• Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022

          • Za nami je ďalší rok naplnený usilovnou prácou, starosťami, ale i radosťami. Aj tento školský rok bol opäť iný ako tie ostatné. Určite sa zapíše do histórie vďaka dištančnému vzdelávaniu na začiatku školského roka, počas ktorého sme si opäť na online hodinách uvedomili, akí sme si vzácni, a čo pre nás škola skutočne znamená. Našťastie, situácia sa upokojila, deti mohli opäť zasadnúť do školských lavíc a posledný deň v škole bol slávnostný tak, ako býva v našej základnej škole dobrým zvykom.

            Nastal čas zhodnotiť celoročné snaženie žiakov, každý z nich sa mohol obzrieť za rokom svojej práce, zhodnotiť svoje úsilie a možno aj uvedomiť si, v čom musí na sebe ešte zapracovať v ďalšom roku.

            Žiaci sa slávnostne s pedagógmi zhromaždili na školskom ihrisku pred budovou školy, kde ich privítal riaditeľ školy Mgr. Peter Boháč spolu so zástupkyňou školy a prednostom obce Belá Mgr. Petrom Šugárom. Poďakovanie vyjadril všetkým žiakom za ich úspechy a aktivity počas školského roka. Tiež ocenil úsilie a úspechy žiakov,  pedagógov a zamestnancov školy. Zvlášť poďakoval pani učiteľkam, ktoré opušťajú našu základnú školu: Mgr. Anna Bárdyová, Mgr. Petra Vácvalová a  RNDr. Jana Vojtaššáková. Pedagógom, žiakom a ostatným zamestnancom poprial pekné letné prázdniny a príjemný oddych. 

            Nasledovalo oceňovanie žiakov za výborné výchovno-vzdelávacie výsledky, úspešnú reprezentáciu školy v rôznych olympiádach a súťažiach. Aj pre  deviatakov bol tento rok posledným a výnimočným časom stráveným v našej škole. Po slávnostnej rozlúčke sa žiaci rozišli do tried, kde ich čakala celoročná výplata – vysvedčenie. 

            Všetkým žiakom, pedagógom a zamestnancom školy prajeme príjemný oddych, veľa slnečných dní počas prázdnin a dovolenky v nádeji pevného zdravia i viere, že sa uvidíme opäť v septembri!

            Ocenenia žiakov v školskom roku 2021/2022:

            Traja žiaci piateho ročníka, ktorí dosiahli zo slovenského jazyka a literatúry a matematiky najlepšie výsledky v Testovaní 5: 

            Samuel Bielik, ktorý získal zo slovenského jazyka a literatúry: 93,3 %  a z matematiky 90 %

            Andrej Šrobák, ktorý získal zo slovenského jazyka a literatúry: 90 %  a z matematiky 93,3 %

            Adam Janíček, ktorý získal zo slovenského jazyka a literatúry: 90 %  a z matematiky 90 %

            Najšikovnejšia trieda v zbere papiera: 

            3.B trieda, ktorá nazbierala 382 kg papiera. Táto trieda získa do triedneho fondu 50 eur. 

            Najšikovnejší žiaci v zbere papiera:

            4. miesto – Samuel Pražiak z 5.B triedy - 134 kg

            3. miesto – Alexandra Slováčeková z 3.B triedy - 137 kg

            2. miesto – Marek Mahút zo 4.A triedy - 176 kg

            1. miesto – Michal Kubík zo 6.C triedy - 236 kg

            Najlepší žiaci jednotlivých tried, ktorí dosiahli v triede najlepšie vzdelávacie výsledky a zároveň mali celý školský rok vzorné správanie:

