• Planetárium v škole

          • V dňoch 20. a 21.12. sa deti našej školy zúčastnili výukového programu s astronomickou a prírodovednou tematikou prostredníctvom prenosného digitálneho planetária priamo v našej telocvični. Programom ich sprevádzali dvaja profesionálni astronómovia Krajskej hvezdárne v Žiline. Prvá časť programu pozostávala z jednoduchej orientácie na oblohe, základných informácií o planétach slnečnej sústavy, Mesiaci, našom mieste vo vesmíre a ďalších vesmírnych objektoch. Na tému objavovania vesmíru a využitia kozmonautiky nadviazala aj druhá časť programu - premietanie filmu Kozmix. Ako sa stať kozmonautom, čo táto práca obnáša, ako sa správať vo vesmíre a žiť na Medzinárodnej vesmírnej stanici, veľmi zaujalo nielen deti, ale aj pani učiteľky. Odborní pracovníci Žilinskej krajskej hvezdárne ochotne zodpovedali aj zvedavé otázky našich žiakov. Ponúkli deťom netradičnú priestorovú vizualizáciu blízkeho a vzdialeného vesmíru, čím im obohatili a doplnili školské vyučovanie modernou, zaujímavou a zábavnou formou. Ďakujeme pekne. p.uč.Hudecová

          • Technika

          • V rámci predmetu Technika si deti na 2.stupni skúšajú svoje zručnosti nielen v školských dielňach, kde sa tento polrok venovali hlavne výrobe ozdôb a dekorácií na Vianočné trhy, ale svoju šikovnosť predvádzajú aj v kuchynke pri varení a pečení jednoduchých jedál. Zapájajú sa do rôznych aktivít školy, či už sú to súťaže, olympiády, rozhlasové relácie, besiedky, projektové dni alebo vzdelávacie výukové programy. Vypomáhajú pri výzdobe školy v rámci školských akcií, spolupracujú na úprave okolia školy a zveľaďovaní areálu školy. Ďakujeme ;) Mgr.Hudecová

          • Prvácka imatrikulácia

          • „Aj tento rok sa to stalo presne ako vlani, naša škola otvorila deťom školské brány. 1.A sú Zvedavé Slniečka a 1.B Školienky...“ 15. decembra 2023 sa uskutočnila Prvácka imatrikulácia. 44 prvákov bolo slávnostne pasovaných za žiakov našej školy, ale najskôr ukázali, čo všetko sa naučili za tých pár mesiacov. Veľké ĎAKUJEM patrí všetkým prváčikom - za odvahu, vedomosti, tanečné vystúpenia a žiakom z 5.B triedy: Alicke, Miškovi, Lucke, Emmke, Olívinke a Laurinke - za organizáciu a pomoc. Úprimne ďakujeme Rodičovskému združeniu pri SŠ Belá za finančný príspevok na zakúpenie prvých knižiek pre prváčikov a Zmrzline Belá za sladkosti. Pani učiteľky I. Kolčáková a A. Bulková

          • Perinbaba a bábky v podkroví

          • 19. decembra naši prváčikovia navštívili Bábkové divadlo v Žiline. Krátko pred vianočnými prázdninami ich potešila Perinbaba, ktorá patrí medzi najznámejšie zimné rozprávky. Okrem divadla zažili aj ďalšie dobrodružstvo v podkroví Rosenfeldovho paláca, kde je tajomný svet bábok v podobe stálej expozície. Prváčikovia kráčali po chodníku plnom histórie, ocitli sa za oponou či v tieňovom divadle, stretli rôzne typy bábok. Najviac ocenili možnosť vyskúšať si zahrať s bábkami divadlo. Pani učiteľky I. Kolčáková a A. Bulková

          • Vianočná besiedka a školské trhy

          • Vianoce patria k najkrajším sviatkom v roku. Pravou vianočnou náladou dýchala naša škola v utorok, 19. decembra, už od rána. Deti v tento deň obdarovali svojich rodičov a priateľov tým najkrajším darom, a to ich šikovnosťou, talentom, vytrvalosťou, nápaditosťou vďaka vianočnej besiedke, pretože každé jedno vystúpenie si toto všetko vyžaduje. Básne, piesne, tance, divadlo, koledy, hra na heligonku navodili tú pravú vianočnú  atmosféru. Záverečná spoločná pieseň dodala krásnu bodku za celým programom. Pre všetky deti bol odmenou potlesk a spokojné tváre rodičov. 

