne písmenká z rôznych materiálov. Rodičia sa zahrali na fotografov, pofotili písmenkové výtvory a teraz sa môžeme nimi pochváliť. Počas učenia doma sa detičky poctivo učili, tvorili, dokonca poslali video, ako recitujú, vyrábajú rúško a predstavujú svoje písmenkové kráľovstvo. Ďakujem rodičom za spoluprácu počas tohto obdobia a už sa teším sa spoločné júnové dobrodružstvá. Mgr. Irena Kolčáková

          • Výhra v súťaži Asociácia za život a rodinu

          • Vzhľadom na výnimočné okolnosti sa našli žiaci 2.A a 4.B triedy, ktorí sa zapojili do 4. ročníka súťaže Rodina a Základné ľudské právo na život. Okrem našej školy sa zapojili desiatky iných základných a stredných škôl. Cieľom súťaže je pohľad žiakov na to, ako vnímajú a prežívajú dôležitosť rodiny, dobrých vzťahov v rodine aj mimo nej, ich vnímanie dôležitosti ochrany života každého človeka. Z 325 výtvarných prác a 10 videí, ktoré ponúkali pohľad mladéhočloveka na život, získala žiačka našej školy  Dianka Šuštiaková z 2.A triedy krásne 2. miesto. Výherkyňa za svoje výtvarne dielo získala slúchadlá Marshall a propagačné predmety od PRVEJ STAVEBNEJ SPORITEĽNE. 

            Okrem individuálnej výhry, bola naša škola jednou z piatich najviac zapojených škôl, za čo sme získali knihu Krotitelia displejov a iné propagačné predmety.

            Dianke blahoželáme a ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do súťaže a podelili sa o svoj osobný pohľad na rodinu. Už teraz sa tešíme na nový ročník tejto súťaže. Mgr. J. Pechotová

          • Matematický klokan

          • Cez edupage všetci, ktorí sa prihlásili do matematickej súťaže Matematický klokan, ste dostali vlastný prístupový kód (pre každého je tento kód jedinečný, tak si dobre uchovajte), ktoré je potrebné na prihlásenie sa do súťaže. Je to z dôvodu, že súťaž tento rok bude prebiehať online. Je dôležité, aby ste si svoj prístup do súťaže vyskúšali – čo môžete urobiť v čase od 25. 5 do 31. 5. 2020 na stránke súťaže https://matematickyklokan.sk/ nájdete odkaz ONLINE KLOKAN, kde sa po zadaní svojho kódu dostanete na skúšobnú súťažnú stránku. Môžete si tam skúsiť vlaňajšie úlohy.

            Kód budete potrebovať v deň online súťaže na prihlásenie. Použiť môžete mobil, tablet, notebook alebo stolný počítač. Zároveň ste dostali aj termín online súťaže, ktorá pre danú kategóriu prebieha od 8:00 do 19:00 v určený deň. Ak si to vyskúšate (skúšobné prihlásenie) a budete mať nejaký problém, alebo ak ste náhodou nedostali správu, tak sa mi ozvite na mail: vacvalovap@ssbela.sk, aby sme to mohli vyriešiť do samotnej súťaže.  Na stránke súťaže nájdete všetky nové informácie. Riešenie úloh je už na vás, tak nezabudnite na termín súťaže, pretože by ste nemohli riešiť dodatočne (len v určený deň). Držím Vám palce, nech všetko dobre dopadne a prajem Vám veľa úspechov pri riešení úloh. Mgr. Petra Vácvalová

          • Expedícia Fenomény sveta Peniaze

          • Zapoj sa do Expedície Fenomény sveta Peniaze a vyhraj parádne ceny od Baču alebo finančný grant pre svoju školu od Tatra banky. V online expedícii ťa čaká 10 súťažných kôl, počas ktorých sleduješ vzdelávacie videá a zbieraš body vo vedomostných kvízoch. Vďaka tomu hráš o atraktívne ceny pre seba a pre svoju školu. Škola, ktorej žiaci pozbierajú počas súťaže najviac bodov, získa finančný grant vo výške 10 000 eur od Tatra banky.