            1.A – Lujza Sušienka

            1.B – Peter Kubík

            2.A – Bianka Boháčová

            2.B – Michaela Marunová

            3.A – Veronika Kvočková

            3.B – Alica Chovancová

            4.A – Michal Mackovčin

            5.A – Mária Krištofíková

            5.B – Romana Kubíková

            6.A – Alexandra Vráblová

            6.B – Linda Cabadajová

            6.C – Romana Hanuliaková

            7.A – Klára Kováčová

            7.B – Vanesa Franeková

            8.A – Samuel Melega

            9.A – Aneta Kompaníková

            9.B – Sebastián Beňo

            Posledné a najväčšie ocenenie sú traja žiaci, ktorí v tomto školskom roku patria medzi najlepších žiakov školy vďaka výborným vzdelávacím výsledkom, vzornému správaniu a umiestneniam sa na najvyšších miestach v súťažiach. Títo žiaci boli ocenení finančnou odmenou od starostu obce Belá Ing. Matúša Krajčiho.

            Žiačka, ktorá sa umiestnila na treťom mieste a získa 50 eur je zo 7.A triedy Sofia Zuziaková.

            Žiak, ktorý sa umiestnil na druhom mieste a získa 100 eur je z 8.A triedy Samuel Melega.

            Žiak, ktorý sa umiestnil na prvom mieste a získa 150 eur je z 9.B triedy Adam Chabada.

          • Kompenzácia poplatku v ŠKD za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi

          • Prosíme rodičov, ktorí majú dieťa zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo sú v hmotnej núdzi a majú záujem o príspevok na pobyt v školskom klube detí na školský rok 2022/2023, aby sa dňa 12.7.2022 dostavili do Spojenej školy v Belej. Potrebné doklady: Potvrdenie o tom, že dieťa je zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo v hmotnej núdzi.

          • Olympijský deň

          • Koniec školského roka sa spája aj s Olympijským dňom, ktorý naši žiaci absolvovali 24.06.2022. Zahájený bol olympijským ohňom v sprievode s olympijskou hymnou a olympijským behom na námestí Jamy. Ďalej pokračoval športovými a súťažnými disciplínami, do ktorých sa zapojili všetky triedy a žiaci. Úspešné triedy a žiaci boli ocenení vecnými odmenami.

            PaedDr. Anna Babišová, Mgr. Ivana Fogadová

          • Workshop z environmentálnej výchovy

          • Dňa 28. 6. 2022 sa aj žiaci 7. B zapojili do projektu Žilinskej univerzity s názvom Zlepšenie informovanosti verejnosti na úseku ochrany prírody a krajiny. Cieľom projektu je zvyšovať povedomie žiakov o ochrane prírody základných a stredných škôl na území takmer celého Slovenska. Žiaci sa dozvedeli nové poznatky a oprášili svoje vedomosti z národných parkov, fauny a flóry Slovenska pomocou diskusie, prezentácií, vypracovávaním úloh do pracovného zošita, ktorý vytvorila Žilinská univerzita. Posledným a nemenej zaujímavým bodom tohto workshopu bolo maľovanie na tašku a tričko pomocou fúkacích fixiek. Pri tejto činnosti mohli žiaci využiť svoju kreativitu a estetické cítenie. Svoje dielka môžu aj prakticky využiť. Poďakovanie patrí Žilinskej univerzite a pani lektorke za zaujímavé a poučné stretnutie v posledných dňoch tohto školského roka. Mgr. Petra Vácvalová

          • Vodný deň v ŠKD

          • Posledný deň v ŠKD sme si my, pani vychovávateľky, pripravili pre deti osviežujúcu

            rozlúčku. Horúci letný deň sme spríjemnili zábavnými vodnými súťažami, počas ktorých sa

            deti rozdelili do dvoch družstiev a snaživo bojovali za to, aby práve ich tím zvíťazil.

            Najväčšiu radosť deťom urobilo ostreľovanie sa vodnými pištoľami a balónikmi naplnenými

            vodou. V tento deň nikto neostal suchý. Veselé popoludnie sme zakončili pochúťkou

            v podobe sladkých nanukov.

            Všetkým deťom prajeme veselé, a zároveň bezpečné prázdniny.

            Dovidenia v septembri 2022.

