• Občianska náuka na Obecnom úrade v Belej

          • Dňa 2.10.2023 sa žiaci 6.A triedy vybrali spolu s pani učiteľkou na Obecný úrad v Belej, keďže v rámci predmetu občianska náuka sa momentálne venujú téme Moja obec. Na obecnom úrade nás privítala pani Bc. Zuzana Pekarová za školský úrad, pani prednostka Mgr. Ivana Mažgútová a pán starosta Ing. Ivan Dvorský, PhD. Postupne žiakov oboznámili s tým, ako funguje obecný úrad, akú má každý zamestnanec obecného úradu funkciu a prácu. Pán starosta si následne pripravil pre žiakov pútavé rozprávanie o minulosti našej obce a ukázal a predstavil nám kroniku obce Belá. Žiakom sa návšteva obecného úradu veľmi páčila a nakoniec dostali od pána starostu aj sladkú odmenu, za ktorú ďakujeme.

            Mgr. Ďuranová Monika

          • Literárny Deň srdca

          • Okrem celoškolskej súťaže v behu sme v Deň srdca vyhlásili pre tých menej športovo nadaných aj literárnu súťaž „Napíš, čo máš na srdci...“. Srdiečka si vyliali na papier a krásne práce odovzdali a vyhrali :

            1. trieda 4.B, 2. Veronika Kvočková 5.A, 3. triedy 1.A a 2.A. Ďakujem všetkým zúčastneným deťom aj ich pani učiteľkám a pani vychovávateľkám, ktoré deťom spravili krásny srdiečkovo-projektový deň. Mgr. Hudecová

          • Deň mlieka

          • Prvou potravou, s ktorou sa stretneme po svojom narodení a sprevádza nás v podstate celý život, je mlieko. Je jednou zo základných potravín pre všetky vekové kategórie. Zabezpečuje organizmu všetky základné živiny. 28.9. sme sa téme mlieka venovali v rámci Svetového dňa mlieka na školách. Na 1.stupni v tento deň triedne pani učiteľky aj pani vychovávateľky z ŠKD organizovali pre svoje deti rôzne náučné i zábavné aktivity (viď fotogaléria). V rámci tohto dňa bola pre všetkých žiakov školy vyhlásená aj súťaž „Čím zaujmeš porotu v Deň mlieka?“ Deti sa vynašli či už oblečením, desiatou, maskovaním. Prekvapili, zaujali aj pobavili. A nápady boli aj ocenené :

            1.miesto – Dominik Cabadaj 3.B

            2.miesto – trieda 4.B + Emka Ticháková

            3.miesto – trieda 3.B

            4.miesto – Lujza Sušienka 3.A + Teo Sušienka, Terezka Zvedelová, Danielka Janišová 1.B

            5.miesto – trieda 8.B

            6.miesto – trieda 2.A

            Ďakujem deťom, triednym pani učiteľkám a pani vychovávateľkám na 1.stupni. Mgr.Hudecová

          • Deň srdca

          • Svetový deň srdca si pripomíname 26.septembra. Cieľom tohto dňa, ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia je, aby si ľudia uvedomili, že srdcovo-cievne ochorenia sú najčastejšou príčinou smrti. Primeranou fyzickou aktivitou dokážeme znížiť toto riziko, preto sme aj my v rámci Dňa srdca 2.októbra, okrem triednych projektových aktivít na 1.stupni, zorganizovali celoškolskú súťaž v behu na námestí Jamy. Bežcov bolo naozaj statočne. Rozdelení boli do 2 skupín - 1.stupeň : 1.-2.ročník, 3.-4.ročník; 2.stupeň : 5.-6.ročník, 7.-9.ročník a dvoch kategórií : dievčatá, chlapci.

            Vyhodnotenie : 1.ročník – deti si odbehli svoj maratón samostatne už vo štvrtok; 2.ročník / chlapci : 1.Mário Podhorský, 2.Brunko Karšay, 3. Artur Gabaj; 2.ročník / dievčatá : 1.Timka Jaroščiaková, 2. Nikolka Danieliszová, 3. Katarínka Franeková. 3.-4.ročník / chlapci : 1. Lukáško Laščiak, 2. Frederik Fujdiak, 3. Danko Boháč; 3.-4.ročník / dievčatá : 1.Bianka Boháčová, 2. Linduška Chovancová, 3. Ninka Gabajová. 5.-6.ročník / chlapci : 1. Paľko Vrábel, 2. Riško Adamovský, 3. Makar Bandura; 5.-6.ročník / dievčatá : 1. Veronika Kvočková, 2. Nelka Čepelová, 3. Nelka Koňuchová; 7.-9.ročník / chlapci : 1. Peter Dvorský, 2. Martin Konštiak, 3. Timotej Sušienka; 7.-9.ročník / dievčatá : 1.Alexandra Štefková, 2. Sofia Jančíková, 3. Natália Novotná.