            V ten istý deň sa telocvičňa našej školy premenila na vianočný trh voňajúci perníčkami, koláčikmi, vianočným punčom či horúcou čokoládou. Natešené deti aj ich rodičia si mohli vyberať spomedzi krásnych ručne vyrobených vianočných ozdôb, vencov, škriatkov a nápaditých dekorácií. Nechýbali ani domáce oblátky, syry či vianočné mydielka. Pestrosť tovaru zabezpečili žiaci našej školy od tých najmenších až po najstarších, ich rodičia i triedni učitelia. Pri zvukoch vianočných piesní sme spoločne prežili príjemné predvianočné popoludnie.

            Všetkým deťom, rodičom aj učiteľom prajeme pokojné a požehnané vianočné sviatky v kruhu svojich najbližších!

          • Vianočná pohľadnica

          • Každoročne sa žiaci našej školy zapájajú do medzinárodnej výtvarnej súťaže Vianočná pohľadnica, ktorú organizuje Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne. Do 20. ročníka súťaže poslalo svoje práce 4 000 detí z 398 škôl zo Slovenska a Poľska. "Sme radi, že naša súťaž s témou Vianoc sa stáva už tradíciou a teší nás záujem detí. Úroveň súťaže je z roka na rok vyššia. 20. ročník bol rekordným v počte prijatých prác,"  vyjadrila sa Janka Tarabová, ktorá celú súťaž pripravovala, vyhodnocovala a súčasne sa postarala aj o všetky výstavy a odovzdávania cien v spojitosti so súťažou o najkrajšiu vianočnú pohľadnicu. Veľmi sa tešíme z ocenenia Barborky Dávidíkovej a Lukáška Bárdyho zo 4.B v striebornom pásme. V piatok 15.12.2023 prebehlo v Dolnom Kubíne slávnostné udeľovanie ocenení. Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov! 

            Víťazné práce medzinárodnej súťaže sú sprístupnené v mesiacoch december a január v Oravskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne, v Žiline v priestoroch Krajského úradu ŽSK, na Bratislavskom hrade, v Námestove, v Trstenej  a v Poľsku v Krakowe a v GOK Wilkovice.

          • Hodina kódu

          • Tento rok sa aj naša škola zapojila do „Hodiny kódu“ so žiakmi 5.-8. ročníka ZŠ. Ide o celosvetový projekt, ktorého úlohou je podporiť vzdelávanie informatiky prostredníctvom zábavných aktivít pre žiakov všetkých úrovní a zručností. Tento rok je hlavnou témou umelá inteligencia (AI).  Projekt Hodina kódu sa zapísal do histórie, pretože ho absolvovalo viac než 100 miliónov žiakov po celom svete, čim sa stal najväčším vzdelávacím podujatím na svete. Hodina kódu sa pravidelne organizuje počas Týždňa informatiky, tento rok to vyšlo na 4. – 10. decembra 2023. Zakladateľ Hodiny kódu Hadi Partovi (zakladateľ a riaditeľ code.org) sa vyjadril: „Hodina kódu je navrhnutá tak, aby ukázala, že informatika nie je žiadna veda a jej základy sa môže naučiť každý.“ 

            Žiaci si mali možnosť vyskúšať programovanie v rôznych lekciách – niektorí v Minecrafte Education, iní práve cez code.org. Tí najstarší si zas mohli vyskúšať tvorenie hudby pomocou AI, či vykonávať morálne rozhodnutia pre samoriadiace autá. 

            Technológie v súčasnosti menia všetky odvetvia na svete. Obrovské množstvo pracovných pozícií si v dnešnej dobe vyžaduje znalosť programovania. A preto, bez ohľadu na to, akým smerom sa budú naši žiaci uberať v dospelosti, schopnosť tvoriť kódy a budovať technológie im dodá nielen sebavedomie, ale v budúcnosti môže poskytnúť konkurenčnú výhodu.  

            Zuzana Prílepková  

          • Národný projekt „edIT2 - digitálne vybavenie škôl“

          • Naša škola je zapojená do Národného projektu edIT2, ktorý je potrebné chápať ako kompenzačný krok reagujúci na pandémiu, ktorý berie do úvahy ďalšie možné prerušenie vyučovania v školách. Zároveň je to aj krok v rámci celkového prispôsobovania sa výchovno-vzdelávacieho procesu aktuálnym potrebám vo vzdelávaní, a to najmä podporou rozvoja digitálnych zručností žiakov a učiteľov, a postupného nástupu hybridného vzdelávania. Z pandemickej situácie, ktorá ovplyvnila i vzdelávací proces v stredných a základných školách, vyplynula potreba pripravenosti na opakujúcu sa dištančnú výučbu. Prioritne sa NP edIT zameriava na rizikové skupiny žiakov ohrozených školským neúspechom.

