• Škola ochrany prírody

          • Dňa 29.11.2022 žiaci 1.A, 1.B a 3.B navštívili obecnú knižnicu, do ktorej zavítala pani Alenka so Školy ochrany prírody z Varína. Deťom prvých ročníkov porozprávala o TAJOMSTVE LESA. Odhalila, čo je les, význam lesa. Vysvetlila deťom rozdiel medzi lesom vypestovaným človekom a prírodným lesom. Deti sa započúvali do zvukov lesa v podobe aktivity lesné bingo. Triedili, čo do lesa patrí a čo nepatrí.

            Žiakom tretieho ročníka porozprávala o VTÁČOM ŽIVOTE. Vysvetlila im podľa čoho spoznáme vtáky, čo vyjadrujú hlasy vtákov a zahrali sa vtáčie bingo. Porozprávala im o hniezdení a druhoch hniezd, prečo sa vtáky sťahujú a čo ich ohrozuje. Vysvetlila im, čo je vtáčia kriminalita. Na záver deťom priblížila tému Chránené vtáčie územia. P. uč. Hriníková, Pechotová, Holubková

          • Návšteva kina

          • Deti z 1.A, 1.B a 3.B dňa 28.11.2022 prežili originálne akčné dobrodružstvo v kine pri rozprávke “Neobyčajný svet”. Žiadny svet však ešte nebol taký úžasne zvláštny ako najnovšie dobrodružstvo z dielne Walt Disney Animation. Deti sa v rozprávke vydali na cestu hlboko do “Neobyčajného sveta”, ktorý sa odohráva v obrovskom, skrytom, podzemnom svete, kde na nich čakali bizarné stvorenia a hroziace nebezpečenstvá a dobrodružstvá. Cesta ich zaviedla do sveta, o ktorom nikto netušil, že existuje, kde sa stretnú s množstvom neznámych tvorov – niektorých zvláštnych, niektorých podivuhodných a niektorých vyslovene nebezpečných. Najväčší objav, ktorý na Cladeov čaká, je však kľúčom k ich vzájomnému vzťahu a k tomu, čo ich čaká v budúcnosti. p. uč. Pechotová, Holubková, Hriníková

          • Návšteva Aurélia

          • Žiaci 6.-9. ročníka našej školy mali v novembri možnosť navštíviť zážitkové centrum vedy AURÉLIUM – pomenované podľa slovenského vedca Aurela Stodolu, ktorý bol vedcom svetového formátu, strojný inžinier, matematik, pedagóg a zakladateľ teórie parných turbín.

            Centrum naozaj pútavým spôsobom prezentuje najzaujímavejšie javy z oblasti fyziky, chémie, biológie, informatiky a iných prírodných a technických vied. Prostredníctvom experimentov a zážitkov mali žiaci možnosť prakticky a názorne zistiť, že veda je súčasťou nášho každodenného života, je zábavná a neskutočne zaujímavá. Idea centra vedy vychádza z názoru, že najlepšie sa každý učí pomocou vlastných skúseností a zážitkov a preto sa snaží dať každému príležitosť všetko vyskúšať a prísť na mechanizmus, akým daná vec funguje. Mohli sme tu vidieť laserovú šou či Teslove vynálezy a vyskúšať veterný mlyn, mikroskopy, lámanie svetla, kreslenie svetlom, posielanie správ pomocou morzeovky, vztlakovú silu, svoj postreh a rýchlosť, postaviť románsky most, dostať vodu zo studne, zistiť ako je možné, že sa ponorka dokáže potopiť, vyrobiť elektrinu len pomocou šliapania na bicykli a pochopiť množstvo iných zaujímavých javov.

            Možno raz - aj vďaka tejto exkurzii naši žiaci budú študovať technické, či prírodovedné odbory.

            Mgr. Prílepková Mariašová

          • Oznam MŠ Belá

          • Vážení rodičia predškolákov,

            oznamujeme Vám, že máte  možnosť prihlásiť svoje dieťa do Materskej školy Mojš. Na otvorenie triedy je potrebný počet 12 detí. Viac ako 12 detí nie je možné prijať z kapacitných dôvodov. Bližšie informácie na telefónnom čísle: 0911055774.

            Prihlásiť sa môžete najneskôr do štvrtku 08.12.2022. do 10:00hod.

            Viac tu: https://msbela.webnode.sk/

          • Oznámenie o prerušení prevádzky Materskej školy Belá

          • Vážení rodičia,

            riaditeľstvo Spojenej školy Belá oznamuje rodičom, že materská škola a školská jedáleň bude od 05.12.2022 do 27.01.2023 zatvorená z prevádzkovo-technických dôvodov. 

            Oznámenie o prerušení prevádzky nájdete: TU 

          • Výlet do Galérie ILUSIA

          • V sobotu 19.11.2022 sa deti z krúžkov Spoznávame Slovensko a Krížom, krážom po Slovensku vybrali na druhý tohtoročný výlet . Cesta vlakom ubehla rýchlo a v Liptovskom Mikuláši nás čakala nielen zábava ale aj poznávanie. Naše kroky smerovali najskôr do Galérie ILUSIA. Fascinujúci svet optických klamov podkopal naše zmysly. Prečítať si noviny na vrchole mrakodrapu, pohladkať slona, prejsť sa krajinou lega alebo si zatelefonovať na dne  bazéna… toto a ešte omnoho viac mohli deti v Ilusii. Nič nie je v skutočnosti také, ako to na prvý pohľad vyzerá! Naše ďalšie kroky smerovali  do Jánošíkovej mučiarne, ktorá je ukrytá v podzemí Múzea Janka Kráľa. Od pána sprievodcu sme sa dozvedeli veľa nových informácií a zaujímavostí z najkrutejšieho súdu v histórii mesta, kde v roku 1713 vypočúvali a odsúdili zbojníckeho kapitána Juraja Jánošíka. Skutočná mučiareň však v tých priestoroch nikdy nebola, o to viac nás však zaujali mučiace nástroje, ktoré sa tu nachádzali. Po krátkej prechádzke vianočne vyzdobeným mestom sme sa vlakom šťastní a plní zážitkov vrátili domov. P. uč. Holubková, Hriníková