            AKO SÚŤAŽIŤ?

            1. Ak si žiak druhého stupňa ZŠ  prihlás sa do svojho účtu na www.fenomenysveta.sk. Ak ešte nemáš účet, požiadaj o jeho vytvorenie svojho zákonného zástupcu.
            2. Ak chceš v súťaži hrať aj za svoju školu, je potrebné, aby si do svojho účtu pridal kód učiteľa. Vo svojom profile klikni na PRIDAŤ UČITEĽA. Tu budeš od svojho učiteľa potrebovať jeho „osobný kód“. Každý učiteľ ho nájde vo svojom účte na portáli. Ak tento kód zatiaľ nemáš, nevadí, do svojho účtu ho môžeš doplniť kedykoľvek v priebehu súťaže.
            3. V termíne od 21. 5. do 25. 6. 2020 absolvuj postupne 10 kôl Expedície Fenomény sveta Peniaze. Kolá môžeš absolvovať v akomkoľvek poradí, pričom nemusíš absolvovať všetky.
            4. Súčasťou každého kola je video od youtubera Baču, video od BBC a vedomostný kvíz.
            5. V každom kole zbieraš body pre seba a svoju školu. Čím viac žiakov z jednej školy sa zapojí, tým je väčšia šanca na výhru.
            6. Body získavaš aj za to, keď do hry pozveš svojich spolužiakov alebo kamošov.
            7. Po skončení súťaže vyžrebujeme výhercov parádnej elektroniky a 200 tričiek od Baču. Hlavnou cenou je finančný grant vo výške 10 000 eur od Tatra banky, ktorý získa škola s najväčším počtom bodov.

            Výhercov všetkých vecných cien a finančných grantov pre školy žrebujeme po skončení súťaže.

          • Piataci a biológia

          • Druhý marcový týždeň sme sa s piatakmi na poslednej biológii v škole venovali obojživelníkom a plazom žijúcich vo vode alebo v jej blízkosti. Vladko a Majko nám priniesli krásne ukážky plazov – korytnačky. Spoločne sme pozorovali nielen vzhľad suchozemského Félixa, ale aj obratnosť a rýchlosť vodného Félixa (tak ich chlapci pomenovali J). Prešli 2 mesiace a online sme sa prepracovali k téme obojživelníky a plazy žijúce na lúkach a poliach. Deti nezaháľajú a aj v tomto čase si našli spôsob, ako sa podeliť tentokrát  o krásne fotografie týchto veľakrát nebezpečných živočíchov. Ďakujem krásne piataci.  Mgr.Hudecová

          • Matematický klokan

          • Novinky pre prihlásených žiakov do súťaže MATEMATICKÝ KLOKAN:

            Talentída pracuje na tom, aby sa v júni mohla súťaž konať online v prípade, že sa nebude môcť uskutočniť reálne na škole. predstava o súťaži je taká, že každá kategória bude súťažiť v iný deň, aby to zvládol server a internetové pripojenie. V dňoch 8. – 12. júna sprístupníme na stránke na vymedzený čas súťažné úlohy. Žiaci sa k nim dostanú cez jednoduché vstupné údaje, ktoré pošleme Vám. Žiaci sa v čase od 25. do 31. mája skúšobne pripoja na stránku, aby sme zistili, koľkým sa to podarilo, prípadne, aké problémy mali s pripojením.

            Všetky informácie zverejnia aj na stránke súťaže: https://matematickyklokan.sk/

            Mgr. Vácvalová

          • Deň matiek

          • Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomíname trochu inak, bez posedenia a besiedok, ale ani tak na Vás milé mamičky, staré mamičky a babičky nezabúdame.

            Deň matiek je špeciálny čas povedať Vám ako Vás máme radi, čo pre nás znamenáte a vyjadriť Vám našu vďačnosť za všetko, čo ste pre nás urobili a čo pre nás robíte!

            Mama si anjel, ktorý žije na zemi.