            Hlavné ciele NP edIT:

            • zlepšenie technologickej pripravenosti na dištančnú/hybridnú výučbu,

            • sanácia rizikových skupín ohrozených školským neúspechom,

            • koordinovaná digitálna transformácia škôl.

          • Národný projekt „Podpora pomáhajúcich profesií 3“

          • Naša škola sa zapojila do Národného projektu "Podpora pomáhajúcich profesií3". Národný projekt Podpora pomáhajúcich profesií 3 je zameraný na financovanie podporných profesií v školstve, ktorý je financovaný z nového Programu Slovensko, teda zo zdrojov Európskej únie. Národný projekt pomáha udržať pozície školských podporných tímov, pedagogických asistentov, pomocných vychovávateľov v materských, základných a stredných školách, ako aj školských digitálnych koordinátorov.

            Hlavnými cieľmi národného projektu sú:

            • prostredníctvom pôsobenia pomáhajúcich profesií podporiť zabezpečenie rovností príležitostí vo vzdelávaní;
            • prostredníctvom pôsobenia pozície školského digitálneho koordinátora podporiť digitálnu transformáciu vzdelávania.

            Doba realizácie projektu je 9/2023 - 12/2026

          • Výsledky súťaže iBobor

          • V týždni od 7. – 11. novembra prebiehal v našej škole 17. ročník informatickej súťaže iBobor. Jeho cieľom je zvýšiť a podporiť záujem žiakov o informačné a komunikačné technológie. Žiaci našej školy si tak mohli overiť svoje zručnosti a vedomosti a tento rok si to vyskúšali všetci od 3. ročníka až po deviaty. Úspešní riešitelia sú všetci súťažiaci, ktorí dosiahli aspoň polovicu „kladných bodov“. Súťažilo sa v štyroch kategóriách: DROBEC – žiaci 2. a 3. ročníka, BOBRÍK – žiaci 4. a 5. ročníka, BENJAMÍN – žiaci 6. a 7. ročníka, KADET – žiaci 8. a 9. ročníka. Tento rok sa do súťaže zapojilo až 129 965 súťažiacich z celého Slovenska. Z našej školy sa zapojilo celkovo 241 žiakov a úspešnými bolo až 82 z nich.

            Obrovskú pochvalu si zaslúžia Zuzka Paučinová (5.A) a Romanka Kubíková (7.B), ktoré dokázali úlohy vyriešiť na plný počet bodov a tým sa umiestnili na zdieľanom prvom mieste vo svojej kategórii.

            Teší nás, že naši žiaci vedia rozmýšľať a riešiť interaktívne úlohy zamerané na programovanie a algoritmické myslenie.

            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme!

            Zuzana Prílepková

             

          • POĎAKOVANIE ZA ZAPOJENIE SA DO ZBIERKY KOĽKO LÁSKY...

          • Veľké poďakovanie všetkým našim deťom,  rodičom i zamestnancom školy, ktorí sa zapojili do predvianočnej aktivity Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok a s 

            láskou naplnili spolu 66 krabíc dobrotami aj darčekmi a pridali i niečo navyše na doplnenie ďalších krabičiek. Vďaka patrím deťom aj za krásne pozdravy, ktoré s láskou vyrábali a ukázali, aké je dôležité byť pozorný, starať sa o druhých a mať dobré srdiečko. Krabice sme odovzdali kontaktnej osobe, pani Janke Martinickej odkiaľ poputujú do viacerých domovov seniorov a osamelým babičkám a deduškom. Určite vyčaria úsmev na tvári a urobia radosť. Ešte raz srdečná  vďaka všetkým, ktorí sa do projektu zapojili. Sme veľmi vďační, že môžeme byť súčasťou tohto krásneho projektu.

          • Mikulášsky deň v kine

          • Naši druháčikovia a žiaci zo 4.B sa po návšteve Mikuláša v triede vybrali stráviť mikulášske predpoludnie trochu inak. Navštívili kino, kde si v príjemnej atmosfére pozreli nový hudobný, animovaný film „Prianie“. Rozprávka ich doviedla do čarovného kráľovstva Rosas, kde Asha, bystré a idealistické dievča, vysloví také silné želanie, že ho vypočuje vesmírna sila – malá guľa neobmedzenej energie zvaná Hviezda. Asha a Hviezda sa spoločne postavia hrozivému nepriateľovi – vládcovi Rosasu, kráľovi Magnificovi, aby zachránili svoj ľud a dokázali, že keď sa vôľa jedného odvážneho človeka spojí s kúzlom hviezd, môžu sa diať zázračné veci. Asha je bystré dievča, ktoré si váži a miluje svoju rodinu a ľudí z ostrova Rosas, na ktorom sa narodila a na ktorom žije. Verí v dobro a robí v živote to, čo je pre jej milovaný Rosas správne a zároveň sníva o tom, aby sa všetky priania splnili. Pani uč. Hriníková, Pechotová, Holubková a Bednárová