            Pani vychovávateľky z ŠKD

          • SOPHIA PEKNUŠOVÁ – ÚSPEŠNÁ PLAVKYŇA – PLAVECKÁ SEZÓNA 2022

          • Začiatok plaveckej sezóny pre rok 2022 nezačal pre Sophiu veľmi dobre. Kvôli Covidu sa opätovne zatvorili všetky bazény a zrazu nebola možnosť plávať. Pridružilo sa aj zranenie ramena. Z režimu plného tréningového nasadenia, kedy sa pripravovala každodenným dvojhodinovým tréningom vo vode, zrazu prešla do režimu úplného pokoja. Pre zranenie ramena musela vynechať všetky tréningy vo vode, tak aj na suchu. Musela absolvovať zdĺhavú liečbu a rehabilitácie niekoľkokrát za týždeň. Celková absencia tréningov sa prejavila aj na kondícií. Dlhodobý výpadok sa nedá len tak ľahko dohnať, tréningy boli náročné aj z toho dôvodu, že sa nemohla hneď naplno venovať plávaniu, nakoľko si musela dávať pozor na zranené rameno. Do dnešného dňa nemôže ešte plynulo plávať všetky štýly. Nakoľko sa Sophia venuje aj diaľkovému plávaniu a je tiež zaradená do Útvaru talentovanej mládeže, tak si ešte minulý rok vyplávala sústredenie v Talianku, ktoré sa konalo v máji tohto roku. Po zvážení všetkých za a proti a odbornej konzultácii lekára sa Sophia pridala do teamu 22 diaľkoplavcov, z ktorých bola najmladšia a po zranení. Hodnotenie trénera bolo veľmi pozitívne:,,Miestny komplex nám poskytol vynikajúce športové zázemie. V 10 dňovom mikrocykle sa nám podarilo zaplávať 100 - 108 km v závislosti od zaradenia do tréningovej skupiny. Sophi po dlhom tréningovom výpadku sa snažila odtrénovať všetko ako mala, veríme, že jej pobyt prospeje k znovu naštartovaniu na vyššiu výkonnosť.“ Túto možnosť využila hneď po príchode z Talianska, a to 21.5.2022 na Majstrovstvách Slovenska Stredoslovenského kraja (2. kolo, ktoré sa konalo v Žiline a technicky ho zabezpečoval práve Sophin materský klub Tenax). Preteky sa vydarili z dvoch štartov, ktoré mala sa jej podarili hneď dve pódiové umiestnenia, a to konkrétne strieborné medaily. Ani nie o týždeň sa jej podarilo nominovať na Veľkú cenu Slovenska, ktorá sa konala v Šamoríne, kde sa nominovala v šiestich disciplínach. Konkurencia v tomto prípade bola veľmi veľká, keďže sa súťažilo v kategórií OPEN, čo znamená, že sa výsledky posudzujú bez rozdielu veku. Preteky dopadli výborne, keďže sa jej podarilo zlepšiť všetky časy a bonusom bolo vyplávanie B finále, v ktorom sa jej opätovne podarilo zlepšiť si čas. Vrcholom sezóny boli Majstrovstvá Slovenska v Poprade na novom bazéne. Tieto preteky sa veľmi nevydarili, lebo pár dní pred nimi ochorela, čo sa ukázalo aj na výsledkoch, kde sa jej podarilo zlepšiť si iba jednu disciplínu. Táto sezóna v plávaní nebola podľa Sophiiných predstáv, no dúfa, že ďalšia bude úspešnejšia. Cez víkend 02. – 03. 07. 2022 Sophia otvorila sezónu, ktorou sa chce naplno venovať Diaľkovému plávaniu na otvorenej vode. Verí, že sa jej podarí rozbehnúť sezónu naplno a splniť všetky požiadavky minimálne do Útvaru talentovej mládeže. Na Sophiu sme všetci veľmi hrdí, držíme jej palce a veríme, že si splní všetky svoje stanovené ciele, a to nielen tie plavecké!!! Si super!!!! Mgr. Tatiana Cabadajová