            Deti si aj takto užili tento krásny deň symbolizujúci starostlivosť, vďaku a lásku, ktorú si naše srdce zaslúži. Obrovská vďaka patrí všetkým zúčastneným bežcom, dievčatám Paťke, Sianke a Linduške z 8.A za výpomoc, p.uč.Kvočkovej a samozrejme všetkým pani učiteľkám z 1.stupňa. Mgr.Hudecová

          • Európska noc výskumníkov 2023

          • V posledný septembrový piatok 29.9. sa v OC Mirage uskutočnil 17.ročník Európskej noci výskumníkov. Hlavnou myšlienkou podujatia bolo priblížiť význam vedy a inovácií v našich životoch a zdôrazniť, že veda nie je vzdialeným konceptom, ale súčasťou každodenného života. Všetkým zúčastneným vrátane našich ôsmakov toto podujatie ponúklo interaktívny program vo vedeckých stánkoch, prednášky, diskusie, experimenty, workshopy, súťaže a stretnutia s výskumníkmi, ktorí ich preniesli do sveta vedy. Podujatie bolo zamerané na dve hlavné témy – VODA (šetrenie, ochrana, čistenie, predchádzanie míňaniu zdrojov) a UMELÁ INTELIGENCIA (úloha pri napredovaní ľudstva a riešenie problémov, ktorým musí svet čeliť). Témy boli naozaj aktuálne a pre ôsmakov aj veľmi zaujímavé. Zistili, že veda je kľúčom k riešeniu mnohých závažných problémov našej spoločnosti, od klimatických zmien až po zdravie jednotlivcov. Aby mohli tieto problémy riešiť, musíme vychovať generáciu detí, ktoré budú mať pre výskum a inovácie pochopenie a vášeň. Preto sme pre školu získali aj vedecké sety, s ktorými sa naši žiaci zapoja do vedeckých aktivít a prenesú tak experimenty a pokusy priamo do našich lavíc. P.uč. Hudecová, Ďurinová, Adamovská

          • Deň finančnej gramotnosti

          • Úlohy na finančnú gramotnosť sú pravidelnou súčasťou vyučovania, ale okrem toho je na našej škole v každom školskom roku venovaný jeden tematický deň v septembri  práve finančnej gramotnosti. Inak tomu nebolo ani v tomto školskom roku.  Prváci sa počas svojho prvého tematického dňa ocitli v Euráckom kráľovstve, kde  mohli pozorovať euromince pod lupou, zoznamovali sa s eurom ako platidlom , vyrobili si pokladničku – prasiatko. Na záver sa v triedach zahrali na obchod, kde sa učili šetriť peniaze. Druháci  sa zapojili do aktivít spolu s Dráčikom Euráčikom, na edukačnom programe KOZMIX,  v rôznych zaujímavých úlohách spoznávali eurobankovky, euromince a hry s nimi. Na záver si spoločne vytvorili balónové europlagátiky. Tretiaci sa zahrali hru na obchod , pričom museli platiť bankovkami aj mincami. Na interaktívnej  tabuli súťažili , kto najrýchlejšie spočíta peniaze v peňaženke . Štvrtáci sa venovali už aj pojmom súvisiacim s bankovníctvom, vyhľadávali pojmy v slovníkoch,  porovnávali ceny v rôznych obchodných reťazcoch, čítali a zisťovali informácie z tabuliek a grafov.  Okrem toho si vyrobili peňaženky na zips, do ktorých si môžu sporiť svoje peniažky. Piataci pracovali vonku v skupinách na úlohách zameraných na finančnú gramotnosť.  Slová ako mzda, príjem, sporenie, poistenie, dane, odvody, úvery, hypotéka, dlh, úroky sú pojmy, ktoré sprevádzajú každodenný život človeka celou dospelosťou a je nesmierne dôležité, aby sa s týmito pojmami začali zoznamovať čo najskôr, aby ich dospelosť nezastihla nepripravených.  P. uč. 1. stupňa

          • Zbierka "Biela pastelka!"

          • 21.09.2023 sa naša škola zapojí do verejnej zbierky Biela pastelka, ktorá je určená na pomoc pre nevidiacich a slabozrakých. Budeme veľmi radi, ak sa zapojíte a podporíte nevidiacich a slabozrakých v ich úsilí o samostatný a plnohodnotný život.