            Mama si krásna dáma, ktorá život dala mi.

            V brušku si ma nosila aj v kočíku vozila.

            Pamätáš na prvý zúbok a obité kolienka?

            Pri všetkom si vždy ty bola, moja milá maminka.

            Za každú túto chvíľočku, nosím si Ťa v srdiečku.

            Ďakujem Ti za úsmev, ktorý mi denne dávaš,

            ďakujem Ti, že si vždy pri mne a ľúbiť ma neprestávaš.

            Na záver -všetkým mamičkám a babičkám  za ich lásku a obetavosť  od všetkých žiakov Spojenej školy Belá– veľké ĎAKUJEME!

          • Vyučovanie online v 4.C triede

          • Prerušenie školského roka trápi ako rodičov, tak aj nás pedagógov. Mnohí však zostávajú aj napriek neľahkej situácii aktívni. Učiť v dnešnej dobe z domu nie je až také náročné, ako sa na prvý pohľad zdá, na tom sa zhodli v Komenského inštitúte, ktorý organizuje aj ocenenie Učiteľ Slovenska. Vďaka ich webináru „Škola inak - ako učiť prvostupniarov online" s učiteľkou Martinou Šteskovou aj v 4.C triede prebieha už 6 týždňov vyučovanie za pomoci aplikácie ZOOM. Samozrejme takéto online vyučovanie využívajú viacerí pedagógovia nielen u nás na škole, ale aj v iných školách, kde majú žiaci doma prístup k internetu. Cestovatelia zo 4.C triedy si vďaka online vyučovaniu prehlbujú vedomosti z rôznych predmetov, každý deň ich čakajú rôzne aktivity, napr. na postreh – precvičenie zrakovej pamäte, slovnú tvorivosť a slovné hry, predstavivosť, plnia tematické výzvy. V rámci veľkonočnej výzvy si mali upratať svoj šatník a zistiť, odkiaľ ich oblečenie pochádza (aká je krajina pôvodu výroby), upratať si svoju izbu a napísať všetko, čo majú v detskej izbe po slovensky aj po anglicky, napísať príbeh o svojom zvieratku. Snažíme sa prepájať poznatky viacerých predmetov, napr. v rámci čítania, pri téme Hudba sme mali malé hudobné vystúpenie. Tí, ktorí hrajú na hudobný nástroj, nám zahrali skladbičky a ostatní nám zaspievali. 22. apríla sme si pripomenuli Deň Zeme a zároveň sme si vyskúšali skupinovú prácu cez ZOOM. Keďže žiaci vedia pracovať v skupine v triede, práca v skupine online im nerobila problém a vytvorili skupinové básničky venované našej Zemi. Myslím, že aj takéto vyučovanie mojich žiakov baví, tešia sa na ďalší deň a poctivo všetci čakajú, kedy ráno zapnem ZOOM 😊. Mgr. Irena Kolčáková

          • Ako sa prváčikovia učia DOMA

          • Keď sme zostali doma, naši prváčikovia už vedeli skoro všetky písmenká, čakali ich už len písmenká s mäkčeňmi a zopár nových písmeniek. Boli už samostatní, po polroku už vedia pekne čítať, písať a počítať. Touto cestou sa chcem úprimne poďakovať, nielen rodičom mojich prváčikov, ale všetkých našich prváčikov, že zvládajú učenie DOMA a že sa na nich môžeme na 100 % spoľahnúť. Úlohy a zadania poctivo plnia, o čom svedčí aj naša komunikácia s rodičmi. Ako sa deti doma učia a čo všetko robia, môžeme sledovať aj na fotografiách, ktoré nám rodičia posielajú. Ako sa učí môj jeden prváčik, som sa dozvedela z listu, ktorý mi priniesla pani poštárka. Bola som milo prekvapená, že posielanie pohľadníc a listov poštou sa nevytratilo z našich tradícií. Mgr. Irena Kolčáková

          • VYTVORME KOMIKSOVÝ ČASOPIS NA TÉMU: SME DOMA/KORONAVÍRUS!