          • Výlet s Osmijankom v Bratislave

          • 23. júna pozval Osmijanko Školienky z 3.B na výlet do Bratislavy, pretože sa stali víťazmi 18. ročníka celoslovenskej čitateľskej súťaže Čítame s Osmijankom. Po príchode do Bratislavy nás čakala pani Biznárová, riaditeľka Osmijanka, ktorá deti sprevádzala okolím Bratislavského hradu. Vyhodnotenie súťaže sa konalo v BIBIANE (Medzinárodnom dome umenia pre deti). Po ocenení nás čakali výstavy: Najkrajšie knihy Slovenska, Od hračky po hračku a Hravá hlava – výstava interaktívnych prvkov o tejto najdôležitejšej časti ľudského tela – hlave. Po vyhodnotení sme navštívili Hviezdoslavovo námestie a naše putovanie sme ukončili v ZOO. Unavení, ale spokojní a šťastní sme sa vrátili večer domov. Ďakujeme, Osmijanko! Mgr. Irena Kolčáková

          • Deviatacký večierok

          • „Hovorí sa, že všetko má svoj začiatok i koniec, ale to, čo vyzerá ako koniec, môže byť iba začiatok. Pre iných je tento deň jedným z mnohých. Veď čo, po prázdninách sa tu znova všetci stretneme v novom školskom roku.... Ale my, deviataci, tu už však nebudeme ...“ Týmito slovami sa začala prihovárať Marianka Cesneková 28.júna o 15.hodine všetkým učiteľom a spolužiakom na dolnej chodbe našej školy. Konal sa deviatacký rozlúčkový večierok. Po dojímavom príhovore sa deti so rozlúčili s učiteľmi a s triednymi pani učiteľkami z 1. aj 2.stupňa. Pripravenou prezentáciou zaspomínali na krásnych deväť rokov dozadu. Po vyhlásení naj-športovca (Samko Mihálik), naj-športovkyne (Tánička Tomášová), učiteľského naj-deviataka (Katarínka Prílepková), naj-deviatačky (Aďka Dávidíková) a naj-deviataka (Maťko Muráň) za školský rok 2021/2022 sa deviataci mohli začať zabávať. Tento deň si naozaj užili. Prajeme im veľa úspechov, splnených snov a čo najviac dôvodov na úsmev ... Aby každý z nich našiel to svoje šťastie v študentskom, ale aj osobnom živote, veľa úspechov, splnených snov a čo najviac dôvodov na úsmev ... p.uč. Hudecová

          • Úspech v súťaži ČITATEĽSKÝ ORIEŠOK

          • V celoslovenskej čitateľsko- výtvarnej súťaži Čitateľský oriešok, ktorú už po 8. krát organizuje nakladateľstvo RAABE spoločne so svojimi partnermi získala krásne 3. miesto žiačka našej školy Saška Majerová z 2.B. Odborná porota i verejnosť určili tento rok víťazov spomedzi vyše 25 000 kresieb deti ( 600 zapojených škôl). Nezávisle od verejného hlasovania prebiehalo aj posudzovanie kresieb profesionálnymi výtvarníkmi: Zuzanou a Rastislavom Lukáčovcami, ktorí z každého ročníka vybrali trojicu kresieb. „Malá autorka zvolila nočnú scénu, ktorú treba oceniť vďaka nádherne svetielkujúcej oblohe, samozrejme ostatné kritériá sú zachované ako kompozične, tak aj príbehovo, dielko má veľmi pôsobivý pohľadnicový efekt,“ takto zhodnotila porota Saškinu prácu. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže spojené s odovzdávaním cien sa uskutočnilo 28. júna 2022 v Zichyho paláci v Bratislave. O program sa postarali  Dávid Hartl  s Martinom Madejom a  po občerstvení deti absolvovali zaujímavú prehliadku Starého mesta so sprievodcom. Saške srdečne gratulujeme a prajeme veľa ďalších tvorivých úspechov. P. uč. Holubková