            Mgr. Martina Ďurinová

          • Preukaz ISIC

          • Vážení rodičia,

            dávame Vám do pozornosti možnosť vybavenia si medzinárodného preukazu ISIC, ktorý je dostupný pre všetkých žiakov už od 1. ročníka ZŠ. Preukaz Vám môže ušetriť desiatky až stovky Eur. ISIC preukaz je možné vybaviť si online. Viac informácií nájdete: ISIC_List_pre_rodicov_2023.pdf 

          • Ponuka stavebných prác pri Materskej škole Belá

          • Hľadáme firmu na pokládku zámkovej dlažby na chodníky okolo materskej školy v dĺžke 90m a v šírke 1m. Ďalej oplotenie areálu materskej školy debniacimi tvárnicami v celkovej dĺžke 110m a výške cca 1m. Predpokladaný termín ukončenia prác do konca októbra 2023. V prípade záujmu o túto prácu kontaktujte riaditeľa školy do 18.09.2023 na telefónnom čísle 0949 581 426, prípadne na email riaditel@ssbela.sk .

          • Denný letný tábor „Potulky po Slovensku“pri Spojenej škole Belá

          • V dňoch od 10.07.2023 do 14.07.2023 sa na našej škole opäť uskutočnil Denný letný tábor. Program bol veľmi pestrý a zaujímavý. Deti v ňom zažili množstvo zábavy. Stretli sa so živými zvieratkami v ZOO v Spišskej Novej Vsi, previezli sa Vláčikom Blaváčikom na Bratislavský hrad a do Starého mesta. Vrátili sa do minulosti – návštevou dopravného múzea, kde si pozreli dopravné prostriedky našich predkov, navštívili Archeoskanzen Havránok a Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Plavili sa po druhej najväčšej vodnej nádrži na Slovensku - Liptovskej Mare. V skanzene Kysuckej dediny sa dozvedeli, ako kedysi žili ľudia na vidieku, previezli sa po úvraťovej železničke, navštívili jedinečný Slovenský orloj v Starej Bystrici a zažili množstvo nezabudnuteľných zážitkov so svojimi kamarátmi..... Mgr. Ľubica Hriníková, PaedDr. Mária Holubková, Mgr. Jana Pechotová, Mgr. Anna Chovancová, Mgr. Mária Cabadajová

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            vedenie Spojenej školy v Belej oznamuje, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 bude dňa 4.septembra 2023 (pondelok) o 8:30 hod. 

            Po slávnostnom otvorení školského roka 2023/2024 pôjdu žiaci so svojimi triednymi pani učiteľkami do tried, kde budú informovaní o organizácii nasledujúcich vyučovacích dní.

            Rodičia, ktorí majú záujem o navštevovanie svojich detí v ŠKD, majú možnosť prihlásiť svoje dieťa u svojej triednej pani učiteľky dňa 4. septembra 2023. 

          • Zápis žiakov ZUŠ

          • Základná umelecká škola Belá – Nižné Kamence, oznamuje všetkým žiakom ZUŠ, že zápis na školský rok 2023/2024 prebehne nasledovne:

            Hudobný odbor:

            4. 9. 2023 (pondelok) – od 10:00 – do 15:00 hod.

            5. 9. 2023 (utorok) –     od 12:00 – do 17:00 hod.

            v  budove Základnej umeleckej školy v Nižných Kamencoch

            4. 9. 2023 (pondelok) – od 10:30 – do 15:30 hod.  –  všetci žiaci - hudobný odbor 

            p. uč Hučková, v  budove Základnej školy vo Varíne 

            _______________________________________________________________

            Výtvarný odbor:

            4. 9. 2023 (pondelok) – od 10:00 – do 15:00 hod.

            v  budove Základnej školy v Belej – p. uč. Vráblová

            4. 9. 2023 (pondelok)  – od 10:00 – do 15:00 hod.

            v  budove Základnej školy v Terchovej  – p. uč. Stročková

            5. 9. 2023 (utorok) – od 12:00 – do 17:00 hod.

            v  budove Základnej školy v Belej – p. uč. Stročková, p. uč. Vráblová

            6. 9. 2023 (streda)  – od 12:00 – do 17:00 hod.

            v  budove Základnej školy v Dolnej Tižine  –- p. uč. Vráblová

            7. 9. 2023 (štvrtok)  – od 13:15 – do 17:00 hod.

            v  budove Základnej školy vo Varíne  – p. uč. Stročková

            ________________________________________________________________

            Tanečný odbor:

            4. 9. 2023 (pondelok) – od 10:00 – do 15:00 hod.

            5. 9. 2023 (utorok) –    od 12:00 – do 17:00 hod.

            v  budove Základnej umeleckej školy v Nižných Kamencoch

             

            Zápis je povinný pre všetkých žiakov školy!!!