          • V posledných týždňoch sa zmenil chod života na nasej Zemi, v krajinách, rodinách, či jednotlivcov. Hrozba nového koronavírusu COVID-19 zmenila naše ponímanie toho, čo je bežné či vzácne. Až po prijatí opatrení sme zistili, čo sa nám dovtedy zdalo bežné, samozrejme je teraz vzácne : stretnutia s blízkymi, priateľmi, práca, škola, obľúbené aktivity, výlety. Zrazu prišla zodpovednosť: chrániť seba a hlavne druhých, problémy s prácou a rodičia sú aj učiteľmi, kuchármi, pracujúcimi z domu a tvoriaci aktivity pre deti. Tak milí žiaci nakreslite vaše spoločné aktivity doma, váš pohľad na tieto zmeny pomocou fantázie, humoru, tvorivosti. Kresba na výkres A4 na výšku (rozdeliť na 6 políčok)musí byť výrazná, texty v bublinkách čitateľné).Po skončení karantény sa z vašich prác vytvorí časopis, ktorý bude spomienkou aj momentom na túto situáciu, ktorá pri jej riešení  spájala krajiny, rodiny a tak nás všetkých donútila zmeniť  naše postoje, hodnoty a pohľad  na život. Verím, že tí najkreatívnejší vytvoria  aj básničky s ilustráciami a zapoja sa do tejto úlohy ,za čo ďakujem a želám pevne zdravie aj nervy : D Mgr.Ferrova

          • Vzdelávanie počas karantény

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            v súvislosti s aktuálnou situáciou a vašou požiadavkou na základe výsledkov dotazníka, kde sa až 71,2% rodičov vyjadrilo za využívanie online vzdelávania a 69% rodičov za online vzdelávanie kľúčových predmetov MAT, SJL a ANJ, si Vás dovoľujeme informovať o dištančnom a online  vzdelávaní našich žiakov: 

            • žiakom sú úlohy priebežne zadávané vyučujúcimi prostredníctvom pracovných zošitov a učebníc a nám dostupných portálov ako Edupage, Smartbooks, Alf, Kozmix, ktoré sú žiaci naučení používať, a taktiež prostredníctvom e-mailovej komunikácie. E-mailové adresy učiteľov sú prístupné na našej školskej stránke.  Ak niekto zo žiakov nemá prístupové heslá, je potrebné kontaktovať triedneho učiteľa. 
            • od 06.04. 2020 prebieha aj online vyučovanie na prvom aj druhom stupni prostredníctvom aplikácie Zoom (TU).  Vyučujú sa predmety SJL, MAT, ANJ. Žiaci druhého stupňa majú stanovený deň aj hodinu, kedy prebieha online vzdelávanie konkrétneho predmetu ( Rozvrh ), žiaci prvého stupňa majú stanovený deň a hodinu po dohode s triednou učiteľkou,
            • žiadame žiakov, aby k  zadaným úlohám pristupovali zodpovedne,  vypracovali ich priebežne podľa pokynov učiteľa a  dostupných možností,
            • žiaci majú možnosť využívať pri dištančnom vzdelávaní aj materiály na webovým portáloch odporúčaných ministerstvom školstva: https://www.minedu.sk/moznosti-distancneho-vzdelavania-pre-skoly/, resp. novovzniknutý portál ucimenadialku.sk

            Vážení rodičia, aktuálna situácia si vyžaduje vo veľkej miere on-line vzdelávanie žiakov a spoluprácu rodina - škola, preto Vás prosíme, aby ste dohliadali, či si Vaše deti zadávané úlohy priebežne a zodpovedne plnia. Len spoločnými silami dokážme túto situáciu zvládnuť. Ďakujeme!

            S pozdravom a prianím pevného zdravia!

            vedenie školy


          • Usmernenie riaditeľa ZŠ v Belej k hodnoteniu práce žiakov počas "ŠKOLY DOMA" a k záverečnému hodnoteniu

          • Základné princípy hodnotenia žiakov v čase prerušeného vyučovania:

            • zabezpečiť spravodlivosť pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie,
            • sústrediť pozornosť na poskytovanie slovnej spätnej väzby,
            • akceptovať jedinečnosť podmienok žiakov na vzdelávanie.