          • Projekt Hrdinovia FAST

          • Deti zo slovenských materských a základných škôl sa počas roka mohli zapojiť do celosvetovej iniciatívy Hrdinovia FAST, ktorá sa realizuje pod odbornou garanciou Svetovej organizácie pre cievne mozgové príhody (WSO) a iniciatívy Angels. Kampaň prebieha vo väčšine európskych krajín a na Slovensku preberá nad kampaňou záštitu Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu SR. Názov Hrdinovia FAST pochádza z anglickej skratky pre určenie príznakov cievnej mozgovej príhody, kde F znamená tvár, A – končatina, S – reč, T – čas.  Projekt Hrdinovia FAST, do ktorého sa zapojili aj naši žiaci prvého stupňa, prostredníctvom zábavných a interaktívnych animovaných materiálov učí deti rozpoznávať základné príznaky cievnej mozgovej príhody a privolať prvú pomoc včas. V pracovnom zošite si potom hravou formou zopakovali, čo si zapamätali, nakreslili svojich starkých, zahrali pexeso, alebo aj divadielko prstovými bábkami. Precvičovali si jemnú motoriku, tvorivosť, ale predovšetkým získavali cenné informácie, ktoré môžu zachrániť život. Aj deti sa môžu stať hrdinami. P. uč.1. stupňa 

          • Kozmix Lab

          • Žiaci 2. B a 4.A sa tiež zapojili do projektu Kozmix Lab, v rámci ktorého realizovali interaktívne vzdelávacie aktivity založené na projektovom vyučovaní. Projekt 2. B triedy mal názov Aj zvieratá komunikujú. Žiaci boli rozdelení do tímov, priebežne zisťovali ako komunikujú zvieratá, ako sa starať o domácich miláčikov, pozorovali vývoj motýľov priamo v triede, robili prieskum pomocou dotazníkov a postupne realizovali ich vyhodnotenie. Výstupom projektu bol plagát s pravidlami starostlivosti o zvieratá. Projekt 4.A triedy mal názov Kolobeh vody v prírode, v rámci ktorého sa dozvedeli o kolobehu vody v prírode, o rôznych skupenstvách vody aj o samotnom význame vody pre život na Zemi. Naučili sa získavať informácie z rôznych zdrojov a následne ich zmysluplne spracovať. Všetko, čo sa naučili, využili pri tvorbe divadelných scénok s názvom „Príbeh kvapky vody“.  Žiaci obidvoch tried na záver svoje výsledné produkty odprezentovali pred svojimi spolužiakmi. P. uč. Holubková, Pechotová   

          • Malý Kriváň

          • Druhý najvyšší vrch Malej Fatry, Malý Kriváň (1671 m n. m.), sa nachádza v Krivánskej Malej Fatre na jej hlavnom hrebeni. Šiestaci zo Športovo-turistického krúžku absolvovali jeho zdolanie. Na hrebeň Malej Fatry sa vyviezli kabínovou lanovkou z Vrátnej, odkiaľ už museli pokračovať po svojich. Do predurčeného cieľa prechádzali zo Snilovského sedla cez Pekelník a Sedla Bublena. Počasie tiež prialo – od ranného chládku, jemného vetríka, pár dažďových kvapiek, až horúceho popoludnia a za neustále jasnej viditeľnosti sme boli obkolesení prekrásnou panorámou Malej Fatry. Všetci spoločne sme dosiahli vrchol Malého Kriváňa. Cestou späť k lanovke sme zo Sedla Bublena urobili zmenu a spoznali sme ďalší turistický chodník vedúci cez Chrapáky. Aj keď niektorých premáhala únava, navždy zostanú krásne, miestami až zábavné spomienky. A pár žiackych postrehov: turistikuje v balerínkach (boli to krpce); učiteľka klamala o tom, že nebude pršať; keď povie, že za takých dvadsať minút tam budeme, tak v skutočnosti je to štyridsať; keď vám ukáže, že na ktorý kopec to ideme, tak to bude ten ďalší, ktorý ešte nie je ani vidieť; dospelí majú úplne inú predstavu o pojme „chvíľočka“ a „kúsoček“ 😊.

            PaedDr. Anna Babišová