          • Súťaž s Kráľovnou času

          • Vydavateľstvo Albatros Media Slovakia vyhlásilo  „Súťaž s Kráľovnou času“, pre žiakov 4.-6. ročníka, do ktorej sa zapojili aj žiaci našej školy. Výhercov losovala samotná autorka knihy Kráľovná času. Šťastie sa usmialo na Sašku Majerovú zo 4.B, ktorá vyhrala pre triedu besedu so spisovateľkou a pátračku  v Múzeu hodín v Bratislave s autorkou Nataljou Ščerba. Podujatie sa konalo v stredu 5.12. a začalo sa v kníhkupectve Panta Rhei, kde sa naši štvrtáci zoznámili so spisovateľkou a jej novou knihou, ktorú im venovala do triednej knižnice. Po besede sa spoločne presunuli do v Múzea hodín, kde ich čakala pátračka. Deti spolupracovali, pátrali a hádali a odmenou im boli darčeky pre každého. Ďakujeme vydavateľstvu Albatros a pani spisovateľke Natalji Ščerba za skvelý deň. P. uč. Holubková

          • Výlet do Trnavy

          • V sobotu 2.12.2023 sa deti z krúžkov Spoznávame Slovensko a Krížom, krážom po Slovensku vydali na ďalšiu cestu vlakom. Našim cieľom bola tento krát Trnava, ktorá je známa  predovšetkým množstvom kostolov, pre ktoré dostala prívlastok Slovenský Rím. Najväčšou dominantou námestia i celého mesta je mestská veža z roku 1574, ktorý sme navštívili ako prvú.   Naskytuje  sa z nej nádherný výhľad na mesto a turisticky príťažlivé okolie. Navštívili sme aj vianočné trhy na Trojičnom námestí, kde si niektoré deti pochutnali na vianočných dobrôtkach a nakúpili darčeky pre svojich rodičov a súrodencov. P. uč. Holubková, Hriníková 

          • Chemická exkurzia deviatakov

          • Naši deviataci sa spolu s pani učiteľkami Ferrovou a Krištofíkovou zúčastnili exkurzie v závode COBA AUTOMOTIVE s.r.o. Vyšné Kamence. Firma sa zaoberá výrobou plastových komponentov pre automobilový priemysel do celého sveta. Pán Ing. Zuziak nám pútavo porozprával o výrobe a ukázal celú prevádzku.

            Potom sme sa presunuli do susednej firmy PÍLA MARUNA. Spoločnosť spracováva drevo a vyrába rozmanité drevené výrobky od peliet až po drevodomy. Pán Sekerka vybavil chlapcov ochrannými prilbami a vestami a prehliadka mohla začať. Žiakov zaujali moderné stroje a zariadenia, ktoré uľahčujú namáhavú prácu s drevom.

            Exkurziu sme zakončili návštevou vyhliadkovej veže v Terchovej – Terchovské srdce na vrchu Oblaz. Rozhliadňa sa nachádza na konci náučného chodníka, ktorý je zameraný na faunu a flóru Národného parku Malá Fatra. Veža má tvar šibenice, pretože na tomto mieste stála šibenica pri nakrúcaní legendárneho Jánošíka s Paľom Bielikom.

            Celou exkurziou nás sprevádzalo usmiate slniečko a žiaci si mohli pozrieť ako prebieha výroba nielen teoreticky ale aj v praxi. Veď lepšie je jeden krát vidieť ako sto krát počuť. Dúfam, že exkurzie pomôže našim deviatakom sa správne rozhodnúť pri výbere budúceho povolania. Ing. Emília Krištofíková

          • Ľadová plocha v Belej

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            chceme Vás informovať o otvorení ľadovej plochy, ktorá sa nachádza vedľa futbalového ihriska v Belej. Verejné korčuľovanie je od 15:00 hod. do 18:00 hod. každý deň.

          • Mikuláš u nás v škole

          • Deti sa tradične tešia na Mikuláša, ktorý pravidelne každý rok v decembri navštívi našu školu. Ani tento rok ju neobišiel. 6. decembra sa ráno chodbami školy presúval Mikuláš v biskupskom oblečení, sprevádzaný anjelom i čertom a balíčkami pre každé dobré dieťa. Malí, či veľkí, všetci boli plní očakávaní, čím ich obdaruje. Sladkosti od Mikuláša boli na oplátku vyvážené veršíkmi a pesničkami školákov. Mikuláš deti pochválil, anjelik odmenil a čert postrašil.