            Priebežné hodnotenie žiakov ZŠ v Belej počas prerušeného vyučovania v školách nerealizovať formou klasifikácie. Priebežné hodnotenie má mať charakter konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas učenia sa. Má mať motivačný charakter, pomenovať žiakom chyby, ktoré robia a navrhnúť postup pri ich odstraňovaní. Priebežné hodnotenie má mať značne individualizovaný charakter, zohľadňovať vekové a individuálne osobitosti žiaka a prihliadať na jeho momentálnu psychickú i fyzickú disponovanosť.

            Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení prihliadať predovšetkým na osobitosti, možnosti a individuálne podmienky na domácu prípravu počas prerušeného vyučovania v školách.           

            Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení odporúča riaditeľ školy zohľadniť aj sebahodnotenie žiaka.

            Podmienky určené pedagogickou radou školy k záverečnému hodnoteniu:

            • 1. ročník ZŠ– slovné hodnotenie všetkých predmetov okrem výchovných predmetov,
            • 2. až 4. ročník ZŠ - slovné hodnotenie všetkých predmetov okrem výchovných predmetov,
            • 5. až 9. ročník ZŠ – slovné hodnotenie všetkých predmetov okrem výchovných predmetov,
            • výchovné predmety budú hodnotené absolvoval (Etická výchova, Náboženská výchova, Výtvarná výchova, Hudobná výchova, Telesná a športová výchova, Športová príprava, Pracovné vyučovanie, Technika).

            Získavanie podkladov na hodnotenie žiakov:

            1. Podklady na hodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov získava učiteľ v čase prerušeného vyučovania z portfólií žiackych prác a rozhovormi so žiakmi, príp. konzultáciou s rodičmi. Podkladmi môžu byť projekty, riešenia komplexných úloh, samostatné praktické práce spracované žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka.
            2. Počas prerušeného vyučovania v školách nehodnotiť žiakov na základe testov a písomných skúšok.
            3. V čase mimoriadnej situácie sa ruší povinnosť realizovať predpísané kontrolné písomné práce, vyplývajúce z výkonového štandardu štátneho vzdelávacieho programu.
            4. Po obnovení vyučovania v školách sa písomné a ústne skúšanie nerealizuje najmenej tri týždne od nástupu žiakov do školy.

            Postup do vyššieho ročníka:

            1. V čase mimoriadnej situácie nemôže byť žiak zo žiadneho predmetu hodnotený stupňom prospechu nedostatočný alebo dosiahol neuspokojivé výsledky, t.j. nemôže opakovať ročník.
            2. V čase mimoriadnej situácie je vo výnimočných prípadoch možné určiť pred postupom do vyššieho ročníka preskúšanie u tých žiakov 1. a 2. stupňa ZŠ, ktorí zo subjektívnych príčin neplnili požiadavky vyučovania na diaľku a dosiahli neuspokojivé výsledky za obdobie pred prerušením vyučovania. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.8.2020. O preskúšaní žiaka rozhoduje pedagogická rada.
            3. V čase mimoriadnej situácie žiaci druhého stupňa ZŠ, ktorí v 1. polroku dostali známku nedostatočnú z dvoch a viac predmetov alebo boli neklasifikovaní, môžu absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31.8.2020.

            V Belej dňa 16.04.2020                                                                    Mgr. Peter Boháč - riaditeľ školy

          • Zápis do 1. ročníka ZŠ

          • Jedným z významných období v živote dieťaťa je nástup do školy. Pre dieťa to je prechod z obdobia „hier“ do obdobia „povinnosti“. Je to však aj obdobie zvýšenej záťaže pre rodičov. V dnešnej náročnej, uponáhľanej dobe plnej moderných výdobytkov techniky, keď sa stále hovorí o dôležitosti vzdelávania, akosi očakávame, že dnešné deti sa rýchlo, niektoré ešte v škôlke, naučia čítať, písať, počítať, dokonca zapnúť, vypnúť počítač, naštartovať internet či ovládať mobilný telefón.