             

          • Zelená planéta

          • Jazyková škola "Zelená planéta" už 10. rok ponúka kvalitné jazykové kurzy pre žiakov našej školy. Vyučovanie býva dvakrát týždenne v poobedných hodinách, v malých skupinách (max. 6 žiakov) s dôrazom na konverzáciu. Cena je 5  / 1 vyučovacia hodina.

            Deti môžete prihlásiť do nových ako aj existujúcich kurzov. Účastníkov kurzov z minulého školského roka budeme kontaktovať telefonicky pre overenie záujmu pokračovať v kurze.

            Noví záujemcovia, prosíme, pošlite sms v tvare: meno a priezvisko žiaka, trieda, Belá na číslo 0915 118 765, kde Vám poskytneme podrobnejšie informácie ku kurzom s možnosťou prihlásiť sa.

            Pre starších žiakov ponúkame možnosť individuálnych online hodín ako i doučovanie.

             

          • Oznam ZUŠ - Nižné Kamence

          • Vážení rodičia, oznamujeme Vám, že do ZUŠ v Belej – Nižných Kamencoch sa podarilo získať pre opätovnú činnosť tanečného odboru renomovanú tanečnú pedagogičku a tanečný odbor pokračuje vo svojej činnosti aj nasledujúcom školskom roku 2023/2024.  

            Svoje bohaté pedagogické skúsenosti bude žiakom odovzdávať uznávaná, kreatívna  a skúsená tanečná pedagogička, ktorá ako pedagóg tanca pôsobila aj v zahraničí. Je tanečnou pedagogičkou pre klasický tanec (balet),  ľudový tanec (folklór), kreatívny tanec (cez kreatívny tanec deti rozvíjajú schopnosť vyjadriť tancom vlastný pocit, nápad), moderný tanec.  

            Svoje deti môžete prihlásiť na štúdium do 31. augusta 2023 vyplnením elektronickej prihlášky:

            http://www.izus.sk/prihlaska_do_zus/nova/?zus=649 

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          • Za nami je ďalší rok naplnený usilovnou prácou, starosťami, ale i radosťami. 

            Nastal čas zhodnotiť celoročné snaženie žiakov, každý z nich sa mohol obzrieť za rokom svojej práce, zhodnotiť svoje úsilie a možno aj uvedomiť si, v čom musí na sebe ešte zapracovať v ďalšom roku.

            Žiaci sa slávnostne s pedagógmi zhromaždili na školskom ihrisku pred budovou školy, kde ich privítal riaditeľ školy Mgr. Peter Boháč spolu so starostom obce Belá Ing. Ivanom Dvorským a pánom farárom Mgr. Ivanom Pšenákom. Poďakovanie vyjadrili všetkým žiakom za ich úspechy a aktivity počas školského roka. Tiež ocenili úsilie a úspechy žiakov,  pedagógov a zamestnancov školy. Riaditeľ školy zvlášť poďakoval pani učiteľke, ktorá opúšťa našu základnú školu Ing. Kataríne Ftorek. Pedagógom, žiakom a ostatným zamestnancom poprial pekné letné prázdniny a príjemný oddych. 

            Nasledovalo oceňovanie žiakov za výborné výchovno-vzdelávacie výsledky, úspešnú reprezentáciu školy v rôznych olympiádach a súťažiach. Aj pre  deviatakov bol tento rok posledným a výnimočným časom stráveným v našej škole. Po slávnostnej rozlúčke sa žiaci rozišli do tried, kde ich čakala celoročná výplata – vysvedčenie. 

            Všetkým žiakom, pedagógom a zamestnancom školy prajeme príjemný oddych, veľa slnečných dní počas prázdnin a dovolenky v nádeji pevného zdravia i viere, že sa uvidíme opäť v septembri!

          • Exkurzia k hasičom a do múzea

          • Na konci školského roka  sa Sovičky z 3.B vybrali na exkurziu do Terchovej.  Prvá zastávka bola hasičská stanica, kde príslušníci z hasičskej stanice po privítaní deťom poukazovali  techniku, dovolili im vyskúšať si hasičský zásahový odev s prilbou a za pomoci hasičov si skúsili, aké je to hasiť. Deti sa pri návšteve zoznámili s hasičským povolaním, učili sa, ako správne reagovať pri nebezpečných situáciách a prakticky si vyskúšali záchranu zranenej osoby.  Potom sme sa presunuli  do Expozície Jánošík a Terchová Považského múzea, kde sa deti dozvedeli ako sa žilo kedysi v Terchovej a zoznámili sa s jej najslávnejším  rodákom– Jurajom Jánošíkom.  Ďalšie naše kroky smerovali do Šípkovej, kde sme si pozreli Minimodel Europa s modelovým koľajiskom a   viaceré mašinky, ktoré sa deťom veľmi páčili. Zažili sme zaujímavé a pestré dopoludnie. P.uč. Holubková