            Veľkým prínosom doby je zároveň skutočnosť, že detskí psychológovia, špeciálni pedagógovia a výchovní poradcovia sa čoraz viac sústreďujú na psychickú a sociálnu pripravenosť detí pred nástupom do školy.

            Najznámejším hlavným kritériom pre vstup do prvej triedy je vek dieťaťa. Empiricky stanovená veková hranica – dosiahnutie 6. roku – má v našom školstve dlhoročnú tradíciu. Väčšina detí, ktoré dovŕšia šiesty rok života pred začiatkom školského roka, je schopná bez väčších problémov začať školskú dochádzku a prijať novú rolu školáka. Povinnosťou rodičov je prihlásiť dieťa do základnej školy.

            Povinná školská dochádzka je desaťročná a trvá najdlhšie do konca školského roku, v ktorom žiak dovŕšil 16 rokov veku, ak tento zákon neustanovuje inak.

            Existuje aj možnosť predčasného nástupu do základnej školy, ktorá je určená „deťom s predčasne rozvinutými školskými schopnosťami“, ale iba na odporúčanie pedagogicko-psychologického poradne. Tieto odporúčania sa nebudú pri zápise vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            Tiež existuje možnosť odkladu školskej dochádzky. Ide o tieto dôvody:

            • nemá záujem o učenie, nie je prirodzene zvedavé na nové veci, nekladie otázky,
            • má problémy s výslovnosťou alebo nevie formulovať vety,
            • dieťa je príliš malé na to, aby mohlo sedieť v školskej lavici,
            • nevydrží sa sústrediť a nezapamätá si vetu,
            • nedokáže sa orientovať v čase, neovláda priestorovú orientáciu,
            • nevie dodržiavať základnú hygienu, samostatne sa obliekať, obúvať, vyzliekať, nevie jesť príborom,
            • nepozná údaje o sebe(rodine, adresu, svoj vek),
            • dieťa je nezrelé, neposedné, netrpezlivé.

            Ak zákonný zástupca požiada v žiadosti o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasťou žiadosti zákonného zástupcu je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Tieto odporúčania sa nebudú pri zápise vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2020.

            Zákonný zástupca dieťaťa, pestún alebo občan, prípadne ústav, ktorému bolo dieťa na základe súdneho rozhodnutia zverené do výchovy je povinný prihlásiť školopovinné dieťa na zápis do školy.

            Postup pri zápise žiaka do ZŠ:

            Zápis do 1. ročníka ZŠ v Belej pre nový školský rok 2020/2021 bude 29.  apríla 2020 v priestoroch základnej školy od 8,00 do 17,00 hod. Zápis do základnej školy bude bez osobnej prítomnosti dieťaťa. Rodičom prídu poštou pozvánky na zápis dieťaťa. Rodičov prosíme dodržiavať presný čas podľa pozvánky z dôvodu dodržiavania hygienicko-epidemiologických opatrení (na každé dieťa je určených 15 min. , napríklad, ak je na pozvánke čas od 8,00 hod., tak sa rodič zdrží v škole maximálne do 8,15 hod.).  Do školy je nutné prísť s rúškom a rukavicami.

            Je potrebné priniesť si so sebou rodný list dieťaťa, občiansky preukaz zákonných zástupcov, Dotazník pre rodičov, Žiadosť o prijatie dieťaťa do základnej školy, Súhlas dotknutej osoby, poplatok 20 € za učebnice.

            V prípade otázok môžu rodičia kontaktovať zástupkyňu školy: Mgr. Silvia Mariašová – 0908125410 

          • Zápis detí do materskej školy na predprimárne vzdelávanie

          • Podávanie žiadostí do materských škôl bude prebiehať od 30. apríla do 31. mája 2020, o prijatie dieťaťa bude prebiehať bez osobnej prítomnosti detí.

            Materská škola Belá bude prijímať žiadosti v elektronickej podobe na email školy: msbela165@gmail.com do 15.05.2020. Osobne sa budú podávať prihlášky v budove materskej školy s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení od 04.05 do 07.05.2020  (na vyhradený čas  podávanie žiadostí, budete v čas informovaní).

            Potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa sa v momentálnej situácií nevyžaduje,  zákonní zástupcovia ho musia  dodatočne priložiť. Ak sa jedná o dieťa  so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, nebude sa vyžadovať predloženie vyjadrenia príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, ale taktiež ho zákonní zástupcovia musia doložiť dodatočne. Žiadosť nájdete v tlačivách na stiahnutie. Rodič, ktorý nemá možnosť si prihlášku vytlačiť ju dostane v materskej škola  od 04.05 do 07.05.2020 a môže si ju vyplniť.

            Na predprimárne vzdelávanie v materských školách sa prijímajú deti v súlade § 59 zákona č. 245/2008 Z. z. a v súlade § 3 vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 306/2008 Z. z. o materskej škole v znení vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 308/2009 Z. z..

            • materská škola poskytuje celodenné a poldenné predprimárne vzdelávanie deťom vo veku od 3 do 6 rokov
            • prijímame dieťa na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu, spravidla od 3. do 6. rokov veku dieťaťa, prednostne deti z obce Belá
            • súčasťou žiadosti je potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od detského lekára ( v momentálnej situácií ho zákonní zástupca prinesie dodatočne)
            • rozhodnutie o prijatí dieťaťa do materskej školy na predprimárne vzdelávanie vydá riaditeľ Spojenej školy Belá
            • výnimočne môžu byť prijaté deti od dvoch rokov, ale musia mať osvojené hygienické návyky a ak nie je naplnená kapacita MŠ.

             

            PODMIENKY PRIJATIA DIEŤAŤA DO MŠ:

            • prednostne prijímame deti, ktoré dovŕšili 5 rokov,
            • deti s odloženou  povinnou školskou dochádzkou  a deti s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou,
            • uprednostňujeme deti rodičov s trvalý bydliskom v Belej a v spoločnom školskom obvode Kubíková a  Nižné Kamence,
            • prednostne prijímame súrodencov už prijatých detí

            PRIJÍMACÍ POSTUP:

            • vyplnenie tlačiva „Žiadosť o prijatie dieťaťa do MŠ“, ktorú rodič dostane priamo v materskej škole, prípadne na našej webovej stránke https://msbela.webnode.sk
            • potvrdenie tlačiva detským lekárom ( dodatočne priložené)
            • odovzdanie prihlášky do rúk zástupkyni materskej  školy (termín do 04.05. do 07.05.2020 )
            • odovzdanie v elektornickej podobe na email školy: msbela165@gmail.com do 15.05.2020
            • prevzatie rozhodnutia o prijatí či neprijatí dieťaťa do MŠ do 30.06.2020

            NAŠA MATERSKÁ ŠKOLA PONÚKA:

            • predprimárne vzdelávanie v 4 triedach s celodennou  a  s poldennou výchovou a vzdelávaním  na základe štátneho vzdelávacieho programu  a školského vzdelávacieho programu s názvom „Keď si šťastný tlieskaj rukami“
            • rozvoj nadania a talentu detí v záujmových krúžkoch ( hudobno-pohybový krúžok, ľudový krúžok a anglický krúžok )
            • výchovné programy pre deti s environmentálnym  zameraním, zapájanie sa do aktuálnych projektov Medvedík Nivea, Dajme spolu Gól, Veselé zúbky...
            • športové aktivity k MDD, výlety  a exkurzie,
            • divadelné a kultúrne podujatia,
            • spoločné akcie v spolupráci so Spojenou školou a Obcou,  
            • otvorené hodiny pre predškolákov, besiedky pre rodičov, tvorivé dielne, karneval, návšteva Mikuláša v MŠ, plavecký výcvik, lyžiarsky výcvik......